Rusyanın Suriye engeli

Rusya ciddi anlamda Suriyeye operasyon olursa kendi çıkarlarının alt üst olacagını düşünüyor.

Rusya için Orta Doguda Suriye ayagını kaybetmek ,pazarlık kozlarından en önemlisinin elinden kayması anlamına geliyor.

Bu nedenle kendi kamuoyunu da ,bu tutumuna inandırmak için durmadan Suriyedeki katliamlara elbise arıyor.Bu arayışı Rus medyası topluma empoze ediyor.Çünki Rusya Suriye meselesinde belirledigi engelle dengeni korudugu imajını vermektedir.Oysa yaptıgının ne kadar zararlı oldugunu farkediyor.Aksi halde Moskovadan çıkan sesler  bu kadar dengesizlik sergilenmezdi.

Bir kaç gündür Rusyada Suriyeye operasyon konusunda ciddi panik sözkonusudur.

Türkiyenin tutumu Rusya basınında esas haber başlıklarındandır.Özellikle, başbakan Erdoganın miting ve toplantılarda, canlı yayın programlarından Suriye ile ilgili söyledikleri Rusyada ciddi haber başlıgı olarak gündeme oturmaktadır.

Rusya Esatdan sonrakı durumu hem  merak,  hem de bu belirsizlik onu tedirgin ediyor.

Putin ABD ye güvenmiyor.Uzun zamandır Putin kendi kamuoyunda anti Amerikan tutumunun sürdürülmesine zemin yaratmaktadır.Suriye olayına da ABD nin planlı programı olarak bakıyor.

Putin, Rusyada başkanlık seçimleri öncesi, ABD destekli mühalif ayaklanmanı unutmamış gözüküyor.

Rusyada devlet milliyyetçiligi felsefesine inanmış biri olarak yürüyen Putin, ABD mahreçli planlara hep şübheci tavır sergiliyor.

Rusya Sovyet dönemindeki varlıgını yeniden ortaya çıkartmak hevesinde olsa bile, bunun şimdi mümkün olmadıgının da farkındadır.Gerçi, bir çok konu ve eski etki alanı ülkelerde başarılı oldugunu da söylemek lazim.

Eskiden Türkiye, Rusya için NATO nun bölge tehdidi idi.Türkiyeye ABD nin sözcüsü olarak gören Rusya, Başbakan Erdogan dönemine  kadar bu bakış acısına inandı.Son yıllar Rusya, Türkiyenin bagımsız tutumunu görmekte ve  bundan kaynaklı güven oluşmaya başladı.

Başbakan Erdoganın tutumunu sıradan bulmagan Rusya için bu aşamada Türkiyenin tavrı önemlidir.

Putin, Suriyede Esat döneminde oldugu kibi, sonrasında da Rusya için sorun teşkil edecek hiç bir tahmini bile düşünmek istemiyor.

Putini bu hususta sadece Türkiye ve başbakan Erdogan ikna etmek gücündedir.

G-20 toplantısına katılacak başbakan Erdogan ve Rusya başkanı Putinin görüşmeleri Suriye meselesine katkı saglayacaktır.

Rusya Suriye kozuyla daha ileri planlarını da gerçekleştirmek arzusundadır.

Suriyenin geleceginin nasıl şekillenecegi konusu kadar, eski sovyet cografyasında ABD nin planladıklarının da farkında olmak istegen Rusya, pazarlık masasından daha fazla kazançla kalkmak istiyor.

Rusyanın Suriye engeli çatışmayla neticelenmeyecektir.Rusya bunun işe yaramayan bir tutum oldugunu biliyor aslında.Lakin, Rusya onun da farkındadır ki, ABD nin planlarının önüne şimdi geçmesse yarın sıra kendisine yönlene bilir.

Türkiyenin Orta Dogu, Orta Asya, Kafkaslar, Balkanlar kibi Rusyanın da ilgi alanı olan bölgelerde savundlugu  tarz Rusyanın sonrakı aşamalardakı duruşunu etkileyecektir.Çünki Rusya Türkiyenin tavrının her ne kadar inkar etsede, samimi oldugunu görüyor.

Devletlerin menfaetleri elbette ki, belirleyici husustur.Lakin her ne kadar duygusal belirtiler işe yaramıyor iddiası ortaya sunulsada, neticede vicdanları ve kamuoylarını etkilegen en önemli şey İNSAN odaklı duruş sergileyişidir.

Türkiyenin bu sınavı başarıyla geçmesi etrafdakıları, Rusya dahil düşündürmektedir.