Saðlýklý bebeðin A’sý B’si C’si

Anne sütü ilk altý ay sadece bebeðin besin  ihtiyacýný deðil vitamin ihtiyacýný da saðlýyor. Annenin yetersiz beslenmesi sütteki A, B, C, D ve K vitaminlerinin oranýný düþürüyor.

BEBEKLERÝN doðumdan itibaren ilk altý ay boyunca yalnýz anne sütü ile beslenmesi ve bu süre içinde su dahil hiçbir ek besin verilmemesi önerilir. Anne sütünün içeriði, annenin beslenmesinden baðýmsýz olarak bebeðin gereksinimlerine göre düzenlenir ve her anne bebeði için en uygun sütü üretir. Ancak özellikle geliþmekte olan ülkelerde annelerin yetersiz ve dengesiz beslenmelerinden dolayý sütlerinde baþta D vitamini olmak üzere bazý vitamin eksiklikleri görülebilir.

Vitamin azlýðý hastalýk çýkarýyor

Bu eksiklikler bebekler üzerinde bazý olumsuz geliþmeleri beraberinde getirebilir. Örneðin A vitamini eksikliði, doðuþtan gelen baðýþýklýðý azaltýr. D vitamini kemikleri düzenleyen bir vitamin olduðundan eksikliðinde kas güçsüzlüðü, kafatasýnda yumuþama, asimetri, geciken býngýldak kapanmasý, kalça kemiði eðrilikleri ve raþitizm riski gibi sorunlar ortaya çýkabilir. Bebeklerin sinir sisteminin geliþmesinde B1, vücutta ödemin önlenmesinde E, kanamalarýn önüne geçmede K vitamini oldukça önemlidir.

Ýyi beslenen annenin sütü faydalý

Bebeklerin D vitamini deposu tamamen annedeki D vitamini miktarýna baðlýdýr. Beslenmeye baðlý raþitizm, geliþmekte olan ülkelerde ve Türkiye’de yaygýn bir saðlýk problemidir.  Anne sütü ile beslenen bebeklerde oluþabilecek D vitamini eksikliðini önlemenin en güvenilir yolu günde 400 ünite D vitamini takviyesi yapmaktýr.