Sabah gerginliði depresyon belirtisi

Vücutta depresyonu alarm veren mekanizmalarýn sesine kulak verin. Depresyon kapýnýzý çoktan çalmýþ siz fark etmemiþ olabilirsiniz. Sabahlarý yataktan yorgun ve gergin kalkýyor, kalp çarpýntýsý ile tansiyonda ani deðiþikliklerden þikayet ediyorsanýz, uzmana görünün.

Depresyon kiþinin mutlu olma ve hayattan zevk alma yetisini geçici olarak kaybettiði, duygudurumu, düþünceleri, bedeni ve zihni hastalandýran bir psikiyatrik bozukluktur. Kelime manasý çökünlüktür. Ruhsal durumun çöktüðünü ifade etmek için bu kelime kullanýlýr. Depresyon aniden oluþmaz. Bazý ön belirtilerle kendini gösterir. Bunlardan bir tanesi de sabah bunaltýsý olarak da adlandýrdýðýmýz sabahlarý görülen aþýrý gerginlik ve sýkýntý halidir.

‘Sanki hiç uyumamýþ gibiyim’

Sýkýntý ve huzursuzluk zaman zaman herkesi rahatsýz edebilir. Ama depresyon hastalarýnda bu þikâyetler þiddetli ve uzun süreli olarak ortaya çýkar. Çoðu hasta sabahlarý yataktan sýkýntýyla uyanýr. Hiç uyumamýþ, dinlenmemiþ gibi uyanýrlar. Bezdirici bir sýkýntýdýr bu. Güne herhangi üzüntü verici bir durum olmasa da gergin baþlarlar. Bu gerginlik yüzünden “bugün zaman geçmek bilmeyecek, akþama kadar nasýl sabredeceðim, bu sýkýntýya nasýl katlanacaðým” düþünceleri geliþir. Genellikle akþama doðru biraz rahatladýklarý için bir an önce akþam olsun isterler.

Erken tedavi önemli

Sýkýntý her ne kadar sabah saatlerinde daha þiddetli olsa da boyu da kendisini gösterebilir. Huzursuzluk, sýkýntýya çoðu zaman kalp çarpýntýsý, nefes darlýðý, yutkunma güçlüðü, tansiyon deðiþiklikleri ve vücutta ýsýnma, yanma, karýncalanmalar gibi bedensel belirtiler de eþlik eder. Sýkýntýnýn þiddetli olduðu depresyon hastalarýnda, intihar riski de yüksektir. O yüzden sýkýntýyla giden depresyon hastalarýnda tedavi sürecine çok dikkat etmek gerekir. Antidepresan tedaviye mutlaka sýkýntýyý yatýþtýran ilaçlar da eklenmelidir.