28 Nisan Cumartesi günü Selahaddin Eþ aðabeyinMTTB’deki konferansýndan sonra birlikte Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç’ý dinlemek için TYB Ýstanbul Þubesi’ne gittik..
Kemal bey rahmetli Recep Yazýcýoðlu’nun rahle-i tedrisinden geçmiþ bir vali. Yazýcýoðlu’nun misyonunun kaldýðý yerden devam ettiriyor. Onu dinlerken rahmetli Yazýcýoðlu’nu dinlemiþ gibi olduk.
Rahmetli 35 sene önceki konuþmalarýyla devletteki iþleyiþe kafa tutan, bürokratik oligarþiye karþý yerel yönetimlerin güçlendirilmesini savunan bunu da icraatlarýyla ispat eden bir valiydi.
***
Memleketim Tokat’ta 4 sene içinde yerel imkânlarý birleþtirerek 50 senede yapýlanlara denk bir hizmet vermiþti.
Ankara’ya baðlý bir valiydi ama Ankara’yý yerden yere vuruyordu.
Bir gün Ankara havaalanýnda karþýlaþtýk, ‘Bu çýkýþlarýna soruþturma açmýyorlar mý?’ diye sorduðumda, ‘Açmýyorlar herhalde konuþmamý istiyorlar!’ demiþti.
Dönem Turgut Özal dönemiydi!
Bugün ise bürokratik oligarþiye savaþ açan Recep Tayyip Erdoðan dönemi!
***
Þimdi Kemal Yurtnaç bey ayný þekilde bürokratik oligarþiyi eleþtiriyor, verdiði zararý anlatýyor ve çözüm teklif ediyor.
Çözümün adý Yerinden Yönetim.
Özetle bürokrasinin hantallýðýný ortadan kaldýrmak için merkezi yönetim bürokrasi ve bakanlýklar küçülecek, taþradaki icrai birimler hem personel hem kaynak hem de yetki açýsýndan güçlenecek.
Merkezi yönetim vizyon ve hedefleri belirleyecek kural koyacak ve bunlarýn denetleyecek ama taþrada yapýlacak hizmetlere taþra karar verecek.
Taþra Ankara’ya taþýnmaktan kurtulacak.
***
Bunun için yereldeki icraatlar hususunda karar alma ve uygulama yetkisi çoðu seçilmiþlerden oluþan Ýl Meclis’inde olacak.
Yereldeki yöneticiler hesabý Ankara’ya deðil hizmet sunduðu halka verecek. Söz gelimi bir il müdürü Ankara’dan atanmayacak. Kriterleri Ankara belirleyecek atamayý yerel yönetim yapacak.
Ayrýca kadrolu devlet memuru uygulamasýna son verilecek. Her kes sözleþmeli personel olacak.
Çünkü diyor Yurtnaç, kadrolu devlet memuru olanýn halký memnun etmek gibi bir düþüncesi olmuyor.
Özel sektördekiKayseri þeker fabrikasýyla devlet malý olan þeker fabrikalarýnýn personel giderlerini kýyaslýyor ve kadrolu elamanýn devletin sýrtýnda yük olduðunu söylüyor.
Bir de fýkra anlattý. Günde 30 litre süt veren bir inek varmýþ. Bunu devlet satýn almýþ fakat inek günde 5 litre süt vermeye baþlamýþ. ‘Niye azaldý?’ diye sormuþlar, cevap: ‘O artýk kadrolu inek’
***
Yurtnaç cumhurbaþkanlýðý hükümet sistemine geçiþin büyük bir fýrsat olduðunu bunun yerinden yönetim ile taçlandýrýlmasýný hatýrlatýyor.
Hantal bürokratik oligarþiye raðmen Türkiye’nin dünyanýn en büyük 10 projesini icra etmekte olduðunu söyleyen Yurtnaç, yerinden yönetim gerçekleþir, Ankara’nýn yükü hafiflerse ülkenin daha da büyüyeceðine, havaalaný, baraj , liman biliþim, enerji sistemleri, otoyol gibi ulusal ölçekli yatýrýmlara, güvenlik adalet askerlik tapu, diyanet ve vergi gibi konularla daha yoðun bir þekilde ilgilenebileceðine vurgu yapýyor.
***
Ben rahmetli Yazýcýoðlu’nu da takdir ederdim þimdi o misyonu üstlenen hemþerim Kemal Yurtnaç’ý da tebrik ediyorum. Bu sunumu býkmadan usanmadan anlatmak ve kamuoyu oluþturmak gerekir.
AK Parti hükümetleri zaten bu istikamette il genel meclislerini aktif hale getirerek ve büyükþehir belediye sayýsýný artýrarak küçümsenmeyecek adýmlar attý ama yeterli deðil.
Cumhurbaþkanlýðý hükümet sistemiyle birlikte devletin yapýsý zaten deðiþiyor bürokrasinin azalmasý ve yerel yönetimlerin güçlenmesiyle daha da olumlu geliþmeler olacaðýný düþünüyorum.
Saðolasýn Kemal bey, teþekkürler.