Saðlýk beslenmenin formülü

Fazla kilolardan kurtulmak ve hastalýklardan korunmak için ilk önce beslenme þeklini deðiþtirmek gerekiyor. Ýlk adým kýrmýzý et ve beyaz undan uzak durmak.

Araþtýrmalarý incelediðimdeortak bir nokta olarak gözüme çarpýyor. Tereyaðý, kýrmýzý et, patates, beyaz pirinç, beyaz undan yapýlan tüm yiyecekler, þekerli gýdalar ve tuz  saðlýðý bozuyor. Çünkü kýrmýzý et tüketimi ile kolon kanseri ve kalp hastalýðý, tereyaðý ile meme kanseri ve damarlarýn týkanmasý, þekerli yiyecekler ile þiþmanlama riski altýna giriyoruz. Uzun yýllar bu þekilde beslenmiþ toplumlarda bazý kökleþmiþ alýþkanlýklarý deðiþtirmek oldukça zor. Ancak saðlýklý yaþam, kilo fazlalýðýndan kurtulmak ve kanser gibi hastalýklara yakalanmamak için buzdolabýnýzýn içeriðini deðiþtirmenin yollarýný keþfetmek gerekiyor. Saðlýklý yaþam için kýrmýzý eti ayda bir yemek, tereyaðý, beyaz undan yapýlan yiyecekleri tamamen beslenmeden uzaklaþtýrmak, günde 2 çay kaþýðýndan fazla tuz kullanmamak ve þekerli-gazlý içecekleri eve sokmamak ilk adýmlarýnýz olmalýdýr. Bunun dýþýnda þu önerilerde bulunabilirim.

Süt ve süt ürünleri vazgeçilmez

Her gün en az 1-2 dilim peynir yiyin. Peynirleriniz az tuzlu olsun. Peynir dýþýnda günde en az 1 su bardaðý süt ve 1 su bardaðý yoðurt, ayran veya kefir mutlaka bulundurun. Eðer bu besinleri tüketemiyor ya da düzenli yiyemiyorsanýz mutlaka 800-1200 mg arasýnda kalsiyum ve 400 IU D vitamini destekli vitamin-mineral kullanýn. Her gün ya balýk, tavuk, hindi ya da yumurta yiyin. 3 köfte kadar beyaz et veya 2 adet yumurta günlük beslenmenizde yeterli olacaktýr. Buna ek olarak her gün günün istediðiniz vaktinde 2 çay bardaðý fýstýk, fýndýk, ceviz ve badem türlerini bulundurmayý ihmal etmeyin. Bol taze sebze yiyin. Farklý sebzeleri salatalara ekleyin. Doyana kadar sebzeleri çið formda yiyebilirsiniz. Taze meyvelerden günde 2-5 porsiyon arasýnda tüketin. Sebzelerinizi muhakkak tam taneli tahýl ya da kurubaklagillerle destekleyin. Bulgur, buðday tanesi, kepekli makarna ve kepekli pirinç, kuskus sofralarýnýzýn baþ tacý olsun.

Her gün tartýyý çýkmaktan korkmayýn

Her gün düzenli egzersiz yapýn ayrýca  her sabah tartýlýn. Bol su veya maden suyu için. Alkol almayýn ve sigara kullanmayýn. Eðer  bu tarz beslenme þeklini hayatýnýza geçirirseniz kronik bir hastalýða yakalanma riskinizi de en aza indirmiþ olursunuz.