Şah Fırat operasyonu

Yapılmasa ne olurdu sorusuyla başlamak gerek galiba. Yani, IŞİD, Süleyman Şah Türbesi’ne saldırsa, Türkiye müdahale edinceye kadar zayiat versek ve en kötü senaryo türbe ve karakol IŞİD’in eline geçse ne olurdu? Çok net, Türkiye, Suriye savaşının bir parçası olmak durumunda kalırdı. Pazar sabahı, uyuyan, uyumayan haber kanallarında, canlı yayında, telefon bağlantısında bir sürü yorum dinledim. En önemli, en haklı ve altı çizilen değerlendirme  bu oldu. Dolayısıyla Şah Fırat Operasyonu bu açıdan son derece başarılıdır.

*   *   * 

 Türk medyasının bir bölümü gece bu operasyondan haberdar oldu ama haber atlatma refleksi bu kez işlemedi. Son derece önemli ve tehlikeli bir operasyon daha bitmeden bunu duyurmak demek, askerlerimizin hayatını tehlikeye atmak olurdu. Ne zaman ki, operasyon bitti, birlikler güvenle sınır kapımızdan içeriye girdi, haberler girmeye başladı. Cumartesi gecesinden pazar sabahlarına kadar olan süre haber kanallarının en zayıf gecesidir, haber böyle bir ortamda patladı. TRT Haber çabuk organize oldu, haber detaylandırıldı, çok sayıda isimle canlı bağlantı ve sınır hattından bilgi verildi. NTV; yorumcularını da erken saatte stüdyoya toplamış, Mustafa Karaalioğlu, Mete Çubukcu, Nihat Ali Özcan’la birlikte haber ve yorumda dikkat çekti.

Cnn-Turk yorum kısmında daha çok telefon bağlantısında kaldı, Ankara Temsilcisi Hande Fırat, canlı yayında bol detayla  eksikleri tamamlayan isim oldu. 24 Tv’de ekranda Gökay Kalaycıoğlu vardı, mesleğe Kanal D dış haberlerde başlamış bir isimdir Gökay, canlı yayını iyi götürdü, Ankara ve sınır kapısında muhabirler iyi ve çakışmayan yayınlar yaptılar.

*   *   * 

Genelkurmay Başkanlığı çok doğru bir kararla erken saatte, bol görüntü ve ayrıntı paylaştı.

Karar doğru zira böyle zamanlarda farklılaşma adına olmayan detaylar verilebilirdi.

Görüntü zenginliğine dair bir not daha, operasyon sürecisinde insanlı ve insansız hava araçları hem görüntü alıp Ankara’da Genelkurmay Karargahı’na ilettiler hem de güvenlik sağladılar.

Yani daha çıkacak görüntüler de olacaktır ama nereden bakarsanız bakın çok zor bir iş başarıyla sonuçlanmıştır. Hayal etmekte zorlananlar için şöyle özetlemekte fayda var,ölümün ve farklı silahlı grupların olduğu bir bölgede, güvenliğini alarak 35 kilometre gidip 35 kilometre dönmek ve karanlıkta bu işleri yapmak kolay iş değildir. Amerika Suriye’de rehine kurtarmak için yaptığı tüm hava harekatlarından eli boş dönmüştü, sabit bir hedefe gidildi, askerlerimiz alındı ve dönüldü. Nereden bakarsanız bakın büyük iş...