Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Sağlıklı yaşam yönetimi nasıl sağlıklı kalınır?

Sağlığımızı korumakta en önemli kavram ‘korumak’ sevgiyi, sevdiklerimizi ya da sağlığımızı. Hepsi için özverili ve planlı hareket etmek gerekiyor.

Henüz uzun ve sağlıklı yaşamın sırlarını bilemiyoruz. Bu bakımdan başlangıç için Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat’ın 2 bin yıl kadar önce söylediği ipucunu izlemekle başlamalı. Hipokrat, beslenmenin insan sağlığındaki önemini çok bilinen ‘Besinler ilacınız olsun’ sözleri ile ifade etmişti. Ancak sorun şu: Biz atalarımız gibi temiz çevrede, doğal koşullarda yetişmiş güvenli besinleri bulabiliyor muyuz? Diğer taraftan, bilimsel bulgular dengeli beslenmenin yanı sıra düzenli hareket, düzenli yaşam, sağlıklı çevre gibi koşullara dikkat edilmesinin sağlığımızın korunmasına son derece önemli katkı sağlayabileceğini ortaya koyuyor. Sağlığımızın korunmasında diğer bir önemli husus ise ‘gereksiz’ ilaç ve tedavilerin asgariye indirilmesidir. Bu konuda doğa ana, en basit şekilde bitki çayları ile sağlığımıza önemli katkılar sağlayabilmekte. Bitki çayı hazırlamak için kullanılacak bitkilerin kalitesi son derece önemli bu konuda ayrıntılı bilgileri yayımlanan kitaplarımda bulabilirsiniz.

Sinir sisteminizi rahatlatın: Akşam yatmadan önce sinir sisteminiz rahatlatacak ve iyi bir uyku uyumanızı sağlayacak yatıştırıcı özellikte çay karışımları tüketin. Özellikle yoğun bir iş/yaşam şekliniz varsa bunu mutlaka yapın. Pasiflora, melisa, rezene, kediotu, lavanta çiçeği, şerbetçi otu bu konuda güvenilir seçeneklerdir.

Radyasyonun etkilerini giderin: Tüm gün içerisinde güvenlik uygulamaları, çevresel etkenler, güneş ya da teşhis ve tedavi amacıyla yapılan uygulamalar neticesi değişen derecelerde radyasyona maruz kalıyoruz. Bu nedenle akşamları radyasyonun etkilerini giderdiği yapılan bilimsel araştırmalar ile de ispatlanan tıbbı nane, melisa ve rezene çaylarından yararlanabilirsiniz. Bu bitkilerin sindirim ve sinir sistemi üzerindeki etkileri de dikkate alınırsa, bir taşla birkaç kuş vurulmuş olabiliyor.

Karaciğerinizi koruyun: En çilekeş organımız; tüm yükü çeker, ses etmez. Bu nedenle özellikle mevsim dönemlerinde karaciğerin işlevlerini destekleyici diyet ve çayların kullanılması gerekir. Karahindiba tüm bitki (çiçek, yaprak, kök), enginar yaprağı bu konuda önemli destek sağlayabilir.

Kalbinizi koruyun: Kalbimizi desteklemek, tansiyonu düzenlemek için alıç çiçek, yaprak, meyvelerinden hazırlanan çayın, mesela öğlen yemeğinden sonra içilmesini öneririm.

Vücudunuzdaki ödemi uzaklaştırın:  Papatya çayı veya mürver çiçeği çayı vücudumuzdaki ödemi uzaklaştırmak için yararlanabileceğiniz başlıca bitki çayı seçenekleridir. Bu çayları makyaj temizlemek için de kullanabilirsiniz.

Kilonuzu koruyun: Özellikle mevsim dönemlerinde formunuzu korumak için uygun çay karışımları yardımcı olmaktadır. Bu karışımlara yağ yakıcı (biberiye, turunç çiçeği- yeşil çay ve mate gibi),  böbrekleri çalıştıran (at kuyruğu, yeşil çay ve mate gibi), bağırsak düzenini sağlayan (barut ağacı gibi), safrayı artıran (biberiye, tıbbi nane gibi), ödemi söken (papatya gibi) bitkiler ilave edilebilir.

Bağışıklık sisteminizi destekleyin: Soğuk algınlığı, bronşit, grip gibi salgınlardan korunmak önemlidir. Çünkü hastalığa yakalandıktan sonra bir sürü ilacı kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Bu konuda öncelikle bağışıklık sisteminin direncini artırmak gerekir.  Bu amaçla çörek otu ve zencefil karışımı ideal bir karışım. Diğer taraftan, etrafınızda fazla sayıda aksıran varsa, tehlike yakınınıza gelmiş demektir. Ek önlemler alınması gerekir; gün içerisinde şekersiz olarak sık sık adaçayı için, içerisine karanfil tomurcuğu, Seylan tarçını, zencefil, ıhlamur, ayva yaprağı ekleyerek daha etkin bir çay karışımı hazırlayabilirsiniz.

Eklem sağlığınız koruyun: Zeytin yaprağı eklem sağlığını korunmasının yanı sıra yüksek tansiyon ve yüksek kan şekerinin düşürülmesinde etkinliği araştırmalar ile ispatlanan önemli bir bitkidir. Fırsat buldukça içmenizi öneririm. Yukarıda sadece birkaç örnek verebildiğim geniş bir bitki çayı seçeneği sağlığımızı korumak için hazır bekliyor. Size düşen ise; tarım ilaçları, mikrop bulaşığı, ağır metal ve radyasyon riski taşımayan, etkili bileşenleri yeterli miktarlarda taşıdığı belirlenmiş güvenilir marka ürünler ile hazırlayacağınız bitki çayları ile sağlığınızı korumak. Sağlıklı günler dilerim.

SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ RAHATLATIN

Tercihan yemeklerden sonra, eğer fırsat bulamıyorsanız akşam yemeğinden sonra mide ve bağırsaklarınızı rahatlayacak, spazm, gaz vb. şikâyetleri giderecek çay karışımları hazırlayabilirsiniz. Bu bakımdan tıbbi nane, rezene, papatya, kimyon karışımları yararlı olacaktır.