Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Tüm Yazýlarý

Rusya’nýn bölgesel hedefleri

Avrasya Birliði konusu, uzun zamandýr Rusya frekanslý isimler üzerinden devreye girmekte. Rusya kendi içindeki etnik ve dini sorunlarý, çevresinde oluþturmak istediði yeni halka ile hayal etmekte. Türkiye o nedenle, Rusya için olmazsa olmazdýr! Buraya kadar güzel. Lakin Rusya’nýn hedeflediði mahiyetin, “Türkiye’nin geleceðindeki yeri ve rolü mümkün mü” sorusu önemlidir. 

Mete Han’dan bu tarafa Türklerin Batýya doðru yol belirlemesi, geleneksel ve stratejik bakýþ açýsýný göstermekte. Allah’ýn kelamýný Batý’ya doðru taþýma gayretinin, Müslümanlarýn gayesi ve hedeflerinden olduðunu, tarihimizin her sayfasý bize izah etmekte. Bu durumda, Rusya’nýn Avrasya motifi ile siyasi gündem oluþturma gayreti neyin nesidir? 

Bizi esas yoldan koyacak bu fikriyatýn belki taktik alt yapýsý veya konjonktürel faydasý olabilir. Lakin bu fikrin temeli ile Türklerin hedefleri arasýndaki mefkûre farkýný göz ardý ederek olayý okuma gayreti, yetersiz sonuç verir! 

Ruslar; yeniden büyüme yolunu, içindeki etnik dini kimliklere yeni kaftan biçerek oluþturma gayretinde. Bunu yaparken, herkese kendisi ayar vermek istiyor. 

Yeniden Sovyetler Birliði frekansýný, yeni siyasi alt yapý ile oluþturma çalýþmalarý, gözle görülür þekilde açýktýr. Rus dilinin eski Sovyet Cumhuriyetlerinde bu kadar geniþ yayýlmasý, ancak Sovyet döneminde bu denli mümkün olmuþtur. Rusya ortaokuldan itibaren Rusça olimpiyatlarý ile geniþleme ve yayýlma peþinde. Bu konuda bir hayli baþarýlý da gözüküyor! 

Ýran’la iliþkileri çok güzel, lakin orada bile ayar üstüne ayar içerikli siyaset inþasý söz konusudur. 

Avrasyacýlýk hikâyeleri ile bizi Batý’ya geniþleme hedeflerimizden alýkoyma gayretleri ise, olsa olsa ortak Hristiyan kulübünün iþine yarayacak konumda. 

Türklerin dünyaya hâkimiyet içeriði ve kapasitesi, hayali bir içerik deðildir. Bizim esas gayemiz, Allah’ýn kelamýnýn dünyaya hâkim kýlma yolundaki gayretimiz deðil miydi? Ýþte oradan ayrýlma ve hedef þaþmak zinhar olmaz. Konjonktürel olarak bazý taktik durumlarýmýz olabilir ve olmalýdýr. Hatta komþularýmýzla hatta ortak paydada birleþme sözsüz ki önemlidir. Lakin unutmamamýz gereken durum þudur; Türkiye yeni dünyanýn esas aktörü ve eski felsefesi ile yeni dünyanýn adalet parametresini oluþturacak tek içerik sahibi ülkedir. 

Aleksandr Dugin’i Türkiye’de fazla ciddiye alanlar için ise þunu söyleyeyim. Dugin; Rusya Devleti’nin içinden birilerinin sesidir. Evet, hatta uçuk Rusya hayallerinin de sesli simgesidir. Hatta Ýstanbul’u kendilerinin sayan Ortodoks frekansýnýn temsilcisidir. Hem de Avrasyacýlýk idealarý ile bizi esas yoldan alýkoyan fikrin de temsilcisi olduðunu, asla ve asla unutmayalým! Rusya ile iliþkilerin pekiþmesi, olaðanüstü güzeldir ve gereklidir. Lakin bu Türklerin gayesini unutturacak kadar uzaða yol almamalý. Hatta bizi Batý’ya yönelik yürüyüþümüzü engelleyecek içerik taþýmamalýdýr. 

Rusya kendi içindeki sorunlarla baþ etmenin yolunu, geniþlemekte görmekte. Yeniden Sovyet halkasý lakin baþka söylem ve içerikte. 

Kafkasya, Orta Asya, Afrika, Balkanlar, Türkistan ve Ýran, Rusya’nýn þimdiki esas oluþturmak istediði halka. Oralarda olup bitenleri iyice okuyalým. Türkiye’yi, Ýslam âleminin geleceðini ve Ýslam’la birlikte yeni serüvenini de beraberinde okuyalým. Ýslam ve Türkiye, muradýmýz ve gayemiz olmalýdýr, vesselam…