Saðlýklý karbonhidratlarla saðlýklý Ramazan

Ýftar ve sahurda; kepekli pide, bulgur pilavý, tahýl çorbalarý, kurubaklagil yemekleri gibi glisemik indeksi düþük besin deðeri yüksek olan karbonhidratlarý sofranýzdan eksik etmeyin.

Ýnsan beyni saðlýklý karbonhidratlarla çalýþýr. Beynimiz, diyetle alýnan karbonhidratlarýn yüzde 10’unu kullanýr. Oruçlu olduðumuzda normalin dýþýnda yaþadýðýmýz 11 saatlik açlýk ile vücut karbonhidrat depolarýný boþaltabilir. Bu durumda beyin, kan-beyin engeli (kanda bulunan bazý maddelerin beyine girmesini önleyen filtre) yüzünden kendini besleyecek baþka bir molekül arar. Karaciðerimiz, yað dokularýndaki yaðlarý “keton cisimcikleri” adli moleküllere çevirip beyine karbonhidrat yerine yollar. Açlýk saatleri arttýkça keton cisimciklerinin oluþumu artar, bu da yorgunluða neden olur. Ayrýca, uzun bir süre aç ve susuz kalmak kan þekerinizi düþürür, metabolizmanýzý yavaþlatýr ve yaðlanmaya neden olur.

Kilo kontrolü önemli

Vücudumuzun hiç durmadan enerji ve karbonhidrat talep ettiðini unutmayalým. Bu enerjiyi yediklerimizden alýrýz, karaciðer ve yað dokularýmýzda depolarýz. Sahurdan iftara aç kaldýðýmýz zaman aralýðýnda, kan þekerimiz çok düþer ve karaciðerimiz yað depolarýndaki yaðlarý þekere çevirerek düþen vücut enerjisini yükseltmeye çalýþýr. Ýftar vakti geldiðinde, düþük kan þekerimiz bizi glisemik indeksi yüksek (kan þekerini yükselten) olan makarna, pilav, ekmek, tatlý gibi yemeklere yöneltir. Bunlarý yersek, kan þekerimiz hýzlýca artacak, pankreasýmýz insülin hormonunu (kan þekerini düþürür) salgýlayacaktýr. Yüksek insülin seviyeleri, kýsa bir sürede kandaki þekeri temizleyip açlýk hissini tekrardan uyandýracaktýr. Ýftarda ve sahur öðünlerinde saðlýklý karbonhidratlarý eksik etmemelisiniz. Kepekli pide, bulgur pilavý, tahýl çorbalarý, kurubaklagil yemekleri veya çorbasý, tam tahýldan yapýlmýþ makarna çeþitleri gibi glisemik indeksi düþük besin deðeri yüksek olan, bol lif içeren yiyecekleri iftar ve sahurda bulundurmanýzý tavsiye ediyorum. Bazal metabolizma hýzýmýzýn ramazan ayýnda, beslenme deðiþiklikleri ve öðün saatleri yüzünden düþmesi çok olasý. Metabolizma hýzýmýz düþerse kilo alýrýz. Bu yüzden ramazanda metabolizmamýzý olabildiðince sabit tutmalýyýz. Metabolizmanýn düzeni için de yeterli miktarda saðlýklý karbonhidratlarý sofralarýnýzda bulundurmalýsýnýz. Ayrýca iftar ve sahura çorba ile baþlayýp midenizi rahatlattýktan 10 dakika sonra öðününüzü yemenizi öneriyorum. Sahurdan önce, mutlaka 2 ara öðün yemelisiniz.