Sağlığın anahtarı besinler

Protein, karbonhidrat ve yağların gün içinde dengeli olarak tüketilmesine dikkat çeken bilim adamları “Tek başına hiçbir gıda sağlı-ğı korumada fark yaratmaz” görüşünde birleşiyor. Ancak besinler fazla tüketildiğinde hem sağlığı hem de kiloyu olumsuz etkiliyor.

Hem kilo hem de sağlık konusunda birçok besinin vücudumuza zararlı olabileceği hakkında varsayımlardan bahsedilir. Son 20 yıllık beslenme araştırmalarına baktığımızda yağların  kara listede olması gerektiğine yönelik fikir birliği varken az yağlı yemenin de sağlığı olumsuz yönde tehdit ettiği de tıbben kabul gördü. Aynı şekilde karbonhidrat ve protein miktarıyla ilgili değişimler yapılıp etkileri araştırıldı. Binlerce farklı araştırmadan çıkan sonuç ‘tek başına hiçbir yiyeceğin sağlığı korumada fark yaratmadığı’ yönünde geldi. Bilim adamları protein, karbonhidrat ve yağın, gün içinde dengeli alınmasının sağlık açısından daha koruyucu ve güvenli olduğunu belirtiyor.  Fazla alınan besin grubu hem sağlığı bozar hem de kilonun artmasını sağlar. Vücut dengesini korumak için  150 gramı geçmeyecek porsiyonda  yağsız kırmızı et, derisiz tavuk ve balık etini 1-2 dilim ekmek ya da 3-4 kaşık bulgur veya makarna beraber yemelisiniz. Sebzeleri kıymalı tüketebilir ve yanında yoğurt yiyebilirsiniz. Taze sebzelerden serbest, meyvelerden de günde 2 porsiyon yemek vücut dengesi için önemli. Bu beslenme modeli ile hastalıklardan korunmak mümkün.

- Yağlar: Sağlıklı yağlardan belirli miktarlarda tüketmek bağışıklık sistemini arttırır.  Yağlar, bazı vitaminlerin vücutta kullanımını arttırır, bağırsaklardan tokluk hormonu salgılanmasını sağlar.

- Proteinler: Vücuda dengeli protein almak şarttır. Vücudun protein dengesi sağlandığında vücut için gerekli olan hormon ve enzimlerin sentezi de bir denge ile devam eder. Böbrek ve kalp sağlığına olumlu katkı sağlar.

- Karbonhidratlar: Hücreler   şekeri kullanarak hayatta kalma mekanizmasını geliştirirler. Yetersiz karbonhidrat alınırsa, hücrelerin hayatta kalabilmesi için normal olmayan bir mekanizma çalışarak vücuda zarar vererek hücreleri korur.