Rusya’da yeniden Putin dönemi

Savaþ ve çatýþmadan çekinilmeyen bir döneme girildiði, seçildikten bir kaç saat sonra verilen açýklamalardan anlaþýldý. 

Uzun zamandýr, Amerika’nýn sýcak çatýþma istediðini kanýtlayan verileri yazmaktayým. Bunu özellikle, Rusya ile alakalý konulara odaklandýðýmýzda net görebiliyoruz. 

Kýrmýzý çizgiden bahsetti Kremlin sözcüsü Peskov. Dahasý var! Amerika’nýn "Doðu Guta’daki katliamlara son vermezse Esad’ý vuracaðýz" beyanýna, derhal Rusya Genel Kurmay Baþkaný Gerasimov’un "eðer Esat vurulursa, vuran ne varsa vuracaðýz” açýklamasý, Ruslarýn her ortamda savaþmaktan çekinmediklerine iþaret eden detaydýr. 

Amerika açýktan savaþacak mý? Üsluba, yönteme ve söyleme baktýðýmýzda, kendi yerine birilerini savaþtýrarak, þimdilik durumu kontrol altýna almaktadýr. 

Rusya'da; ekonomik kriz ve bundan sonra artýrýlacak ekonomik yaptýrýmlarýn esas sebebi de, Putin'i yöntemlerinden geri adým attýrmak içindir. Peki geri adým atar mý Putin? 

Ruslarýn; genel ve milli genetik yapýlarýna baktýðýmýzda, baskýya karþý geri adým yerine aksi reaksiyonla cevap verme üsluplarý olduðunu görmekteyiz. Bunu, tarihindeki savaþlarýn mahiyetine baktýðýmýzda ve yöntemlerini analiz ettiðimizde, teyit etmek mümkündür. 

Putin; kendi toplumunda ciddi karþýlýk gören, tüm olumsuz ekonomik þartlara raðmen halen desteklenen bir isimdir. Seçimlerde kendinden sonra ikinci kazanan Grudinin'e ve üçüncü sýrada kazanan Sopçak'a, baþka fraksiyon ve siyasi söylemleri desteklemelerine raðmen, yeni yönetimde yer almalarýný Grudinin'e Tarým Bakanlýðý, Sopçak'a ise bölgelerinden birine vali olarak atanmasýný teklif etmesiyle de, toplumun tüm katmanlarýna hitap etmek isteðinin göstergesi olarak yorumlanmaktadýr. Rusya Suriye'de esasýnda artýk ABD ile çatýþtýðýný ifade etmekte. Ve görünen o ki; Putin, ister Münbiç isterse daha ilerideki Türkiye'nin adýmlarýna kesinlikle karþý çýkmayacaktýr. Çünkü maksadý, ABD'nin dizaynýný bozmaktýr. Türkiye ile iliþkilere, özellikle Cumhurbaþkaný Erdoðan'a duyulan þahsi sempatinin de bu tutumuna etkisi olduðunun altýný çizmekte yarar vardýr. Putin; Türkiye'nin, Suriye'deki çýkarlarýný ve orada PKK-YPG devletçiði kurma çabasýna alttan bile destek vermeyecektir. PKK ve uzantýlarýnýn Moskova'ya çok yanaþtýðý ve geçmiþte yer bulmalarýna raðmen, þimdi Ruslardan yüz bulmadýðýný teyit eden önemli geliþmelerin de olduðu, Rusya'da yönetime yakýn kulislerde konuþulan konulardýr. Türkiye konusunda; Putin'in özel talimatý olduðu, Türkiye aleyhinde geliþen ve istenilen duruma "Türkiye'ye destek" moduna geçeceklerini ve bunu siyaseten karara baðladýklarý, artýk Rusya Devleti'nin çeþitli kademelerinde açýktan konuþuluyor. Neden mi? Rusya; kendine yönelik baský ve ilerideki çatýþma ortamýnda, "Türkiye" gibi ilkelerine sadýk devlete, "Erdoðan" gibi sözünün sahibi liderine, düþman konumunda deðil, "dost" olarak ihtiyaç duyacaðýný, þimdiden görmektedir...