Rusya’da oluşturulan yeni kriz

Rusya’da Cuma gecesi öldürülen Halkın Özgürlüğü Partisi Eşbaşkanı, Eski Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Boris Nemsov; koyu Putin aleyhtarlığı ile biliniyordu. 

Muhalif lider Nemsov, Batı politikalarının parlak savunucusuydu. Ukrayna - Rusya krizinde tavrını Ukrayna’dan yana sergilemiş ve Putin’in politikalarını ağır dille eleştirdi. Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına karşı çıktı.

Nemsov’un bu tarzı sadece son dönemdeki krizde değil, Turuncu Devrim döneminde de tavrını Batı yanlısı oluşumdan yana koyarak Yuşenko yanında yer almıştı.

Nemsov Milletvekilidir ve Rusya Federasyonu Devlet Duma’sında yani Parlamentoda Başkan Yardımcılığını da yapmıştır. Biyografisi zengin ve tüm devlet kademelerinde bulunmuş bir siyasetçiydi.

Putin’i cesurca eleştiren, ona karşı tavırlarıyla hiç geri adım atmayan bir yanı vardı.

Böyle bir tabloda ölüm nedenleri içerisinde ilk akla gelen esas argümanlardan biri siyasi sipariş ve provokasyon olarak görülmektedir.

Nemsov’un öldürülmesi neye hizmet edebilir.

Ukrayna ile Rusya arasındaki krizden, Batının en fazla arzu ettiği şey Putin’in ülkesindeki itibarını zedelemek ve halktaki desteği yok etmek idi.

Bu meselede Batı yanlısı muhalifler de bu söylemi geliştirmeye gayret etseler de, başarılı olamadı. Çünkü Putin’i eleştiren tabanda bile, Batı baskısı giderek Putin’e halk nezdinde desteğin artmasına sebep oldu.

Rusya içerisinde siyasi istikrarın bozulması ve halk nezdinde Putin’in itibarının hiçe sayılması nihai hedef olarak görülüyor. İçeriden toplumda saygıdeğer birinin, siyaseten ise Putin aleyhtarı olarak koyu tavır sergileyen Nemsov niteliğinde birinin öldürülmesi en fazla Putin’in işine gelmeyen bir durumdur. Çünkü ölümünden sorumlu tutulacaklar içerisinde ilk akla gelen kişi Putin’dir. Putin’in bu konuyu,siyasi sipariş ve provokasyon olarak görmesi ise pek mantıklı bir sonuçtur.

Rusya’nın içerisinde, siyasi istikrarın bozulması Putin için mağlubiyet demektir. Ukrayna meselesinde geriye adım atmayan Putin’i, “sadece içerideki istikrarsızlık durdurabilir” yorumunu yapanlar pekte haksız sayılmaz. Doların yükselmesi, petrol fiyatının düşmesi, Rusya’yı ekonomik olarak sarsar lakin Batı’nın arzu ettiği gibi, Putin’in hakimiyetten gitmesini temin etmez. İçerideki siyasi kaos ise Putin’in siyasi kariyerini sarsacak ciddi enstrüman olabilir.

Nemsov; vurulduğu saatte yanında, 23 yaşında bir manken kadın da vardı. Tesadüfen silahtan çıkan mermi, bu kadına da isabet etseydi, eski eşlerin kısası yorumlarına da denk gelebilirdik. Demek ki,siparişi veren bu fikrin oluşmasını zinhar istememiş. Olayın siyasi renk alması, arzu edilen nihai hedefe götüren yoldur...

Nemsov zengin biriydi. Ölüm nedenleri içerisinde, ekonomik içerikli yorumların yanı sıra Fransa’da Hz. Muhammed Peygamber aleyhinde karikatür yayınlayanların yanında durması da öldürülme ihtimalleri arasında zayıf halka olsa bile yer almaktadır.

Boris Nemsov’un anne taraftan Yahudi kökenli olması ise, olaya bir de bu taraftan bakılması gereken bir durumdur.

Putin’in iktidara geldikten sonra, Yahudi kökenli sermayenin önünü kestiği kimseye sır değildir. Ülkeden kaçan Yahudi kökenli sermaye sahiplerinin, Putin’e duydukları kin herkesçe bellidir. Nemsov’un, Yeltsin döneminde yıldızının parlaması, hem de Yahudi asıllı oligarşinin tepede olduğu zamana denk gelmektedir. Tabii ki bunların hepsi birer ihtimal. Ve bu ihtimalleri gözardı etmeden Rusya’nın içinde yeni kriz arzusunda olanların profilini çizmekte yarar vardır.

Rusya içerisindeki siyasi kriz muhakkak etrafa sıçrayacaktır. Maalesef yeni krizler sadece Rusya’yı vurmayacak. Nemsov’un ölümü Rusya’yı yeni krize sokar mı? Pek fazla sokmaz. Lakin yeni krizler içinyeni zemin oluşturacağı aşikardır. Putin’e darbe girişimleri her fırsatta devam edecek gibi gözüküyor. ABD, Putin’i bitirmek için tüm yolları deneyecek. İşin kötü tarafı bu hamlelerin tek taraflı kalmayacağıdır. Çünkü her hamle Rusya tarafından, yeni hamlelerle cevaplanacaktır. İki taraftan birinin geriye adımı söz konusu olmadıkça, bölgede pek çok ülkenin canı yanacaktır...

Bu meselenin, sadece Rusya krizi ile bitmeyeceğini, Rusya krizinin ise yeni bölge krizlerine yol açabileceğini de unutmamak gerekmektedir.