Saddam ve Beþar’ý silahlandýrmak

Belki, bu satýrlarý okuduðunuzda, Doðu Akdeniz’deki Amerikan savaþ gemilerinden ateþlenen Tomahawk füzeleri Suriye’deki hedeflerine doðru yol almaya baþlamýþ ya da dünyadaki “harekat beklentisi” sürüyor olacak. 21 Aðustos günü Þam yakýnlarýnda yaþanýlan kimyasal saldýrý ve çoðunluðu çocuk ve kadýn çok sayýda masum sivilin ölümü dünyanýn vicdanýný biraz hareketlendirmiþ gibi görünüyor.

Amerika ve yakýn müttefikleri Ýngiltere-Almanya-Fransa, “Beþar yýkýlmadan, Suriyedevleti daðýlmadan” nasýl bir “ders veririz” telaþýndalar. Bulurlar bir yönünü...

Maksat, kitle imha silahý kullanma eðilimi gösteren bir diktatörlük rejimine karþý “bi’þeyler” yapýlsýn.

Günümüzde, Taksim-Adeviye hattýnda bölünmüþ gençler hatýrlamaz, biraz yakýn tarihin sayfalarýný karýþtýrmalarý gerekir, bu, bizim kuþak açýsýndan pek de yeni senaryo deðil.

CIA ve Saddam

Amerika’nýn ünlü Foreign Policy dergisi, zaman aþýmýndan gizlilik derecesi kalkmýþ CIA belgelerine ulaþmýþ, sað olsunlar, hafýzalarýmýzý tazelememize yaradýlar. Biliyorduk, her þey gözümüzün önünde olmuþtu ama, þimdi de belgelendi. Dergi’nin iddiasý þu: Amerika, 1980-1988 yýllarý arasýndaki Ýran-Irak Savaþý’nda Saddam Hüseyin’in kimyasal silah kullanmasýna göz yumdu, hatta yardým etti.

Belgelere göre, Amerikan yönetimi Saddam’ýn ilk kimyasal silah kullanýmýný 1983 yýlýnda tespit etti, ses çýkarmadý, Saddam sýkýþtýðýnda kullanmaya devam etti.

Ama, 1988 yýlýnda yaþanýlan farklý. CIA belgelerine göre, Amerikan uydularý, Ýran askerlerinin Irak savunmasýnda delik açabilecek, savaþýn kaderini deðiþtirecek bir hazýrlýk içinde olduklarýný tespit etti. Washington bilgiyi Ýran birliklerinin konumlarýný içeren haritalar ile Saddam’a aktardý. O günlerin bir CIA belgesinde þöyle deniyor: “Saddam’ýn Ýran sýnýrýna yakýn yerleþim birimlerinde ve cephede kimyasal silah kullanmasý bekleniyor.”

Kullandý da... Özellikle en büyük boðazlaþmanýn yaþandýðý Fao Yarýmadasý’nda ve “iþbirlikçi” kabul ettiði Kürt yerleþim birimlerine karþý. Halepçe ile sembolleþen Kürt soykýrýmý tam o sýrada gerçekleþti. Ýran, Fao’da o kadar büyük kayýp verdi ki, çareyi ateþkes masasýna oturmakta buldu. CIA belgeleri, Amerikan yönetiminin bu kimyasal saldýrýyý da desteklediðini gösteriyor.

Kimyasalý kim verdi?

Saddam, o sýrada, Batý adýna Ýran’la savaþýyordu, ona her þey serbestti. 1986-88 yýllarý arasýnda GÜNEÞ’te dýþ haberler editörüydüm, Bonn muhabirim de rahmetli Hayrettin Kalyoncu’ydu. O, Saddam’a kimyasal silah yapýmýnda kullanýlan malzemeyi tedarik eden Alman firmalarýnýn izini tespit etmiþti, iþin üzerine gittik, bir yere kadar, bu arada Hayrettin, bir “sözde” trafik kazasýnda az daha ölüyordu, iþin þakasýnýn olmadýðýný bu suikast giriþimi ile anladýk.

Þimdi, belgelerin ortaya çýkmasýyla onun da ruhu huzur bulmuþtur...

Saddam’ý kimyasal ile silahlandýran çeþitli Avrupa þirketleriydi.

Sonra, 2003 yýlýnda Amerika, Saddam’ýn elinde kimyasal ve biyolojik silahlar olduðu gerekçesiyle Irak’ý iþgal etti. Bence, Colin Powell, bu konuda BM Güvenlik Konseyi’nde yalan söylemedi, Saddam’da bu silahlar vardý. Fakat -nedense- iþgal sonrasý bulunamadýlar. Büyük olasýlýk, bulundular ama, yapým teknolojileri ve malzeme kaynaklarý belli olmasýn diye “bulunamamýþ” oldular...

Zaten, Saddam da, Amerika’nýn bilgisi dahilinde Kürtler’e yaptýðý kimyasal soykýrýmdan deðil, Þiilere dönük katliam politikasý nedeniyle asýldý. ANFAL olarak adlandýrýlan Kürt soykýrýmý mahkemelerde eþelenseydi, arkasýndan kimler çýkacaktý... Kürtler hala, 1988’de yaþadýklarý trajedinin cevabýný arýyorlar. Bulamazlar. Çünkü 1988’de ölümlerine seyirci olan, 2003’te onlarý kurtaran süper güç olarak kendini gösterdi.

Kirli oyun

Ünlü söz þöyle der: Sosis imalatý ile siyasi pazarlýk halkýn önünde yapýlmaz, ikisi de mide bulandýrýr. Buna tabii ki, “reel politik” veya “diplomasi” kavramlarýný ekleyebilirsiniz. Bugün hedefte olan Suriye’nin kimyasal silah programýna destek vermiþ kaç Avrupalý þirket olabileceði ayrý bir soru iþareti. O silahlarýn hangi dengeler içinde geliþtirildiði de... Ve bugüne kadar neden böyle bir kitle imha silahý deposuna herkes tarafýndan göz yumulduðu da...

Bu, berbat ve kirli bir oyun...

Hiç inandýrýcý deðil...