Ýnsan vücudu teknolojinin nimetlerinden yararlanýp hareketsiz bir yaþam tarzý sürmeye göre programlanmadý. Hareketsiz geçen her gün toplum olarak obeziteye bir adým daha yaklaþýyoruz.
Hayatýmýza teknolojinin getirdiði avantajlar nedeniyle fiziksel olarak aktif olmak neredeyse, olanaksýz hale gelmiþtir. Ulaþýmda kullanýlan arabalar, çamaþýr makineleri, bulaþýk makineleri, temizlik robotlarý, uzaktan kumandalý televizyonlar vb. pek çok alet nedeniyle hepimiz, son derece sedanter yani hareketsiz bir yaþam sürdürülmete teþvik eden bir ortam ile karþý karþýya kalýyoruz. Peki bu kadar düþük yoðunluklu günlük aktiviteler gerçekten oldukça önemli mi? Neden kumada kullanmamayý tercih edelim? Neden bulaþýk makinesinde bulaþýklarý yýkamayalým? Onun yerine yürüyüþ yapmak zaten tüm hayatýmýzý hareketlendirmiyor mu? Elbette düzenli olarak haftada 4 kere yürüyüþ yapmak hatta bu yürüyüþü orta tempoda olmasýna özen göstermek þart. Ancak sadece araba kullanmaya ve günlük yürümemeye vücut en az bir yýl içinde bir kilo alýyor. Kadýnlarýn günlük hayatta teknolojik aletleri kullanmasý ile yýlda en az 2 kilo hareketsiz yaþam nedeniyle kendiliðinden vücudun alabildiðini çalýþmalar bildiriyor.
Parkta koþturacaðýna evde test çöz!
Benzer þekilde, okullarýnda son derece inaktif bir hayatý yaþamak zorunda kalan çocuklar da eve gelir gelmez bilgisayarla, video oyunlarý oynayarak ya da televizyon seyrederek vakit geçiriyor. Yürüme mesafesinde olsa bile servislerle okula gönderiliyor. Büyük þehirlerde çocuklarýn oyun oynayabileceði alanlar oldukça kýsýtlý olduðu gibi, eðitim sistemimizdeki sýnavlar nedeniyle çocuklar, okuldan gelir gelmez dershanelere koþuyor ve oyun alanlarý olsa bile oyun oynamaya zaman bulamýyorlar. Yine bu nedenle çocuklarýn tek aktif olabilecekleri neden eðitimi derslerinde de sýnava hazýrlanmak amacýyla test çözdükleri biliniyor. Bütün bunlarýn sonucunda çocuklarýn genellikle sýnavlara hazýrlandýklarý senelerde þiþmanladýklarýný rahatlýkla söyleyebiliriz.