Saðlýða beyaz bir sayfa

KALSÝYUM alýmýyla kemik mineral yoðunluðu arasýnda pozitif bir iliþki olduðu bilinen bir gerçektir. Özellikle gençlik yýllarýnda kalsiyum alýmý ve kemik yoðunluðu artýþý arasýnda pozitif bir kolerasyon bildirilirken; yetiþkinlerde kemik yoðunluðu azaldýkça kýrýlma riski de artmaktadýr. Kalsiyum ile kemik yoðunluðunda görülen deðiþimin nedeninin azalan serum paratiroid hormonunu (PTH) ile iliþkili olduðu düþünülmektedir. Yaþ artýþý ile birlikte serum PTH’da artýþ ile kemik yapým ve yýkýmýnda artýþ olmaktadýr.

Yað ve karbonhidrat da gerekli

Kalsiyum alýmý ve emilimindeki azalma ile D vitamini eksikliði kemik saðlýðýný bozmaktadýr. Kemik saðlýðý için kalsiyumun dýþýnda yað, karbonhidrat ve protein gibi makro besin öðeleri ile fosfor, magnezyum, flor, bakýr ve çinko gibi sütün bileþiminde bulunan mikro besin öðeleri de önemlidir. Kemik matriksinin oluþumu için yeterli protein alýmý gereklidir. Ayrýca; C vitamini, K vitamini ile fosfor, bakýr, çinko, magnezyum, flor gibi minerallerden de dengeli beslenmek gerekmektedir. C vitamini proteinlerin hidroksilasyonu için gerekli olup K vitamini iskelette depolanan maddeler için gereklidir.

Kemik yoðunluðunu koruyan beslenme önerisi:

- Kahvaltý: 1 su bardaðý süt 1 haþlanmýþ yumurta 1 ince dilim tam buðday unundan yapýlmýþ ekmek ve bol taze sebzeler

- Ara: 1 kase tuzsuz badem

- Öðle: 1 kase yoðurt 1 tabak nohut veya mercimek yemeði (kýymalý veya tavuklu) 1 dilim  buðday ekmek ve az yaðlý çoban salata

- Ýkindi: 2 orta boy ya da 1 büyük kase taze mevsime uygun meyve

- Akþam: 3 ev yapýmý köfte veya 1 küçük tavuk but veya 1 küçük yaðlý balýk 1 dilim ekmek ve bol az yaðlý çoban salata

- Ara: 4 tercih edilen kuru meyve (kuru kayýsý, kuru erik, kuru hurma)