Sağlığın anahtarı süper besinler

Doğru ve sağlıklı beslenme bir bütündür. Sadece protein ya da meyve-sebze içeren diyetler vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalır. Bu nedenle her gün farklı besinler tüketerek yaşamınıza renk katmanızı öneriyorum.

-Badem: E vitamini ve kalsiyum açısından zengin bir yağlı tohumdur. Tekli doymamış yağ asitleri kalp-damar sağlığının korunmasında önemlidir. 1 avuç badem günlük E vitamini ihtiyacının yarısını ve 75 mg civarında kalsiyum sağlar.

-Elma: Tüm elma çeşitleri çözünür posa türü olan pektin için iyi bir kaynaktır. Pektin, kan kolesterol ve glikoz seviyesinin düşürülmesinde etkilidir. Taze elma, vücut hücrelerini hasardan koruyucu bir antioksidan olan C vitamini için de kaynaktır. Vitamin C kas, kemik ve diğer dokuları bir arada tutmayı sağlayan bağ dokusu proteinlerinden kollojenin yapımında yardımcıdır. Kan damarlarının yapısını sağlamlaştırır.

-Yaban Mersini: Fitokimyasallar vücutta biyolojik aktivite gösteren bitki maddeleridir. Bazıları antioksidan, bazıları hormona bağlı kanserlerden koruyucu olanlar , bazıları kolesterolü düşüren , DNA tamirini uyaranlar  ve bazıları da hücre çoğalmasını önleyici aktivite gösterirler. Yaban mersini, idrar yolu enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

-Brokoli: Kalsiyum, potasyum ve posa için kaynaktır. Kalp-damar hastalıkları, diyabet ve  kanser türleri için koruyucudur. Kan basınıcı ve kolesterolü düşürür. Ayrıca A ve C vitamini içeriğiyle vücut hücrelerinin hasarını önleyen antioksadant özellik gösterir.

-Somon Balığı: Omega-3 yağ asitleri damarlardaki plak oluşumunu azaltır ve kalp-damar sağlığını korur. Kalp krizi için risk olan kan basıncını düşürür. Somon balığının kolesterol ve doymuş yağ oranı düşüktür ve iyi bir protein kaynağıdır. Fosfor, potasyum, sodyum, tiamin, riboflavin ve karotenleri içerir.

-Üzüm: Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Menapozun getirdiği uykusuzluk, ateş basması ve sinirlilik gibi sorunları azaltması yanında, meme, bağırsak ve prostat kanserlerine karşı koruyucudur. Kalsiyum, C vitamini ve potasyumdan zengindir. Kan pıhtılaşma riskini ve kandaki kötü kolesterol seviyesini azaltır, kalpteki damarların hasarını önler. Ayrıca kırmızı ve siyah üzümde bulunan flavonoidler, kandaki iyi kolesterol seviyesi arttırarak damar tıkanıklığı riskini azaltır.

-Zencefil: Zencefil, ateş düşürücü, idrar söktürücü, öksürüğü iyileştiricidir. Kan dolaşım sisteminde etkilidir. Bu nedenle el ve ayaklardaki kan dolaşımında yardımcıdır. İçerisindeki yağ asitleri antibakteriyal etki gösterir. Hamilelik ve emziklilik dönemlerinde kullanılması önerilmez.