Büyük Kongreler, partilerin ne olduklarýný, ne olmadýklarýný gösterir, kendileri ve ülkeleri için neleri hedeflediklerini ortaya koyar. Kongrede deklare edilen siyaset tasavvuru, vizyon, perspektif, bir partinin iktidara hazýr olup olmadýðýný gösterir. CHP de, MHP de iktidara talip olduðunu söyleyip duruyor. Ancak Pazar günkü MHP kongresi, iktidara talip olan bir parti görüntüsü vermedi. MHP’nin Türkiye’nin bugünü ile ilgili bir doyurucu fikri, yarýný ile ilgili ümit veren bir tasavvuru olduðu yönünde bir kanaat oluþmadý.
Televizyondan izleyemeyenler MHP internet sitesinden Devlet Bahçeli’nin konuþmasýnýn tam metnini alýp okuyabilirler. Ülkenin herhangi bir can alýcý meselesiyle ilgili deðerlendirme yapýlýp yapýlmadýðý, ülkenin geleceðiyle ilgili herhangi bir somut proje ve program deklare edilip edilmediði, rahatlýkla görülebilir. Devlet Bahçeli’nin uzun konuþmasýnda ne proje var, ne program var, ne vaad var, ne hedef var, ne bir çözüm önerisi var. Halka somut bir þey söylemeyen bir parti nasýl iktidara talip olur, nasýl milletin beklentilerini karþýlar?
***
Aslýnda konuþmanýn içinde sýkça yer alan ‘varým, var olacaðým, yenilmedim, yenilmeyeceðim, yýkýlmadým, düþmedim’ türü söylemler siyasete tutunmaya çalýþan, ayakta kalmanýn mücadelesini veren bir partinin psikolojisini yansýtýyor.
Bahçeli’nin konuþmasýnda aslýnda hoþ göndermeler yapýlýyor. Baþbakan Erdoðan’ýn konuþmalarýnda olduðu gibi tarihi þahsiyetler, þehir isimleri, ülke isimleri, gurur okþayýcý atýflar var. Ama bir konuþma sadece retorikten, hamasetten ibaret olabilir mi? Ýçinde ekonomi, yatýrým, sosyal politika gibi hayatýn farklý alanlarýna yönelik deðerlendirmelerin, somut proje ve politikalarýn bulunmadýðý bir siyaset vizyonu olabilir mi? Allah için metin yazarlarý tribünlerden alkýþ alacak bir metin yazmaya çalýþmýþlar. Ama iddialý bir siyasi parti sadece kulaða hoþ gelen laflarla ülke yönetimine talip olamaz.
Madem Bahçeli 2023 vizyonu kavramýna yönelik sahiplik iddia ediyor, bu vizyonla ilgili niçin tek bir projeden bahsetmiyor? Nedir MHP’nin 2023 vizyonu ve Türkiye’ye önerdikleri? Bahçeli 2053, 2077 gibi tarihlerin de lafýný geçiriyor ki, yarýn birileri bu tarihlerle ilgili bir proje yaparsa yine mülkiyet iddiasýnda bulunabilsinler...
Retoriðin cezbesine kapýlan Bahçeli, “Ebu Cehil’in varisleri iþbaþýndadýr” gibi yakýþtýrmalar yapýyor, ‘alayý birlik olsun, hepsine yeteriz’ gibi sözler sarfediyor. Doðrusu, bu tür yakýþýksýz laflar, MHP milliyetçiliðinin ahlak anlayýþýna uyar mý bilmiyorum, ama bunlar Türk milletinin hoþ karþýlamayacaðý ifadelerdir.
Kibar ve beyefendi diye bilinen bir kiþiliðin kürsüde aðýr laflar sýralayan ve baðýrýp çaðýran bir siyasi tipolojiye dönüþmesi çok ilginçtir. Kürsüye çýkan her adayýn, sanki milliyetçiliðin þanýndanmýþ gibi baðýrmakta yarýþmasý tuhaf bir görüntü oluþturuyor.
***
Muðlak laflar ve hamaset eðer MHP milliyetçiliðinin temeliyse bundan milletin karnýný doyuracak bir siyaset çýkmaz.
“Bizim Türk milletine yan bakan herkesle hesabýmýz var” türü efelenme üslubu ise millete hiç inandýrýcý gelmiyor. Çünkü geçmiþte MHP’nin ortak olduðu iktidarýn ne yaptýðýný, kime ne hesap sorduðunu, ne kadar varlýk gösterebildiðini millet unutmadý.
Bahçeli’nin konuþmada 21 kez ‘Kürt’ demesi, eskiden ‘Kürtçe konuþan kardeþlerimiz’ ifadesini kullanýrken, þimdi ‘Kürt kökenli kardeþlerimiz’ noktasýna gelmesi de çok manidardýr.
Bu kongrede MHP’nin bugünün Türkiyesi’yle ilgili ne söylediðini, millete somut ne önerdiðini, nasýl bir gelecek tasavvur ettiðini yine öðrenemedik. Anlaþýlan MHP yönetimi için yüzde 10 barajýnýn hemen üstünde bir noktada tutunabilmek yeterli bir siyasi hedeftir.