Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Tüm Yazýlarý

Saðlýklý yaþam ve tehditler

Sorunlarýmýzýn tümü yanlýþ beslenme ve alýþkanlýklar, yaþam þekli, çevresel etkenler, gereksiz uygulanan ilaç ve tedavilere baðlý olarak geliþiyor. Saðlýðýmýzýn doðru bir þekilde yönetilmesi son derece önemli.

Kalýtým yoluyla ailemizden bize miras kalanlar hariç, saðlýkla ilgili sorunlarýmýzýn sanýrým tümü yanlýþ beslenme ve alýþkanlýklar, yaþam þekli, çevresel etkenler, gereksiz uygulanan ilaç ve tedaviler gibi etkenlere baðlý olarak kendimizin ya da baþkalarýnýn yanlýþ yaklaþýmlarý sonucu geliþiyor. Dolayýsýyla saðlýðýmýzýn doðru bir þekilde yönetilmesi, saðlýklý bir yaþam için son derece önemli. Diðer taraftan, doðru yönetim ve uygulamalar ile kalýtýmsal riskler bile önlenebiliyor. Tabii ki önemli olan testi kýrýlmadan gerekli önlemin alýnmasý. Çünkü kýrýlan testiyi eski þekline döndürmek mümkün deðil. Ancak testinin bir kýsmýnda çatlaklar oluþmaya baþlamýþsa da, bence geri kalan kýsmýný kurtarmak için henüz geç deðil. Þarkýnýn sözlerinde olduðu gibi “Ben nerede yanlýþ yaptým?” diye kendimize sormalýyýz.

Asit yoksa aðrý da yok

Hafta içerisinde gazetelerde yer alan bir haber bu konudaki endiþelerimin ne kadar gerçekçi olduðunu göstermesi bakýmýndan dikkat çekici. Amerika Birleþik Devletlerinde 170 bin kiþi üzerinde yürütülen bir çalýþmada çok sýk reçetelenen ve çoðumuzun leblebi gibi yuttuðu proton pompa baskýlayýcý (mide asidinin salgýlanmasýný durduran) ilaçlarýn böbrek sorunlarýna yakalanma riskini yüzde 96 artýrdýðýný ortaya koyuyor. ‘Mide de asit yoksa mide aðrýsý da yok!’; herhangi bir þekilde sindirim sorunu, reflü, mide aðrýsý, gastrit, ülser gibi mide sorunlarýna karþý tedavi yaklaþýmýnýn sloganý. Þikâyetleri azaltýr mý? Azaltýr! Benim görüþüme göre Ýstanbul’un trafik sorununu ‘Araçlarý trafikten men ederek çözmek’ þeklinde bir yaklaþýma eþdeðer. Trafik sorunu çözülür mü? Çözülür! Ýnsanlar iþlerine nasýl gidermiþ, önemli deðil! Benim görüþüm riskin sadece böbrek hasarý ile sýnýrlý kalmadýðý.

Aslýnda insan vücudunun her organý bir bütün halinde birbiri ile yakýn iliþkili ve dengede; insan fizyolojisine yapýlan herhangi bir müdahale dengenin bozulmasýna ve dolayýsýyla organ hasarlarýna ve hastalýklara neden oluyor. Mide asidinin saðlýðýmýz için ne kadar önemli olabileceðini öðrenemeyenler, bademcik, apandis gibi organlarýmýzý da uzun yýllar üretim fazlasý olarak görmüþlerdi. Son yýllarda mide ve baðýrsaklarý da gereksiz bir organ olarak görenlerin sayýsý artýyor! Zayýflamak için mide ya da baðýrsaklarýn bir kýsmýnýn alýnmasýný önerenin de, buna razý olanýn da ruh halini sanýrým þu yaklaþým açýk bir þekilde ortaya koyuyor; Ana haber bülteninde internetten satýlan zayýflama ürünlerinin tehlikelerinden bahseden spikere bir genç bayanýn cevabý “Zayýflayým da tehlikesi önemli deðil.” Yaklaþým bu, maalesef!