Sağlıklı yaşlanmanın sırrı

Sonsuza dek genç kalmak hayal. Ancak sağlıklı yaşlanmak mümkün. Araştırmalar yaşlılıkta zinde kalmak için beyni genç tutmak gerektiğini gösteriyor.

Zamanın hızla akıp geçtiğini gözlemlediğimizde yaşlanma belirtileri belirginleşmeye başladığında bizi korku sarar ve yaşlanmamak için hemen yeni kararlar alırız. Beslenmemize dikkat etmek için yaşlanmayı önleyici yemek tariflerinin peşine düşer, haplar almaya başlar, elimizden geldiğince spor yapmayaq çalışırız. Peki bu girişimler etkili ? 

Sonsuz gençlik sadece masal

Öncelikle yaşlanmamak terimini unutun. Yaşlanmayı durdurmak  da uzatmak da bugünkü tıp verilerine göre imkansız. Sağlıklı yaşlanmayı sadece kaliteli bir yaşam sürme olarak algılamalıyız. Tıp bunun formülünü şöyle veriyor: Az kalorili yiyecekler tüketmek, işlenmemiş gıdalar yemek, düzenli aşırıya kaçmadan spor yapmak ve huzurlu vakit geçirmek.

İlk belirtiler beyinde başlıyor

Yaşlanma süreci ile oluşan sorunlar nettir. Bunlar; azalmış refleksler, beyinde nöron kaybı ile sinir sisteminde oluşan değişimler, hafıza ve öğrenme kapasitesinde azalma, kardiyovasküler sistemdeki olumsuz değişimler açıkçası yaşam kalitesini engelleyerek tüm fonksiyonlarda hızla bir gerileme yaratabilmektedir. İşte bu gibi olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için asetilkolin, norepinefrin,  serotonin gibi 3 önemli nörotransmitterin beyindeki miktarlarını sürekli korumak gerekmektedir. Bu durum hafıza ve cinsel aktiviteyi de olumlu etkileyerek kendimizi daha dinç yani genç hissetmemize yardımcı olur. Bunun için kolin, pantetonik asit, fenilalanin, tirozin ve triptofan gibi aminoasitlerden zengin beslenmek gerekir. Bunun dışında antioksidanlara ihtiyacımız olacak. A, C, E vitaminleri ve polifenollerden zengin bir beslenme vücudun tamamen arınmasını sağlar. Bu açıdan beslenmede kuru yemişleri, tam taneli tahılları, kurubaklagilleri ve taze sebze-meyveleri katmak gerek.

Bu salatayı sıkça yiyin

Bir kaseye taze roka, kekik, fesleğen ve nane yapraklarından koyun. İnce dilimlenmiş tatlı kırmızı ve yeşil biber, domates, pancarı ekleyin. Mandalina dilimleyin, tatlı lor, Antep fıstığı, kurutulmuş domatesi zeytinyağı ile marine edip kasesinin üzerine serpin. Üzerine nar ekşisi gezdirin.