Saçma bir tekerleme

Halen tutuklu bulunan, kendisine göre iyi bir asker, bazılarına göre de demokrasi ne imiş, halk bilmez, en iyisini ben bilirim diyen eski Genel Kurmay Başkanı mektup yazmış. Mektubunda “Güçlü Türkiye’nin, güçlü orduya ihtiyacı var, bizleri hapse nefret tıktı, milletin sevgisi çıkartacak” kerametinde bulunmuş. Yazıya devam etmeden temennimi “İnşallah suçsuzluğu kanıtlanır” şeklinde ifade edeyim. Bu tekerleme eskiden, “güçlü ordu güçlü Türkiye” şeklinde idi. Yabancılara tercüme ettiğimizde kıs kıs güldükleri bir tekerleme idi.

Komutanın keramet buyurduğu birinci ifade tamamen yanlış. Bugünkü istatistiklere göre, Türkiye Dünyada 17. büyük ekonomi. ABD, Çin ve Rusya dışarıda tutulduğunda geriye kalan on üç ülkenin ekonomisi bizden büyük, ama orduları bizim ordunun yarısı bile değil. İngiltere ekonomisi, Türk ekonomisinin 3 katı, ordusu ise Türk ordusunun üçte biri. Bütçesinin yüzde yirmiye yakın bir kısmını savunmaya ayıran ülkeler var ama onlar totaliter rejimler ile idare ediliyorlar. Zaten, NATO ülkeleri içinde savunmaya ayrılan pay, milli gelire oranı yönünden biz rekortmeniz.

Japonya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya daha birçoğunun şu anki durumları böyle. Devir çoktan değişti, ama apoletlerin dayanılmaz çekiciliği bu değişikliği görmezden getirebiliyor. Dağa taşa güçlü ordu güçlü Türkiye sloganını yazdırıyor. 

İkinci kerameti, “bizi nefret içeri tıktı, milletin sevgisi bizi içeriden çıkaracak.” İstisnalar hariç, yargının yavaş işlemesi hariç ceza davaları mevzuata uygun yürüyor. Savcıların aşırı temkinli davranıp ceza kanunlarımızda gösterilen cezaların en yükseğini istemesi alışılmış bir olay. Ama savcı nihayet bir “sav” yapmakta. Bu savını belgelerle destekleyemediği hallerde, hâkim tutukluluk kararı veremiyor, vermiyor. Tutukluluk halinin devamı kararı her ay gözden geçiriliyor. Hakimin kararı bir üst mahkemeye taşınıyor, bir üst mahkeme de tutukluluğun devamı yönünde karar vermesi halinde tutukluluk bir ay daha devam ediyor. Askerle hakimler zıt kutup değiller, geçmişte asker brifing verdi hakimler ayakta alkışladı, hakimler brifing verdi asker ayakta alkışladı. Geçmişte asker ihtilal yaptı, Anayasa Mahkemesi Üyeleri ihtilalcılara gidip “bir emriniz var mı dedi. Yani hâkim sınıfı size karşı değil. Sizi nefret değil mevcut düzenlemeler içeri aldı. İnşallah suçsuzlukları karara bağlanır, kendilerini aramızda görürüz.