NATO Rusya’ya, Rusya NATO’ya benzer yalanlar uydurmakta uzlaþmýþ gözüküyor. Ýkisi de birbirlerinin gözlerinin içine baka baka yalan konuþmakta. Amerika’nýn baþýný çektiði NATO, Rusya’yý ileride önündeki engel olarak gördüðü ve bu engelin ABD’nin istediði formatta ortadan kalkmasýný arzu ettiði aþikardýr. Rusya ýsrarla “bizim Sovyetler Birliði oluþturma arzumuz yok ve etrafýmýza tehdit deðiliz” beyanlarýna raðmen, tüm gayretlerinin eski þanýna yeni versiyonu ile ulaþmak olduðu nettir.
Aleksandr Dugin gibi ideoloklarýn, “Rusça konuþan tüm coðrafya ve halklara hitap etmeliyiz ve bunun yolu, bu halklar ve topraklarla birleþmekten geçer” beyaný, tamamen Rusya’nýn bakýþ açýsýnýn iþaretidir.
NATO geniþleme isteðinin, biraz da Rusya’nýn bu tandansýna ters bakan, eski Sovyet kampüsünün üyeleri olan devletlerin korkmasýna da baðlý olduðu görülmektedir.
Her ne kadar Rusya’nýn; Ermenistan, Tacikistan, Belarus, Kýrgýzistan gibi müttefikleri olsa da, bir takým meselelerde onlarýn bile desteðini alamamasýný doðru okuyamadý. Rusya Kýrým’ý iþgal etti. Bunu yaparken “Kosova” örneðini ballandýra ballandýra anlatmaya baþladý. Lakin bu durum bile kuþkusuz Ermenistan ve Belarus gibi müttefiklerine, Kýrým’ý Rusya topraðý gibi tanýmasýna yol açamadý. Gerçi bu müttefikler, bu durumu iþgal olarak görmedi.
NATO’nun son zirvesinde alýnan kararlar, Rusya’da günlerdir yeni analizler yapýlmakta ve yeni siyaset üretmek adýna ortam oluþturulmaktadýr. Günlerdir NATO’nun, Doðu’yu hedef alan geniþlemesi sonucunda, “Rusya-ABD arasýnda yeni dünya savaþýna yol açacak kýrýlmaya neden olur mu?” sorusu iþlenmekte.
Sovyetler döneminde CIA’nýn, SSCB aleyhindeki kitabý pek hevesle okunurdu. Þimdiki analistçileri okuduðumuzda, Rusya’nýn ABD’ye bakýþ açýsýnýn deðiþmediðini görmekteyiz. Lakin ABD’li strateji uzmanlarýný okuduðumuzda da, Rusya’nýn haksýz yere tedirgin olmadýðýný da anlamaktayýz.
Anlaþýlan o ki; ABD - Rusya çekiþmesi, coðrafyanýn kaderinde olumsuz olaylarý pekiþtirecektir.
Suriye’de; Rusya’yý alanda isteyen ABD’nin, ilerideki aþamalarda tavrýný merak etmemek elde deðildir.
Ukrayna’nýn akýbeti, Orta Asya’da yeni olaylarýn içeriðine iþaret olacaktýr. Bunun da müsebbibi; ABD’nin “tek güç olma” ihtirasý, Rusya’nýn ise “bu dünyanýn aðalýðýný ABD’ye býrakmama” hýrsýdýr.