Rusya'nýn; Suriye'deki PYD unsurlarý ile anlaþmasý veya bunu anlaþýr gibi göstermesinin, ABD ile arasýndaki derin oyunun küçük detayý olarak okuduk. Rusya çok uzun zamandýr, ABD ile bu kavga ortamýný yumuþatmak istiyor. Bunu defalarca ifade eden Putin için, ABD ile kavga gerekmiyor. Sadece onunla anlaþmak için, tüm fýrsatlarý devreye sokmakta. Bunu yaparken, kendinin en önemli çýkarlarýný da bu serüven içerisinde dengelemek istiyor. Ýsteklerinin baþýnda gelenlere baktýðýmýzda ise; "eski Sovyet coðrafyasýnda fiili varlýðýný kanýtlamak" olduðunu görmekteyiz. ABD'nin enerji stratejilerinin içerisinde yer bulan bu coðrafyanýn tamamýný gözden çýkarmasý, þimdilik reel gözükmemektedir. Lakin Suriye konusunda devreye giren ve ciddi konuma gelen Rusya ile, þimdilik karýþmak "milli çýkarý" deðildir. Nedeni basit! Çünkü Çin faktörü var ve ABD için Rusya, "Çin'in önünü kesebilecek önemli bir güç" olarak yorumlamaktadýr. Lakin uzun yýllardýr zayýflatmak ve kendi kontrolündeki Rusya tasavvuru için elinden geleni de yapmaktadýr. Putin'in; baþýndaki politikalarýyla, sondaki politikalarýnýn farkýna baktýðýmýzda, ABD'yi önemseyen tavrýný, daha sonra ise güç gösterisine geçiþ yaptýðýný görebiliyoruz
Þimdi Rusya'nýn; ABD ile arasýndaki derin çatlaklarý minimize etmek, esas meselesidir. Bu nedenle ABD'nin isteði olan PYD desteðine, yeþil ýþýk yaktý. Burada anlaþýlan durum þu ki; aralarýnda bir þeylere anlaþtýlar. Veya en azýndan ABD'den söz aldý. Görünen o ki, bu söz Ukrayna eksenli jeostratejik Kýrým içerikli bir tutumdur. Bunun ötesi de var. Kafkasya, Moldova Belarus ve Orta Asya. Günlerdir Belarus Baþkaný Lukaþenko, itiraz eden Batýlý muhaliflerden bahsediyor. Batýnýn; Belarus'u, yeni Ukrayna yapma niyetinde olduðunu anlatýyor. Putin; bölgesinde, yeni Ukrayna istemiyor. Bu durum ciddileþirse, Rusya'nýn yeni savaþ ortamýna girme ihtimali çok yüksek. Baþka taraftan baktýðýmýzda ABD, Rusya'yý köþeye sýkýþtýrma konusunda da inatçý. Suriye'de; Rusya'yý, "PYD konusunda iknaya, hangi argüman daha önde olmuþtur acaba" sorusu da anlamlýdýr. Rusya'nýn bir dezavantajý da var. Çin bir taraftan Rusya müttefiki, diðer yandan ise sýkýþtýðýnda Rusya'yý ortada býrakacak tavýrlar sergilemiþtir. Dolayýsý ile Rusya; Çin konusunda, ABD'ye karþý duruþta Çin'den pek umudu yok. Çin savaþmadan kazanmayý tercih ederken, Rusya'nýn böyle bir avantajý sözkonusu deðildir. Rusya yeni dünya düzeninde, bu sefer payýyla çýkmak istiyor ve "gerektiðinde savaþýyor, gerektiðinde barýþýyorum" görüntüsünü vermekte. Esasýnda bu durum, Rusya'nýn siyaset üretme anlayýþýna terstir. Lakin yeni dönemde, Rusya dil deðiþtirme üslubunu benimsedi gibi durmaktadýr. Ýran; Rusya için, Kafkasya ve Ukrayna merkezli Belarus, Moldova bölgesinde ABD ve etki alaný arzulamýþtýr. Neredeyse ABD-Ýngiltere ittifakýna, kendi merkezli gücü denge olarak görmekte. Almanya'nýn bu iþin altýndan kalkamayacaðýný da tahayyül etmekte. Baktýðýmýzda, derin akrabalýk baðý olan Alman-Rus hattýnda, "Almanlar, Rusya için rakip unsur" olarak yorumlamakta. Ukrayna krizini derinleþtirirken ABD, Almanya'nýn esas model göstermekle, bir mermi ile iki hedefi vurduðunu da anlýyoruz. Bir tarafta Rusya-Almanya hattýný, diðer taraftan Rusya-Ukrayna hattýný berbat etmekteydi. Hülasa þimdiki durumda, Rusya'nýn ne yapacaðýný tahmin etmek zorlaþmaktadýr. Çünkü kalýcý ve istikrarlý siyasi söylemi, sadece bir konuda mevcuttur. Ülkelerin süregelen haklarýný tanýmak ve toprak bütünlüðü konusu prensibidir. Bu prensibi, Suriye gibi daðýlmasý kolay olan vakalarda bozmasý durumu, kullanma amacý gütmektedir.
Rusya'nýn Türkiye'ye bakýþ açýsýna gelince, bunun hiçbir zaman derin dostluk frekansýný benimsemesi, iþin doðasý gereði mümkün gözükmüyor. Lakin kalýcý çýkarlar, Rusya ile Türkiye'ye iyi geçinmek konusunda zorlaþmaktadýr. Rusya bunun farkýndadýr. Rusya ileride; Kafkasya, Orta Asya konusunda hangi tutumu sergileyeceðini, þimdiden bilmese de, neyi istediðini bildiði için, Türkiye ile sonuna kadar dostluk modülü hep geciktirecektir. Lakin hiç kuþkusuz, Türkiye'yi kendine sempatik tutmak için de bazý hamlelerden vazgeçmeyecektir. Suriye'de tutarsýz gözüken durumunun altýnda yatan þeyin, "ABD ile arasýndaki uyumsuzluðu minimize ederek, þimdilik mümkün olaný koparmak" yatmaktadýr. ABD'den korkmuyor. Ama parçalanmadan, ekonomik olarak çöküþün ve bu durumda kahramanlýk hikayelerinin de, bir iþe yaramamasýndan tedirginlik!
Rusya yeniden esas denge olmak için, Suriye'de baþarýsýný sonuna kadar kullanacaktýr. Türkiye'yi kýrmadan bunu nasýl yapacaðýndan daha ziyade, "bunun karþýlýðýnda Türkiye ne yapacak" sorusu, daha can alýcý. Esasýnda baktýðýmýzda Türkiye'nin kullanacaðý muazzam enstrümanlarý söz konusudur. Nitekim Türkiye, peyderpey bunu sahaya sokmakta. Suriye'nin geneline baktýðýmýzda ise, fiili olarak Türkiye varlýðýnýn derinliði, Rusya'nýn da hesaba kattýðý meseledir. Rusya sadece ordusu ile varken, Türkiye'yi orada kalýcý kýlan unsur, sadece ordusu olmadýðý bir gerçektir. Oradaki insanlarýn Türk ordusuna bakýþ açýsýný gözden geçirdiðimizde, bunun derin kodlarda saklý olan baðla alakalý olduðunun, Rusya da farkýndadýr. Türk askerini gören Suriyeli çocuðun el iþareti ile gösterdiði "Bozkurt" ile Rusya'nýn askerlerine mecbur kalan Suriyelinin yüzündeki tedirginlik, meselenin özünü ortaya koymaktadýr. Rusya; ABD'den istediðini alacaðý konusunda, derin kuþkularýmýza binaen, Rusya'nýn PYD konusunda viraj deðiþtirmesi meydana çýkarsa, þaþýrmayacaðým. Lakin Rusya'nýn "yumuþak karný gerçeðini" hiçbir zaman unutmamak ve buna göre adým üretmek, akýllýca olacaktýr.