Doðru ve saðlýklý beslenme bir bütündür. Sadece protein ya da meyve-sebze içeren diyetler vücudun tüm ihtiyaçlarýný karþýlamakta yetersiz kalýr. Bu nedenle her gün farklý besinler tüketerek yaþamýnýza renk katmanýzý öneriyorum.
-Badem: E vitamini ve kalsiyum açýsýndan zengin bir yaðlý tohumdur. Tekli doymamýþ yað asitleri kalp-damar saðlýðýnýn korunmasýnda önemlidir. 1 avuç badem günlük E vitamini ihtiyacýnýn yarýsýný ve 75 mg civarýnda kalsiyum saðlar.
-Elma: Tüm elma çeþitleri çözünür posa türü olan pektin için iyi bir kaynaktýr. Pektin, kan kolesterol ve glikoz seviyesinin düþürülmesinde etkilidir. Taze elma, vücut hücrelerini hasardan koruyucu bir antioksidan olan C vitamini için de kaynaktýr. Vitamin C kas, kemik ve diðer dokularý bir arada tutmayý saðlayan bað dokusu proteinlerinden kollojenin yapýmýnda yardýmcýdýr. Kan damarlarýnýn yapýsýný saðlamlaþtýrýr.
-Yaban Mersini: Fitokimyasallar vücutta biyolojik aktivite gösteren bitki maddeleridir. Bazýlarý antioksidan, bazýlarý hormona baðlý kanserlerden koruyucu olanlar , bazýlarý kolesterolü düþüren , DNA tamirini uyaranlar ve bazýlarý da hücre çoðalmasýný önleyici aktivite gösterirler. Yaban mersini, idrar yolu enfeksiyonlara karþý koruyucudur.
-Brokoli: Kalsiyum, potasyum ve posa için kaynaktýr. Kalp-damar hastalýklarý, diyabet ve kanser türleri için koruyucudur. Kan basýnýcý ve kolesterolü düþürür. Ayrýca A ve C vitamini içeriðiyle vücut hücrelerinin hasarýný önleyen antioksadant özellik gösterir.
-Somon Balýðý: Omega-3 yað asitleri damarlardaki plak oluþumunu azaltýr ve kalp-damar saðlýðýný korur. Kalp krizi için risk olan kan basýncýný düþürür. Somon balýðýnýn kolesterol ve doymuþ yað oraný düþüktür ve iyi bir protein kaynaðýdýr. Fosfor, potasyum, sodyum, tiamin, riboflavin ve karotenleri içerir.
-Üzüm: Kalp-damar hastalýklarýna karþý koruyucudur. Menapozun getirdiði uykusuzluk, ateþ basmasý ve sinirlilik gibi sorunlarý azaltmasý yanýnda, meme, baðýrsak ve prostat kanserlerine karþý koruyucudur. Kalsiyum, C vitamini ve potasyumdan zengindir. Kan pýhtýlaþma riskini ve kandaki kötü kolesterol seviyesini azaltýr, kalpteki damarlarýn hasarýný önler. Ayrýca kýrmýzý ve siyah üzümde bulunan flavonoidler, kandaki iyi kolesterol seviyesi arttýrarak damar týkanýklýðý riskini azaltýr.
-Zencefil: Zencefil, ateþ düþürücü, idrar söktürücü, öksürüðü iyileþtiricidir. Kan dolaþým sisteminde etkilidir. Bu nedenle el ve ayaklardaki kan dolaþýmýnda yardýmcýdýr. Ýçerisindeki yað asitleri antibakteriyal etki gösterir. Hamilelik ve emziklilik dönemlerinde kullanýlmasý önerilmez.