Geçtiðimiz hafta Saakaþvili Azerbaycan’a sefer etti. Dönüþünde tedirginlik yaratacak açýklamada bulundu. Gürcistan Cumhurbaþkaný, Rusya’nýn Gürcistan’da olduðu gibi Azerbaycan’da da hakimiyet deðiþikliði edeceðini belirten bu iddiayý tartýþmaya açtý.
Rusya Putin’in 3.defa baþkan seçilmesi ile imparatorluk hayallerini yeniden ortaya koydu. Kafkasya’daki tedirginliðinden yapmak istediði politik projelerden bunu açýktan belli ediyor. Gürcistan’da Ývanaþvili’nin seçilmesi ile Saakaþvili aleyhinde propaganda ise çirkin gözükecek kadar dikkat çekmektedir. Rusya’nýn Gürcistan’a sert tavrý Ývanaþvili ile birlikte yumuþamaya bu yumuþamayý ise propaganda yapýlacak kadar göstermesi ise hayli manidardýr. Rusya’nýn Azerbaycan hakimiyetinden rahatsýzlýk duyduðu batýnýn özellikle ABD tandanslý politikalarý bayaðý Putin’i kýzdýrdýðýný söylememiz yanlýþ yorum olmaz. Putin Rusyasý yeniden eski gücünü devreye sokma gayreti içerisindedir. Karabað meselesinde harekete geçmesi bu sorunun çözülmesinde öncülük etmek çabasý da bu tabloda düþündürücüdür. Rusya’nýn Azerbaycan’a yönelik harekete geçtiði Azerbaycan iktidarýna baskýlar uyguladýðý artýk net gözükmektedir. Azerbaycan’dan konumunu belirle niteliðindeki beklentileri verilen mesajlardan anlamamýz mümkündür.
***
Saakaþvili’nin Bakü’ye sefer ettikten sonra böyle bir beyanda bulunmasý ve önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gideceðini ve bu hususta Ankara’da devlet büyükleri ile paylaþacaðýný da dile getirmesi meselenin ciddiliðine iþaret ediyor.
Ayrýca Saakaþvili Gürcistan’ýn toprak bütünü yeniden tehdit altýndadýr demesi dikkat çekti. Gürcistan’daki Azerbaycanlýlar ve Ermenilerin toprak iddiasýnda bulunacaðýný ve özerklik isteyeceðinin de Rusya oyunu olduðunu ifade eden Saakaþvili’nin bu beyanlarý bir hayli tedirginlik nedeni oldu.
Azerbaycan muhalif partilerden bu konuda farklý yorumlar da çýktý. Bu yorumlara göre Saakaþvili’nin bu beyaný Azerbaycan iktidarý ile anlaþýlarak gerçekleþmiþtir.
Lakin Saakaþvili’nin bu mesajýnýn altýnýn boþ olmadýðý aþikardýr. Rusya Saakaþvili’yi bitirmek için her durumu iyice kullandý ve kullanmaya devam ediyor. Niyeti bellidir. Rusya Saakaþvili’yi cezalandýrmak için dolayýsýyla iktidardan salmak için hareket halinde.
Saakaþvili’nin hakimiyet dönemini Gürcistan’ýn demokratik ve rüþvetsiz dönemi olarak deðerlendirmekte fayda vardýr. Gürcistan Cumhurbaþkanýnýn Rusya’dan korkmadan safýný belirlemesini de doðru görmek ve bu anlamda Saakaþvili’yi takdir etmek doðru olurdu. Saakaþvili feryat ediyor besbelli. Feryadýnýn nedeni Gürcistan’daki politik havanýn deðiþmeye baþlamasýdýr. Kimseye sýr deðil ki Saakaþvili’nin gerçekleþtirdiði GÜL veya KADÝFE devrimi Gürcistan’ý Batýya net olarak yakýnlaþtýrdý. NATO konusunda Gürcistan’ýn tavrýný kesin olarak ortaya koydu. ABD’nin projelerini açýktan destekledi. Tam bir BATI projesi olan Saakaþvili bugün yüksekten bir þeyler söylüyor. Durumun vahim olduðu Güney Kafkaslara yeniden Kuzeyin yani Rusya’nýn sert rüzgarý estiði aþikar. Bunun farkýna varmakta bu oyunun bozulmasý için gerekenin yapýlmasý bölgenin yarýný açýsýndan önem arz ediyor. Türkiye’den beklentiler durmadan artýyor. Özellikle hep altýný çizerek anlatmak istediðim anlamlý gerçeði Baþbakan Erdoðan liderliðindeki Türkiye’nin varlýðý birilerini tedirgin ettiði kadar birilerinin de gözlerini beklenti ile yola dikmiþtir.
Kafkasya’nýn geleceðini tarihsel boyutu dikkate alarak analiz etmemiz gerekiyor. Türkiye Avrasya coðrafyasýnda Rusya ile burun buruna hareket edeceðini bunun zorluklarýný da hesaba kattýðý için sabýrlý tablo çizmektedir. Oysa Rusya’yý hafife almamakla birlikte aþýrý tedirginlik de söz konusu olmamalýdýr. Evet Rusya ciddi ve bir o kadar da tehlikeli devlettir. Ama bu Rusya bile anlýyor ki bu coðrafyada tek baþýna bir þeylere karar verip gerçekleþtirmek pek mümkün gözükmüyor.
Türkiye Rusya içerisindeki tüm enstrümanlarýný hem etnik hem de dini beraberliði olduðu kozlarýný deðerlendirmekte geç kalmamalýdýr.
Rusya’nýn Kafkaslardaki planlarýnýn önüne geçecek esas lokomotifin Türkiye olduðunu dikkate alýrsak bu durumu iyi kullanmakta yarar vardýr. Rusya içerisinde etnik türk ve Müslümanlar özellikle tatar ve Azerbaycanlý nüfus iyi deðerlendirilirse Türkiye’nin bu alanda hareket mekanizmasýný belirlemek ciddi anlam arz edecektir. Rusya ister Gürcistan’da isterse de Azerbaycan’da bir þeylerin peþinde olduðu aþikardýr. Bu sancýlý sürecin neticesinin dönüþü olmayan yokuþ olma ihtimali her geçen gün artmaktadýr. Birilerinin menfaat alanýmýza nüfus etmesine izin verdikten sonra bu alaný daraltmak pek kolay olmuyor. Tarih bize bu gerçeði göstermiþtir.
Rusya cumhurbaþkaný Putin’in hayalinin Petro’nun vasiyetini gerçekleþtirmek olduðunu dikkate alýrsak Rusya’da bizzat Putin tarafýndan yeniden uyandýrýlan rus milliyetçiliði kavramýnýn hayat bulmasýný da göz önünde bulundurursak Rusya ile kavga ile deðil geleceði hedefleyen stratejilerle baþ etmenin doðru yol olduðunu anlýyoruz.
Bir ata sözü vardýr Zeki düþünceye dalar- Deli nehre dalýp geçer. Rusya galiba ikinciye oynuyor. MALESEF...