Konu saðlýk olunca her gün yeni bir iddia ortaya atýlýyor. Ýþte bu kafa karýþtýran efsaneler hakkýndaki bilimsel gerçekler.
SAÐLIKLI olma. zinde kalma ya da beslenme gibi konularda okuyucularýmýzdan sýklýkla gelen sorulara bugün köþemde yanýt vermek istedim.
-Ekþi elma þeker hastalarý için daha faydalý mý?
Diyet, þeker hastalýðý tedavisinin temel unsurudur ve kiþiye özeldir. Her hastanýn besin gereksinimi, beslenme alýþkanlýðý farklýdýr. Meyvenin ekþi ya da tatlý olmasý daha fazla tüketilebileceði ya da kan þekerini yükseltmeyeceði anlamýna gelmez.
-Ilýk su içmek zayýflatýr mý?
Suyun, midede doluluk hissi uyandýrmasý ve baðýrsak hareketini artýrmasý gibi etkilerinden dolayý zayýflamada olumlu etkisi vardýr. Suyu soðuk veya ýlýk günün her vaktinde içebilirsiniz.
-Kýzartma yaðý yeniden kullanabilir mi?
Derin yaðda kýzartma yapýlmalýdýr. Derin yaðda kýzartma, kýrýntýnýn az olmasý, besinin her tarafýnýn düzgün kýzarmasý ve az yað çekmesi nedeni ile daha uygundur. Ancak bir sefer kullanýlmýþ ve okside olmuþ yaðýn tekrar tekrar kullanýlmasý doðru deðildir. Ayrýca kýzartmadan ziyade haþlama besin tüketmek daha saðlýklýdýr.
-Bakýr ve alüminyum kaplar sakýncalý mýdýr?
Alüminyum ve diðer pek çok metaller temas ettiði besine geçebilir. Genellikle asitli besinlerle temasta bu geçiþin daha fazladýr. Alüminyumun vücutta birikmesi, nörolojik bozukluklar ve anemiye yol açabilir. Saf bakýr çok yumuþaktýr. Çabuk lekelenir. Uzun süre açýkta býrakýlýrsa üzerinde siyahýmsý yeþil bir renk oluþur. Bu, bakýroksittir. Bu tabaka ovularak giderilebilir.
Bitkisel çaylar zayýflatýr mý?
Bazý bitkiler baðýrsaklarý çalýþtýrýr bazý bitkiler idrar söktürücü özellik gösterir. Ancak hiçbir bitki tek baþýna zayýflatmaz. Bitkisel çaylar günde 3-4 fincan kadar taze yapraklarý ile hazýrlanýp içildiðinde saðlýða olumlu etkileri olurken fazla ve uzun süre içmek olumsuz sonuçlara neden olabilir.