Ýsveç; Rusya’nýn nükleer tehdidi üzerine NATO’yu yardýma çaðýrdý. Rusya’nýn, tüm NATO sýnýrlarýna giren ülkelere karþý nükleer saldýrýya geçebilme ihtimali giderek artmaktadýr.
Rusya’nýn, Nikolay Petruþev gibi önemli bir isminin kalkýp da ihtimaller üzerinden “Rusya’nýn nükleer gücünü devreye sokabileceðini” dile getirmesi tesadüf bir durum deðildir.
Nikolay Petruþev, Rusya’nýn Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri’dir. Adeta NATO ülkelerini alarma geçirecek, nitelikli korku senaryosu tahayyül etmesi, Rusya’nýn devlet olarak her türlü alevin içine girebileceðinin de sinyali olarak görülmeli.
Petruþev; “eðer NATO bizimle çatýþmak isterse ve Rusya’nýn yok edilmesi planýndan vazgeçmezse, biz Baltýk ülkelerini iþgal edeceðiz. Türkiye ile aramýzda olasý bir savaþ halinde, Türkiye’yi desteklerse nükleer gücümüzü dünyaya sunmuþ oluruz” diyerek saçmalýklarýný devam ettirmiþ.
Petruþev’in böyle bir beyanda bulunmasý, öncelikle Rusya’nýn kendine yönelik operasyonlarýnýn önünü kesme çabasýdýr. Esasýnda karýn aðrýsý ABD’dir ve dünyanýn, ABD patronluðunda ömrünün devamýný istemiyor.
Rusya için savaþ esasýnda “var olmak” için gerekiyor ve Putin yenilgiyi sevmiyor. Rus halký nezdinde lanse edilen propagandanýn içeriðine baktýðýmýzda, toplumun savaþ haline getirildiðini görmemiz mümkün. Gerçi farklý düþünenlerin ve aklýselimin var olduðunu da, her defasýnda yazmaktayým.
Bu çok önemli bir avantajdýr Rusya için. Putin’in ekibi, Gorbaçov’u çok eleþtiriyor. Batýlýlara kandýðýný, NATO’nun Doðu’ya kadar uzanmayacaðý sözüne güvendiðini, tarihi hata olarak görüyor. Putin daha da ileri giderek, Lenin’in yaptýðýnýn saçmalýk olduðunu da söylüyor. Dolayýsý ile önümüzdeki Rusya, esasýnsa Çarlýk Rusya’sýnýn ideallerini kendinde barýndýrdýðýný bize her defasýnda göstermektedir.
Putin, kendini Çar olarak görüyor ve dünyada yeniden esas muhatap haline gelme çabasýndadýr.
Son günlerde Lavrov’un, Gürcistan’ýn Pankisi Vadisi ile ilgili beyanlarý da dikkat çekicidir. Rusya tekrar Pankisi Vadisi’ne inmeyi kafaya koymuþ gibi bir hava hâkim. Israrla, Pankisi Vadisi’nde terörist olduðunu demesi, ýsrarla Gürcistan yönetiminin de böyle bir durumun olmadýðýný savunmasý, hatta Gürcistan Devlet Baþkaný’nýn Pankisi’yi ziyaret etmesi, ulu orta orada halkla temasta bulunmasý bile Rusya’nýn terörist arayýþý için Pankisi’yi hedef göstermekten vazgeçirmemiþ gözüküyor.
Rusya büyük ihtimalle, Pankisi Vadisi bahanesi ile Gürcistan’a girmeyi düþünüyor. Peki neden?
Rusya; NATO çemberini, kendinin kontrolünde dizayn edilen çemberle donatacak gibi. Obama’nýn bir þey yapmayacaðý ve Rusya’nýn, Amerika’daki yeni seçimlere kadar mümkün olan her þeyi yapma niyetinde olduðu bellidir.
Rusya, Gürcistan’da dolaylý var olsa bile, bu Türkiye ile Azerbaycan ve Kafkasya arasýna tampon bölge yaratma arzusuyla da yorumlanabilir. Þimdilik ihtimal olarak gözükse de en küçük ihtimalin bile gerçekleþme ihtimalini de göz önünde bulundurmamýz þarttýr.
Rusya; Türkiye’yi provokasyona çekmekte ve savaþa itmekte kararlý. Bu bir tuzak ve Türkiye’nin bu dalgalý dönemde Deli Petro’nun torunundan uzak durmasý gerekiyor.
Okyanusta büyük dalga geldiði zaman baþýný dik tutarsan, seni büyük dalga yutar. Lakin dalga geldiðinde, suyun altýnda saklanýrsan, dalga sonrasý tekrar boy gösterme þansýn her zaman vardýr.
Bu dönemde Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan’ýn daha da mutedil durmasý þarttýr. Küçük bir kýpýrdama, Rusya’nýn yeni hareket alanýný oluþturabilir. Bunu yazarken, “Rusya’dan korkalým” havasýnda hiç deðilim. Rusya’yý kendi çöküþüyle baþ baþa býrakalým ve enerjiyi ilerideki kurguya harcayalým diyorum. Ayrýca Türkiye’nin bu aralar, mevcut sorunlar dýþýnda yeni sorunlarla uðraþmasý gerekli deðil. ABD’yi Rusya ile býrakalým, yapmak istediðini kendisi yapsýn. Lakin bu coðrafyada yeni hamlelerin kurgulanmasýnýn gerekli ve bazý tezlerin de yanlýþ olduðunu da görmemiz lazým. Avrasya Baharý’nýn tetiklendiðini görmemiz lazým ve eðer bunun önüne geçemeyeceksek, buna göre hazýrlýklarýn yapýlmasý da önemsenmeli...