Ýkinci Dünya Savaþý’nýn 70. yýlýnda Rusya yeniden, dünyaya gövde gösterisi fýrsatýný ciddi anlamda kolladý.
ABD eksenli Batý yaptýrýmlarýnýn olumsuz etkilerini yaþasa da Rusya, bu durumdan da geriye adým atmayarak çýkacaðýna hem inanýyor, hem de bunun ideolojik alt yapýsýyla toplumunu dizayn ediyor.
Ýkinci Dünya Savaþý; Ruslarýn “Büyük Vatan Savaþý” dediði bir savaþtýr. Ve eski Sovyetler Birliðinde bulunan, þimdiki baðýmsýz olan tüm ülkeler için de “Büyük Vatan Savaþý” olarak tanýmlanmýþtýr.
Putin bu tarihi güne, ideolojik ve siyasi içerik olarak çok önem veriyor ve bu zaferin anlamlý mesajýný, Batýya yönelik durumlar da daha ciddi biçimde kullanmaktadýr.
Moskova’da gerçekleþen zafer gösterisine eski Sovyet Cumhuriyetlerinin yaný sýra Çin, Mýsýr, Küba, Hindistan gibi ülkelerin baþkanlarý da katýldý.
Bosna ve Çek Cumhuriyeti’nin liderleri de bu gösterideydiler.
Rusya, Avrupa’ya “seni bu faþizm belasýndan ben kurtardým” diyor. Putin bu tezi her fýrsatta kullanýyor. Bunu yaparken ise yeni iliþkilerin baþlanmasýna da hazýr olduðunu ýsrarla vurgulamakta ve NATO ile yeniden iliþkilerin geliþtirilmesini çok istemekte.
Ekonomik olarak, Batýnýn pek fazla bu yaptýrýmlarý uzatamayacaðýna inanmaktadýr. Kendini buna göre dizayn ediyor.
Ýçeride zengin ve rüþvete bulaþmýþ memur tayfasýný teker teker hapishaneye atmakta. Bunu yaparken, ekibinin her bireyine de mesaj vermektedir.
Ülkesinin þimdiki zor ekonomik günlerinde, bütçeden çalýnan her kuruþ önemlidir ve onun çalýnmasýna senelerdir göz yumulsa da, þimdi durum farklýdýr diyor...
Rusya; özellikle Putin, Batýyla ilgili siyasetinde geriye adým atmamak için her fýrsatý deðerlendirir.
Moskova’nýn Kremlin meydanýnda gerçekleþen askeri geçit töreninde herkesi bir arada göstermekle bile, Batýya “senin parçaladýklarýný, ben bir arada tutabiliyorum” mesajýný da vermiþ oldu.
Azerbaycan askerlerinin ardýndan, Ermenistan askerlerinin geçit yapmasý ise Rusya’nýn bu denli hassas konulara bile, kaba ideolojik yaklaþýmýnýn göstergesiydi. Zafer gösterisinde; Azerbaycan lideriyle, Ermenistan’ýn Cumhurbaþkaný’ný bir sýrada ve çok yakýn mesafede oturtmakla “benimle birlikte sorun çözülür, benimle birlikte düþman bile dostlaþýr” mesajýný barýndýrsa da, doðruluk ve inandýrýcýlýk oraný yok derecesindeydi. Ne kadar anlamsýz bir mesaj deðil mi?
Sen Ýlham Aliyev’i Sarkisyan’a yakýn mesafede oturt, Nazarbayev’i ise Çin Liderinin yaný baþýna koy. “Birbirlerine zýt, birbiriyle derdi olanlarý ben bir arada tutarým” mesajýnýn, içi boþ bir mesaj olmasý ise, protokoldeki soðuk havadan anlamak mümkündü...
Göstermelik dostluklar, göstermelik sevinçler, göstermelik olarak orada o meydanda da gömülür.
Rusya için bu tarihi gün çok önemlidir. Tarihin akýþýný deðiþtiren, Avrupa’nýn kaderini deðiþtiren, ABD’nin dünya sahnesine çýkmasýný kolaylaþtýran, ciddi bir gündür 9 Mayýs zaferi. Haritanýn yeniden çizildiði, bölgelerin yeniden güçler arasýnda paylaþýldýðýnýn kanýtýdýr, Ýkinci Dünya Savaþýnýn sonuçlarý.
Görünen odur ki; Rusya çok uzun yýllar bu savaþý da, bu zaferi de, batýlý rakiplerine hatýrlatacaktýr. Hem kendi hinterlandý olarak gördüðü bölgelere mesaj için hem de Avrupa’nýn, faþizmi korkunç rüya olarak gören insan profilini her daim etkilemek için... Bu son tabloda Rusya baskýlara raðmen gücüm güç, gövdem gövdedir mesajýný dýþarýya þimdilik yansýtabilmiþtir...