Rusya’nýn zorluklarý ve hedefleri

Rusya’nýn Belarus’la aralarýndaki sýkýntý, doðal gazla ilgili ödemenin Belarus tarafýndan yapýlmamasý, Rusya’nýn uzun zamandýr konusu olmuþtur. Belarus uzun zamandýr, Rusya’nýn doðalgaza uyguladýðý yüksek fiyat anlaþmasýndan rahatsýz. Ve her defasýnda bunun azaltýlmasý gerektiðini dile getirmektedir. Hatta Belarus Baþkaný Lukaþenko, bu konuda sýk sýk Putin’i eleþtiren kararlara da imza attý.

Rusya - Türkiye krizi çýktýðýnda, Rusya’nýn Kýrým iþgali gerçekleþtiðinde, Ukrayna ile Rusya arasýnda gerilim, savaþ ortamýnda da Lukaþenko hep Rusya’yý eleþtirmekteydi. Hatta Kazakistan'a yönelik, tuhaf beyaný olmuþtur Putin’in. Kazakistan’ý neredeyse sonradan kurulan devlet olarak tanýmlayan, bunu eleþtirerek toprak bütünü ve egemenliðe yönelik destekleyici tutumu ile Belarus Baþkaný, Putin’e karþý koymuþtur. Belarus Baþkaný, siyasi tutuklularý bile top yekûn hastanelerden çýkarmýþtý. Bununla da Avrupa’ya baský unsuru olacak her fýrsatý kapatmýþtý. Lakin þimdi Rusya ile arasýnda ciddi sýkýntýnýn sinyalidir ve duyulmaktadýr. Aynen Ukrayna'daki gibi, doðalgaz fiyatlarý ve ödemeleri konusunda Rusya, ortaðý ve müttefikine baskýyý sevmektedir. Bunun nedeni, sadece ödemeler mi gerçekten?

Lukaþenko Rusya’ya diyor ki; “hani biz ayný devlet politikasýna tabiydik, neden bu konuda Belarus’la taviz vermiyorsun?” Rusya ise Belarus’ta uçak üssü arzulamaktadýr. Askeri uçaklar için Belarus’tan alan istiyor. Lukaþenko buna, dolaylý cevap vererek izin vermiyor. Diyor ki; “ biz artýk bir devletiz. O zaman benim uçaklar gerekeni yapar, sana tehdit oluþursa.” Evet, burada cidden olaylar ýsýtýlmaktadýr. Tam da bu gerginlik dururken, Belarus’ta muhalif güçler protestolar düzenledi. Lukaþenko bunun Ukrayna misaline benzer, yeni ABD projesi olduðunu savunuyor. Lakin diðer yandan Rusya’nýn ekonomik olarak baskýsý ve Lukaþenko ile arasýndaki soðuk rüzgârlar nedeniyle, Putin’in antipatisini giderek görebiliyoruz.

Anlaþýlan þu ki; Belarus’ta Rusya, ABD’den önce hareket etmek amacý gütmekte. Lukaþenko’ya tavrý giderek artmaktadýr. Putin’le sýnýrsýz eleþtiri dili ile konuþan, tek eski Sovyet ve Rusya ortaðý lideridir Lukaþenko! Ve bu uzun zamandýr Putin’in canýný sýkmakta. Ýþin garip tarafý, Putin kýzgýnlýðýný farklý yöntemlerle dýþarýya vurmakta. Lukaþenko; Kýrým, Türkiye, Ukrayna gibi konularda, hep Putin’in aksi politikalar uyguladý. Lakin diðer yandan Rusya’nýn askeri ve istihbari elitinde karþýlýðý olan bir isim. Putin’in, Lukaþenko’ya açýktan baský yapamamasýnýn esas nedenlerinden biri budur. Toplumuna; Belarus’la sorun yaþarsa, nedenini anlatamayacaðýný anlýyor. Ukrayna gibi, Rusya’ya düþman pozisyonu yok. Aksine, ayný ýrkýn temsilcileri bir millet konseptini geliþtiren felsefesi var ortada. Dolayýsý ile Rusya toplumunda, Ukrayna üzerine saldýrdýðý saldýrganlýk ruhu, Belarus’la yönlendirmek mümkün olmayacak. Lakin yönetim için bu tutum geçerli deðil. Yani Rusya giderek, Lukaþenko antipatisinden kurtulmanýn yolunu aramakta olduðu aþikârdýr. Peki bu mümkün mü? Ýçeride ortak bulursa, Rusya bunu kolaylýkla yapabilecektir. Ýçeride, yani Belarus yönetiminde Lukaþenko güçlü, Rusya'da güçlü! Rusya; ya mevcutlarýn biat etmesini saðlamakta, yada kalýcý olarak kendine sadýk güç geliþtirmekte!

Bu arada Rusya’nýn Kafkasya ayaðýndaki hamleleri de dikkat çekmekte. Gürcistan; Avrupa’ya artýk vizesiz gidip gelecek. Rusya bunun ilerisinde Gürcistan’ýn Avrupa ittifakýna girmesi konusunun gündeme çýkacaðýný tahmin etmekte. Ondan dolayý 2017’de Osetya’da seçimlerin sonucu can alýcý olacak. Aynen Kýrým gibi halk oylamasý ile Osetya’nýn Rusya’ya baðlanmasý gündeme gelecek. Bu ise Rusya’nýn, Güney Kafkasya’ya fiilen inmesi anlamýna gelecektir. Gürcistan’da ABD stratejilerinin bitmesini, Osetya’da fiili varlýðýný ilan etmesi ile engellemeyi hedeflemektedir.

Neredeyse son yýllar Rusya; Suriye ile birlikte sadece Akdeniz’e inmedi. Hem de eski hinterlandýna geriye dönmektedir.

Gürcistan’ý bypass ederse; Türkiye - Kafkasya hattý tahriþ edileceði öngörülebilir.

Azerbaycan’la, Ermenistan arasýndaki savaþ ortamýný pekiþtirmek ise, alana fiili inmemizi tetiklemektedir.

Rusya’nýn hedeflediði bu tablo, yeni dünya düzeninde masaya fazla kozlar ile oturmanýn peþinde olduðu anlamýný derinleþtirmektedir. Evet bunu yaparken, Rusya içerisindeki durumlarý da göz önünde bulundurmak lazým. Bir taraftan, içeride muhalif güçlerin durmadan Putin yönetimini yolsuzlukla suçlamalarý ortada. Bir kaç gün önce Rusya’nýn bir kaç bölgesinde eþ zamanlý protestolar söz konusu oldu. Bunu Putin; Ukrayna'daki Maydan olaylarý ile eleþtirdi. Diðer yandan ise, 3. Çeçen Savaþý ihtimali üzerinde, ABD’nin yapmak istediði bir provokasyon da söz konusu. “Putin, kendinden sonrasý için kimseyi yetiþtiremedi” gibi eleþtiriler de söz konusudur Rusya'da. Bunun Putin sonrasý Rusya'da, özellikle Rus askeri eli ile Çeçen lider Kadirov arasýndaki bilinen, lakin saklý tutulduðunu öngörenler az deðil. Putin þimdiki durumu iyi kullanarak Rusya’yý daha fazla kazançlý konuma sokmakta. Nitekim ki; þimdilik bunu baþarmýþ durumda. Lakin Rusya’ya yönelik ataklar, önümüzdeki süreçte giderek artacak gibidir. Putin’i hedef gösteren küresel güçler, onu zayýf düþürmeye yönelik hamlelerini Suriye'de konum belirlendikten sonra gösterecek gibi durmaktadýr. Ve hülasa Rusya’nýn uzak menzilli füzelerle havadan saldýrý gücünün zirvede olmasý ve nükleer güç olma kapasitesi, Rusya’ya yönelik hamleleri fazlasýyla yumuþattý. Ýþte o nedenle, teknoloji konusunda baþarýlý olmak, birçok konuda seni zirveye taþýmaktadýr...