Rusya’nýn, Trump beklentisi

Mevcut konjonktürel durum, Rusya’nýn lehine ortam oluþturuyor ve ABD ile soðuk savaþ kokusu gelen siyasi oluþumun pekiþmesini arzu etmedikleri bir gerçektir.

Evvela Rusya, eski SSCB gücüne sahip deðildir. En esasý ise yönetimdeki kiþilerin, artýk çok zengin olmasýdýr. Rusya toplumu, bunu sorgulayacak bir toplum. Lakin ABD baskýlarý ile esasýnda sorgulanmanýn önünü kesti ve toplumla yönetim arasýnda ittifaký daha da pekiþtirdi. Ýkinci Dünya Savaþý’nda; er olan oðlunu, esirliðinde olan Alman generaline deðiþmeyen Stalin gerçeði, SSCB’nin dayandýðý dokularý anlatan esas faktördür. Bunun yaný sýra her ne kadar Rusya, SSCB’nin esas ana damarýný oluþturmuþ olsa da, þimdiki gerçekler Rusya’nýn büyük yük taþýma kapasitesinin olduðuna da kanaat getirmemektedir.

Elbette Rusya ciddi etki sahasý oluþturabildi. Burada ABD’nin dýþ politikasýnýn yýkýcý sonuçlarý, uluslarý yok sayan projelerinin etkisi söz konusudur. Lakin esas mesele Amerika’nýn, Rusya’nýn “bitti veya biteceðini zannederek” Rusya, Ukrayna’yý “kurban” belleyerek kuþatma isteði oldu.

Oysa bu giriþimle, “yaralý ayý” misali daha saldýrgan bir Rusya’nýn uyanýþýna neden oluþturdu.

Bakýn duruma þimdi. Rusya hiç bu kadar eski SSCB ülkelerinin iktidarlarýný belirlemek, kendine yakýn mesafeyi tercih edenlerin, siyasi iradeyi temsil etmesine destek verme heveskârý deðildir.

Gerçi bu ülkelerde, bayaðý akýllý politikalarla büyük güçlerin kavgasýndan kârlý çýkmanýn peþinde!

Belarus ve Moldova örneklerinde bunu görebiliyoruz.

Moldova’da yeni seçilmiþ Cumhurbaþkaný Ýgor Dodon, Rusya’ya sýcak bakýþý hatta Rusya tarafýndan seçim sürecinde desteklenen biri olarak, siyasi arenaya dâhil oldu. Söylemlerine baktýðýnýzda; “Batý ve Rusya arasýnda tercih etmediðini, her ikisine de ayný mesafede yakýn ve ayný mesafede uzak olduðunu” ifade etse de anlaþýlan o ki, ABD’nin Moldova ile Rusya gerilimi üzerine kurgulamak istediði politikalar þimdilik askýya alýndý.

Belarus; Rusya ile ortak devlet sistemine girse de, sýk sýk Rusya’ya, özellikle Putin’e eleþtiri içerikli mesajlar gönderebildi. Batýyý kökten yok saymadý. Hatta Rusya’ya raðmen, Batýya da iliþkiler kapýsýný açabildi. Ýþte anlatmak istediðim; küçük devletler, bu Rusya - ABD kapýþmasýndan zarar görmeseler de, esasýnda akýllý uygulamalarla faydalý da çýkma durumlarý söz konusudur. Pazarlýk masasýnda daha fazlasýný almak, daha fazla kendilerini güvene alma konusunda, Amerika - Rusya gerilimini kullanabildiler.

Rusya’ya baktýðýmýzda, bu durum Rusya’nýn iþine gelmemektedir. Sürekli dýþ düþman fenomeni ile kamuoyunu ayakta tutmanýn zorluklarýný giderek fazlasýyla hissetmektedir Rusya!

Diðer taraftan da Rusya; ABD’nin kendisi dýþýndaki uluslara, saldýrgan politikalarý ile Rusya’nýn konumunu gerekli kýlmaya baþladý.

Kissinger’ýn son Rusya tespitleri, daha gerçekçi yaklaþýmý ortaya koydu. ABD, Rusya’yý doðru okumadý, okuyamadý. Yanlýþ okumalarla da, Rusya ile komþusu olan küçük devletlerin bir kýsmýnýn arasýný açabildi.

Rusya’nýn bir engeli var. Rusya politikalarýnda sebatlý deðildir. Çok duygusal baþlanan bir hareketin, yolun ortasýnda baþsýz kalabilme ihtimali çok yüksek. Rusya’da; Ermeni ve Yahudi lobisi çok güçlü! Ýþte Ruslarýn dezavantajý budur.

Tüm bu gerilim ortamýnda Rusya, yeni sürece ihtiyaç duymakta! Kimse ile savaþmak istemiyor. Mecali ve hevesi yok. Para ile tanýþan bir zümre, savaþa götüren tüm yollarý, taþlarla kapatýr, engeller! Ve elbette ki savaþ ortamý sadece Rusya’yý deðil, etkisi altýndaki coðrafyayý da etkileyeceði ortadadýr. Kendini alevden koruma adýna herkesi ateþe atabilecek bir yapýsý olduðunu defalarca yazmýþýmdýr. Trump’la birlikte yeni süreç, Rusya’nýn þu anda çok istediði bir durumdur. Baktýðýmýzda ABD, Trump’la birlikte zaten bu ortamý deðiþtirmeye meyilli olduðunu göstermektedir. Trump’ýn iþbaþýna geçeceði tarihe günler kalmýþken, giderayak ortamý ateþe veren yapýnýn ABD’yi küresel güç olma kabiliyetinin iniþe sürüklendiðini de görmekteyiz.

Trump’la birlikte bu giderilecek mi?

Trump; Amerika’nýn her yere gözyaþý getirdiði gerçeðini deðiþtirebilecek mi?

Bu sorularýn ortaya çýkmasý bile dünyanýn, “ABD’yi sorgulanma sürecine girdiðine” iþarettir. Rusya; Trump’tan dostça ortam oluþturmasýný beklemekte. Eðer bu ortam oluþursa ve Rusya, Amerika ile anlaþýr ise gereði þimdiden düþünülmeli...