Saðlýklý beslenme anne karnýnda baþlar

Kadýnýn gebelikte düzenli beslenmesi ve doðum sonrasý ilk 6 ay alýnan anne sütü, ‘hayat boyu saðlýk’ demek.  Anne sütü, bebeðin büyümesi ve geliþimi için gerekli tüm bileþenleri içeriyor.

Beslenmenin tüm yaþamý etkileyen bir süreç olduðu uzun yýllardýr biliniyor. Ýngiliz Profesör David Barker, gebelikte beslenmenin ileri dönemlere ortaya çýkacak kronik hastalýklarýn belirleyicisi olduðunu öne sürüyor. Barker Hipotezine göre annenin kötü beslenmesi, rahim içi büyüme geriliðine neden oluyor. Rahim içi büyüme geriliðinin ise ileri yaþlarda insülin direnci, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalýklar  ve obezite gibi saðlýk sorunlarýna yatkýnlýk oluþturduðu düþünülüyor. Gebeliðinde D vitamini ve kalsiyum ile desteklenen annenlerin bebeklerinin kemik kütlesinin ve iskelet büyümesinin daha saðlýklý olduðu görülmüþ. Bu sayede bebeklerin, ileri yaþlarda osteoporoz riskiyle daha az karþýlaþtýklarý belirtilmiþ.

B12 vitamini alýn

Gebeliðinde protein ve karbonhidrat alýmý yetersiz olan annelerin ise bebeklerinin düþük doðum aðýrlýðýna ve yüksek kan basýncýna sahip olduðu gözlenmiþ. Hamilelikte B12 vitamin oraný düþük olan annelerin çocuklarýnýn ileri yaþlarda insülin direncine yakalandýklarý görülmüþ. Yani, annenin kötü beslenmesinin bebeðin metabolizmasýnda kalýcý deðiþikliklere neden olduðu düþünülüyor. Bu durumun, daha   ileri yaþlarda kilo artýþý, yüksek tansiyon, kalp rahatsýzlýklarý, diyabet gibi birçok saðlýk sorununu ortaya çýkarttýðý savunuluyor.

Hastalýklarý önlüyor

Gebelikte beslenmenin yaný sýra, doðumdan sonra uzun süre anne sütü ile beslenmenin de yaþam kalitesini etkilediði düþünülüyor. Anne sütü, bebeðin büyüme ve geliþimi için gerekli tüm bileþenleri içerir.  Bu sayede sadece bebeklik çaðýnda deðil, ileriki dönemlerde de kiþiyi birçok hastalýða karþý dirençli hale getirir. Yapýlan araþtýrmalar, uzun süre anne sütü ile beslenmiþ kiþilerde obezite, diyabet, kalp rahatsýzlýklarý görülme riskinin azaldýðýný belirtiyor.

Yaklaþýk 18 bin  üzerinde yapýlan araþtýrmalarda, ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen kiþilerin kolesterol düzeylerinde, bebek mamalarýyla beslenenlere oranla belirgin bir azalýþ gözlenmiþtir. Sonuç olarak Barker Hipotezinde; annenin gebelik öncesinde, sýrasýnda ve sonrasýnda saðlýklý beslenmesinin,  bebeðin tüm yaþamýný etkilediðini savunuluyor.