Saðlýklý yaþamda sinsi tehlike

Beslenme bilimi çok daha net bilgiler ýþýðý altýnda geliþmeye devam ediyor.  Biz artýk þunu net biliyoruz: Düzenli sebze, meyve ve tahýllarý tüketen bireylerin ekstra antioksidan tableti kullanmasý kesinlikle iþe yaramýyor. Aþýrýlýðý doða gibi vücudumuz da kabul etmiyor. Vücutta antioksidan düzeyini artýrmak için hayvansal aðýrlýklý beslenenlerle düzenli sebze ve meyve tüketimi yararlý olabiliyor.Ancak sebze meyve tüketimini aþýrý artýrmak  genetik yapýlarýmýzdaki farklýlýklara baðlý olarak  yararlý etkisini yok edebiliyor.  Özellikle baðýrsak sistemi hýzlý çalýþan bazý kiþilerde bu durum sýkça yaþanýyor. Bu nedenle porsiyon ve çeþitliliðin her zaman saðlýklý yiyecek seçiminde etkin olduðu savunuluyor.

Dikkat! Konserveden tümör çýkabilir

Toplumun daha saðlýklý olmak için farklý beslenme destekleri kullanmayý alýþkanlýk haline getirdiðini görüyoruz. Örneðin Omega 3 kullanmak gibi. Omega 3 yað asitleri yüksek oranda A ve D vitamini de içeriyor. Eðer geliþi güzel dozlarda Omega 3 alýnýrsa özellikle hamile annelerde yüksek A vitamini düzeyi bebeðin saðlýðýný olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrýca Omega 3’ün yine toplumca sýk kullanýlan sarýmsak ve balýk yaðý, kan sulandýrýcý aspirin ve buna benzer ilaçlarla beraber alýndýðýnda kanama riski artýyor. Bunun dýþýnda besinlerin birbirleri ile olumsuz etkileþmeleri olabileceði gibi piþirme, hazýrlama ve bazý besin endüstrisinde kullanýlan katký saðlayan besin maddeleri ile daha da riskli olabiliyor. Bu grubun baþýnda tuz geliyor. Konserve ve salamura besinlerde bulunan tuzun artýk tansiyon, mide, aðýz ve yemek borusu kanserleri ile çok yakýndan iliþkisi olduðunu biliyoruz.

YÜKSEK ATEÞ VE TUZA YASAK

Yüksek ateþte piþirilen etlerin heterosiklik aminler oluþturarak meme ve kalýn barsak kanserlerine neden olduðu kanýtlandý. Nitrit ve nirtözamin içeren iþlenmiþ et ürünlerinden sosis ve sucuk mide kanserine etken besinlerdir. Küflenmiþ besinler karaciðer kanseri yaparken, sakarin gibi tatlandýrýcýlarýn idrar yolu kanserine neden olduðu da biliniyor. Alkollü içecekler ve sigara kullanýmý kanser ve kalp hastalýklarýný tetikler. Besinleri hazýrlarken, depolarken ve yýkarken çok dikkatli olmak gerekir. Ayrýca iþlenmiþ endüstriyel et ürünlerinden uzaklaþmalý, sofralarýnýzdan tuzu kaldýrmalýsýnýz.