Sabaha günahsýz uyanmak, akþama günahkâr çýkmamak…

Kadir gecesini layýkýyla eda edenlerin geçmiþ günahlarýnýn affedilebileceði rivayet edilir. Allah’a samimi bir þekilde yönelen, tövbe/tevbe eden, sýðýnan, yardým dileyen insanýn böyle mübarek zamanlarda affa ve maðfirete uðramasý Allah’ýn lütfundandýr.

Kadir gecesini iyi deðerlendirip sabahýna baðýþlanmýþ olarak çýkabilmek elbette çok önemli. Allah hepimizi sonsuz þefkat, merhamet ve affýyla baðýþlasýn…

Ama bir o kadar önemli olan uyandýðýnýz günü nasýl deðerlendirdiðiniz, akþama nasýl çýktýðýnýzdýr.

Geceyi nasýl geçirdiðiniz ve sabaha nasýl uyandýðýnýz kadar kýymet taþýyan þey, günü nasýl deðerlendirerek akþama nasýl çýktýðýnýz, uykuya nasýl daldýðýnýzdýr.

Rivayetlerde Kadir gecesini eda etmenin, Hac yapmanýn, tesbih çekmenin, tövbe etmenin günahlarýn affýna sebep olduðuna dair ifadeler vardýr. Hatta ‘tövbe eden hiç günah iþlememiþ gibidir’ þeklinde bir hadis-i þerif de rivayet edilir.

Tövbe etmek ve günahlarýn baðýþlanmasýna sebep olacak amellerde bulunmak elbette insanýn arýnmasýný saðlar. Kimi anlar, günler, gecelerde yapýlan ameller vardýr ki, Allah’ýn sonsuz merhametine mazhar olur.

Mesele, tövbe ettikten ve inþallah baðýþlandýktan sonra Allah’a teslim olmak ve tam anlamýyla itaat etmektir.

Eðer birileri günahlarýn affýna sebep olan amelleri bir tür geçmiþi ve kötülükleri sýfýrlama, yeni günahlar iþleme fýrsatý bulma gibi görürlerse hata ederler. Tövbe etmek ve günahýn az olmasý günah iþlemeye deðil takvayý korumaya sebep olmalý.

Allah’ýn affýna mazhar olmak yeni günahlar iþlemek için deðil, daha muttaki bir hayat sürmek için teþviktir. Temiz bir sayfa açmak, yeni bir þans ve fýrsat sunmaktýr. Bunun gereði ise geçmiþten ders alýp doðru yolu bulmaktýr.

Öyle anlar ve iyi ameller var ki çok fazla ve çok büyük günahlarý Allah’ýn lütfuyla temizler. Ama öyle kötü ameller de var ki, çok büyük günahlara ve yýkýmlara sebep olur.

Kadir gecesi bin aydan hayýrlýdýr, yani 83 yýllýk bir insan ömrü kadar semeredardýr.

Ama öyle günahlar da var ki bütün ömrü yakýp yok eder.

Allah’a þirk koþmak, O’na ortaklar izafe etmek böyle bir günahtýr.

Kul hakký, þehitlik gibi yüce bir makama ulaþsanýz da affedilmeyen bir günahtýr.

Bir insaný öldürmek bütün insanlýðý öldürmek kadar büyük bir günahtýr.

Fitne-fesat çýkarmak insanlarý öldürmekten daha þiddetlidir.

Yetim hakký yemek çýlgýn bir ateþe nazmet olmaktýr.

Zulmetmek insaný azaba götüren büyük günahlardandýr.

Yani öyle anlar, geceler, ibadetler, ameller vardýr ki, insanýn büyük ecirlere nail olmasýný saðlar; öyle kötü davranýþ ve ameller, suç ve ahlaksýzlýklar da vardýr ki, insaný büyük çöküþlere götürür.

Bu yüzden tövbe etmek, yeni günahlar iþlemenin deðil, salih amel ve takva üzere yeni bir hayat geçirmenin miladýdýr.

Hayýrla geçirilmiþ bir geceden günahlardan arýnmýþ bir sabaha uyanmak kadar hayýr ve hasenatla geçirilmiþ bir akþama varmak ve daha muttaki, daha doðru, daha adil, daha salih þekilde bir günü idrak etmek de önemlidir.

Her tövbe bir baðýþlanma dileði olduðu gibi, doðru yola yönelmeye yönelik bir taahhütte bulunmak, bir irade ve kararlýlýk ortaya koymaktýr.

Bu ise bir muhasebe, özeleþtiri, sorgulama, piþmanlýk ve üzüntü ile baþlar. Kalbi piþmanlýk, hasbi yöneliþ, sadýk söz ve saðlam irade…

Allah af ve maðfiret, hayýr ve selamet versin.