Rusya’nýn iptal ettiði Suriye toplantýsý ve Türkiye’nin telkini

Rusya’nýn Suriye halklarý kongresi toplama isteði ve emrivaki yapýlarak oraya PKK’nýn Suriye uzantýlarýnýn davet edilme gayreti, geçtiðimiz günlerde Ankara’nýn itirazý ile karþýlaþtý ve Kremlin derhal geri adým attý.

Israrla Rusya’da bazý çevrelerin Suriye’deki PYD-YPG terör gruplarýna yanaþma taktiðini zaman zaman devreye soktuðunu gözlemlemekteyiz. Bu PKK uzantýsý örgütlerin de Rusya’ya sýcak mesajlar verdiðini, nerdeyse yalvardýklarýný da gördük. Amerika’ya sonuna kadar güvenmediklerini ifade etseler de, meselenin esasýný “kiminle olursa olsun, yeter ki amaca ulaþýlsýn” mantýðý çalýþtýðý için bundan sonrasý tüm hamleleri buna göre yorumlamamýz lazým.

Rusya’da; “Kürt” kozunun ciddi siyasi koz olduðunu ve bu kozu Sovyetler döneminden elinde tuttuðunu bilmeyen yok. Bu dönemde, özellikle Ermeni ve Yahudi lobisinin, bu kozu allayýp pulladýðýný da zaman zaman yazmaktayým. Buraya dikkat edilmeli! Israrla bu tür giriþimlerle, yeniden iliþkilerin gerilmesine heveslenen güçlerin olduðu aþikârdýr.

Rusya ile özellikle Putin’le Erdoðan arasýndaki itimat geliþtirme sürecini aynen bu adýma benzer adýmlarla yaralama riski çok yüksektir. Rusya’ya güvenilir mi? Þimdiki dönemde Rusya’nýn ve devletinin aklýselim fikir adamlarý þunu demekteler; “Türkiye bizim için ciddi güven ortaðý ve ne olursa olsun bize güvenilir noktasýnda Türkiye’ye doðru adým atmalýyýz. Türkiye bunu görmeli” diyor.

ABD’li generalin “Türkiye S-400 alýrsa ciddi sýkýntýlar olur” niteliðindeki tehditleri de dikkate alýrsak, Rusya’da PYD-YPG hattýný pekiþtirenlerin kimler olduðu ihtimali üzerine düþünmeliyiz.

Putin’in S-400’lerle ilgili kapýlar arkasýnda nasýl talimatlar verdiðini, nasýl ýsrar ettiðini, buna raðmen halen süreci kilitlemek isteyen yapýlarýn olduðunu da bilmekteyiz.

Ýþte burasý çok önemli! Rusya’da Türkiye ile iliþki kurmak isteyen devlet aklý ile derinden çalýþmak lazým. Lobi çalýþmalarý tam da bu dönem için anlam taþýyor.

Ama doðru isimler, ama doðru hat.

Rusya’da; Tatarlar üzerine çalýþmamýzýn lazým olduðunu, bazen yazýyorum. Tatarlar Rusya’nýn önemli gücü. Tataristan; Rusya federatif yapýsý içerisinde, ikinci önemli demografik ve kültürel güç!

Orta Asya ve Kafkasya’da, Türkiye varlýðý ve baðýný dikkate alýrsak, Rusya ile hem de bu konularda mutabakat saðlamamýz için uygun dönemdeyiz.

Bunlarý yazarken, “her þey güllük gülistanlýktýr” dememiz çok erken. Rusya’da kamuoyunu etkileyen olumsuz bir hattýn olduðunu biliyoruz. Türkiye karþýtý ciddi Amerikan 5. kolonu olduðunu da biliyoruz. Ayrýca Ermeni diasporasýnýn ciddi noktalara kadar yükseldiðini, Rusya’nýn devlet kademelerinde önemli yerlere yükseldiðini de gözardý edemeyiz. Lakin buna raðmen Rusya devlet aklý, her zaman kendi çýkarlarý doðrultusunda hareket kabiliyetini zinde tutmaktadýr. Ve Putin, tam da bu aklý temsil etmektedir. Kim ne derse desin, Rusya arazisindeki etnik kimliklerin yapýsý gereði, “kendi parametresinden olaya bakma” geleneði halen devrededir. Onun için kimlerle temas edildiðini, temastakilerin kimlerin uzantýsý olduðunun doðru tespit edilmesi þarttýr.

Kuzey Kafkasya kökenli ve Azerbaycan kökenli diaspora hattýný ya kurmalý, yada kurulanýn üzerine siyaset inþa edilmelidir. Putin geçenlerde içerilerinde Türkiye iþ adamý Cavit Çaðlar’ýn da bulunduðu bir kaç ismi, Rusya-Türkiye iliþkilerine katkýlarýndan dolayý ödülle taltif etmesi, hem de tam da PYD’nin Rusya’ya davet edildiði günlere tesadüf etmesi manidardýr. Cavit Çaðlar dýþýnda bu iliþkilere katkýsýndan dolayý verilen ödül sahipleri içerisinde Kuzey Kafkasya ve Azerbaycan kökenli isimlerin olmasý gerçeði, benim anlattýðým çalýþmamýz gereken Kuzey Kafkasya, Tataristan, Azerbaycan, Kazakistan, hatta Beyaz Rusya hattýnýn dostluk için önemini anlatmaktadýr. Türkiye için Rusya ve frekansý bu dönem ve önümüzdeki dönemde çok ciddi anlam taþýyacaktýr. Lakin her konuyu karþý tarafýn inisiyatifine býrakýrsak, yukarýdaki bahsettiðim lobi çalýþmalarýnýn engeline rastlayabiliriz. Rusya’nýn, Türkiye arazisinde “Sputnik” diye haber hattý var. “Türkiye’nin, Rusya frekansýna hitap edeceði hangi haber hattý var” sorusuna cevabýmýz da önemlidir. Devlet kanallarýnýn ve resmi kanallarýn çok önemli olduðu bellidir. Lakin meselelerin sadece resmi kanallarla halledilmediði bir dönemi yaþadýðýmýz da gerçekliktir. Sevenlerimizi bulmak, onlarýn üzerinden daha fazla sevenlerimizle buluþmak, yaþadýðýmýz çaðýn önemli argümanýdýr. Türkiye’nin farkýnda olan Rusya, farkýnda olduðu bu gerçeðe dayanarak, Suriye halklarý toplantýsýný erteleyebilmekte! Olmaz denilen birçok konuda, Türkiye tavrýna göre adým atmakta. Ýþte her konuda Türkiye’nin tavrý ve Erdoðan’ýn siyasi aklý, strateji planlamasý ve duruþu, þimdiki dönemde Türkiye’nin esas kazanýmlarýndandýr.