Moskova, ateþle oynamaya devam ediyor.
Rusya’nýn kanlý Esad rejimini uluslararasý izolasyondan çýkarma çabasý, katliama ortaklýktan baþka bir anlama gelmiyor günün sonunda.
Ýnsanlýða karþý yakýn coðrafyamýzda uygulanan zulmün suç ortaðýdýr Moskova yönetimi.
Rusya, Suriye krizini küresel ölçekte bir rant kapýsý haline getirme yolunda hýzla ilerlerken, karþý karþýya kalmak zorunda býrakýlacaðý ekonomik darbeyi gözardý ediyor gibi görünüyor.
Þu an için bölgesel satrançta, Rusya’nýn hamlelerinin önü açýk.
Washington’un Rusya’yý “üzmemek” adýna geri adýmlar attýðýna tanýk oluyoruz.
Ya da kendilerince bir denge politikasý izliyorlar.
Washington, uluslararasý diplomasi sahnesine kurduðu yeni iliþkilerle etkileyici bir giriþ yapan Tahran yönetimini de tamamen Moskova hattýna býrakmak istemeyecektir kuþkusuz.
Ve tabi, ABD’nin seçim sathý mahaline girdiðini de es geçmemek gerekiyor. Belki de bölgesel geliþmelerde en önemli faktör yaklaþan ABD Baþkanlýk seçimleri.
Büyük kavgalara, insanlýk ideallerine sarýlmanýn zamaný deðil, ABD açýsýndan baktýðýmýz zaman. Daha yerel, daha güncel gündemleri var Amerikalý siyasetçilerin. Diplomasi ve siyasette süreklilik var, bunun da altýný çizelim ama Suriye’de sürüp giden zulüm, hayatýný kaybeden yüzbinler, göç etmek zorunda kalan milyonlar, küçük kaðýt parçalarýnýn üzerindeki bilgi notlarýndan ibaret Amerikalý yöneticiler için.
Rus yönetimi ise son Halep hamlesinde görüldüðü gibi adým attýkça daha fazla insanýn ölümüne, daha fazla insanýn göçe zorlanmasýna yol açýyor. Rejim güçlerine verdiði destekle, Esad yönetimini reanimasyon servisinden çýkarýp, yoðun bakým ünitesine aldý Moskova. Bu gidiþat sürerse, Esad yönetimi yakýnda normal servise çýkacak ve bir sonraki adým da hastaneden tam anlamýyla taburcu olmasý olacak.
Peki Rusya galebe mi çalýyor?
Ankara’nýn Moskova ile yaþanan krizi aþma yönündeki bütün çabalarýna raðmen, Rus lider Vladimir Putin’in ergen triplerine devam ederek, kendisine yapýlan çaðrýlara cevap vermemesi Rusya’yý daha da çýkmaza sürüklüyor.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn kendisiyle görüþme talebine yanýt vermeyerek, gerilim ve çatýþma atmosferine yatýrým yaptýðýný bir kez daha tescilledi Putin.
Kendi cephesine konjonktürel bir alan açýldýðýnýn ve bu alanýn hareket kabiliyetinin de sýnýrlarý olduðunun altýný çizelim. Ekonomik olarak Rusya’nýn karþý karþýya bulunduðu darboðaz, önümüzdeki dönemde bölgesel güç dengelerini belirleyici unsurlardan olabilir. Moskova’nýn eli kolu baðlanabilir.
Günün sonunda, Rusya’nýn denklemi deðiþtirmesiyle, Cenevre görüþmeleri “topal ördek” statüsüne düþtü, Halep tamamen kayýp kentler arasýna girdi, yeni bir göç dalgasý kapýda... Siviller ölmeye, Beþar Esad koltuðunda oturmaya devam ediyor.
Bu vebal, Rusya’ya yeter...
Ankara’nýn stratejik müttefiki Washington’un da bu tablonun gereðini yapmasý gerekiyor.
Bölgesel krizleri, ABD’deki seçim takvimine endekslemek, insani açýdan bakýldýðýnda telafi edilmesi zor sonuçlar doðurabilir.
Bunun yaný sýra, diplomatik zeminde farklý dosyalarda ibrenin Türkiye’den yana döneceði geliþmelere de hazýr olmak gerekiyor. Hesaplar deðiþebilir...