Saðlýklý alýþveriþin püf noktalarý

Saðlýðýmýz için tükettiðimiz besinlerin kalitesi ve tazeliði önemlidir. Besinleri satýn alýrken içeriðindeki yað ve tuz oraný gibi hususlara dikkat etmeliyiz.

BESÝN kanunlarýnda öngörülen temel ilke, tüketicinin saðlýklý besinlerle dengeli beslenmesi, güvenli besinin üretilmesinin saðlanmasý ve besin satýn alýrken aldatýlmasýnýn önlenmesidir.

-Alýþveriþ listesi: Alýþveriþe listesi hazýrlamak  kolaylýk saðlar. Günlük, haftalýk ve aylýk satýn alýnacak besinleri sýnýflandýrmak gerekir. 

-Piyasa fiyat araþtýrmasý: Beslenmeye ayrýlan para bilinmeli, fiyatlarý araþtýrýlmalýdýr. 

-Besin seçimi: Saðlýklý beslenmek için saflaþtýrýlmamýþ ve zenginleþtirilmiþ tahýl ürünleri  vemümkün olduðunca yað içeriði az olan besinler tüketilmelidir.Ürün etiketindeki beslenme deðeri tablosundaki yað miktarýna bakýlmalýdýr. Bazen bir etiketi üzerinde yüzde 50 den daha az tuzlu olarak tanýtýlabilir. Ancak ürün az tuzlu demek deðildir, çünkü bu ürünün tuzu azaltýlsa bile kendisi doðal olarak tuz kaynaðý olabilir. Etiketteki sodyum miktarýna bakýlmalýdýr.

-Kriter besine göre deðiþir: Etlerde tazelik,  yað oraný, damgasýnýn olup olmamasý. Yumurtada kabuk temizliði,tazeliði ve büyüklüðü in-celenir. Tahýllarda, kurubaklagillerde küflenme, böceklenme, yabancý madde oraný, gibi kriterler vardýr. Meyve ve sebzelerde tazelik, canlýlýk,  çamur, toz, toprak, yabancý otlarýn bulunup  bulunmamasý, kereviz, patates, soðan vs. taze sebzelerde büyüklük durumu incelenir.