Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Tüm Yazıları

Rusya’nın yeni siyaset okumaları

Rusya; sınırlarını koruma yolunun, bu sınırların genişlenmesinden geçtiğine inanmakta. 

Ukrayna vatandaşlarına, özellikle Donetsk ve Lugansk sakinlerine Rusya vatandaşlığı verilmesi kararının altında yatan kodun, bu olduğu açıktır. Ekonomik olarak Rusya’nın baskılar ve ambargolar sonucu durumun pek parlak olmaması, Rusya için geriye adım atma sebebi olmadı. Oysa uzun zamandan beridir Amerika, sadece bu reflekse odaklandı. Yani ekonomik olarak zarara uğrayan halk, soluğu Putin yönetimine karşı ayaklanmada alacaktı. 

Evet, Rusya’da ekonomik dalgalanmalar ciddi anlamda sorunlara işaret etmekte. Lakin Rusya bu durumu, Amerikan politikalarının tam tersi daha da genişleyerek, ABD için daha geniş sorun oluşturmakta görmekte. 

Rusya son yılların en başarılı saldırı politikalarını üretmekte. Ukrayna üzerinden Karadeniz’e konumlanmak isteyen Amerika için, Venezuela kozunu sonuna kadar kullanacaktır. Eline geçen bu fırsatı; ABD’nin Gürcistan, Ukrayna ve Baltık çevresinde yapmak istediklerinin karşısına oturtmakta! 

Rusya milliyetçiliği kodunun mimarı olarak herkes 1. Petro’yu adres gösterse de, Katerina’nın yani “Rusya’nın annesinin” derinlere inşa ettiği o milli kod, şimdi daha farklı boyuta evirilmiş durumda. 

Ukrayna meselesi ile ABD’nin oluşturduğu kara deliği; Rusya ya ihya ya da işgal ederek kapatma niyetinde! 

Rusya vatandaşları statüsündeki ahali, Rusya’yı davet eder ise askeri müdahale ile fiili olarak bölünen Ukrayna’nın, siyasi ve hukuki bölünmesinin de öngörüldüğünü anlamaktayız. 

Ukrayna’nın yeni başkanı Zelenskiy’nin profilinin ise Rusya için ne kadar anlam taşıdığını, ilerideki dönemlerde herkes daha net fark edebilecektir! 

Netanyahu uzun zamandan beridir, Putin’e bazı konularda ciddi sözler verdi! Amerika’daki lobi üzerinden, baskıların ve ambargonun çerçevesinin daralacağına destek sözünü de pek fazla tutamadı. Trump’ın, Rusya’ya sempatik gözükme gayretinin arkasındaki gücün de İsrail lobisi olduğunu göz önünde bulundurursak, o zaman Amerika’daki iç kavganın ABD’ye ilerideki dönemlerde nasıl yansıyacağını da hesaba katmakta, Rusya! Sadece hesap yapmıyor, hem de evdeki hesaba uyum için dışarıdaki hesabı dizayn gayretinde. Rusya şimdi geldiği bu durumu, geri adım atarak harap etmeyecek gibi duruyor veya geriye adımı “harabe son” olarak yorumluyor!