Rusya’nýn Yeni Hamlelerinin Mimarý ABD’dir...

ABD þiddetli yaptýrýmlarla Rusya’yý kendinin istediði sýnýrlar içerisine çekmek isterken, Rusya yeni hamlelerle ABD’nin planýný bozma senaryolarý üretmekte. Aslýnda ta baþýndan itibaren bu konuda ABD’nin ataklarýnýn sonuç veremeyeceðini yazmýþtým. Rusya kamuoyunu doðru okumak ve Putin profilini iyice araþtýrmak, ABD için en önemli ders konusu olmalýydý.

Herkes Rusya’nýn geri adým atacaðýný beklediði zaman, Rusya bir taraftan Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Afrika’nýn dahil olduðu ekonomik bir birlik platformu oluþturabildi. Ayrýca buna paralel Þangay Ýþbirliði Örgütündeki etkisini kullanarak yeni üyelerin oraya giriþine temin edebildi. Artýk Þangay Ýþbirliði Örgütünde Kazakistan, Özbekistan, Kýrgýzistan, Tacikistan, Çin gibi devletlerin yaný sýra Pakistan, Hindistan, Ýran da temsil edilecek. Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya gibi devletler partner, Belarus ise gözlemci olacak.

Ciddi hamle olarak yorumlanan bu tablo, Rusya’nýn lehinde bir durum sergilemektedir.

90’larýn baþýnda Sovyetlerden canýný kurtardýðý için sevinen eski Sovyet blokundaki ülkeler bile, Rusya eksenli merkeze “hayýr” diyemiyor. Sadece bu mu? Rusya’ya karþý koyamamak, sadece korku unsuru olarak görülmüyor. Orta Doðuda; ABD, Ýngiltere, Fransa, Almanya, Ýsrail eksenli tek taraflý jeostratejik hamlelerin sonucunda, Avrasya coðrafyasýndaki devletlerin kendilerini garantiye almalarýnýn tek yolu olarak, bu gücün þemsiyesi altýnda olmayý görmekteler.

Bir zamanlar “Rusya ile asla olmaz” diyenler bile, “Rusya olmadan mümkün deðil” diyorlar. Hem de bunu sadece Rusya’dan korktuklarý için deðil, bu muallak tabloda Orta Doðu sonrasý, ABD’nin Avrasya coðrafyasýnda da yeni haritalar çizebileceði ihtimali üzerine kendini korumaya alma içgüdüsüyle yapmaktalar.

Rusya’nýn tehditlerden korkmayacaðýný, ekonomik yaptýrýmlarla toplumun Putin’e karþý ayaklandýrýlamayacaðýný doðru tespit edemeyen Amerika, aslýnda yeni ve agresif Rusya’nýn mimarýdýr gibi!

ABD; bir zamanlar, baskýcý rejimlerden yorulmuþ toplumlarda olaðanüstü bir sempati ile anýlardý. Halen sempati duyanlarýn var olmasý ve Orta Doðu’daki senaryolarý; Ýslam karþýtý eylemlerdir. Ýslam gibi son ve en mükemmel dini, terörle ayný kefede göstermekle, ABD eksenli Batý zihniyeti, demokrasi ve özgürlükler adýna yürüdüðü platformu kaybetmesine engel olamýyor. En azýndan onlara bir zamanlar inanan toplumlar nezdinde! Rusya’ya sevgisi olmayanlarýn bile, Moskova aðýrlýklý politikalara yanaþmasý ise baþka ve yeni bir hüsranýn baþlangýcýdýr. Putin’in söylediði son fikirlerine ise katýlmamak mümkün deðildir. “Avrasya birileri için satranç oyunu yeri deðildir. Burasý bizim yaþadýðýmýz yerdir ve kimseye buranýn nizamýný bozmaya izin vermeyeceðiz”

Birçok siyasi duruþunda haksýz olan Rusya’yý, haklý duruma sokan ABD, Orta Doðudaki yýkýcý ve sadece kendi menfaatlerine dönük pervazsýz kurgularýnýn sonucundan onur duyabilir...