Sahte müfettiþlere dikkat!

Sahte polis, sahte hâkim, sahte MÝT'çi derken vatandaþtan menfaat elde edilecek her meslekte olduðu gibi SGK ve Ýþ Müfettiþlerinde de zaman zaman sahte müfettiþ furyasý oluyor.

Yine öyle bir dönemdeyiz, maalesef cezalar yetersiz veya caydýrýcý olmadýðý için de bitecek gibi görünmüyor. En kýsa zamanda bu tür kamu görevlisini taklit eden suçlar için de aðýr yaptýrýmlar getirilmezse önüne geçilecek gibi deðil.

SSK ve SGK'da baþmüfettiþ olarak görev yaptýðým dönemlerde de yaygýn bir sahte müfettiþ furyasý vardý, maalesef þimdi de çok yaygýn. Hatta artýk çaðrý merkezi kurup dolandýrýcýlýkta çað atladýklarýný bile söyleyebiliriz.

Çalýþma Bakanlýðýnda Baþ Ýþ Müfettiþi olduðunu söyleyen dolandýrýcýlarýn býraktýðý numarayý aradýðýnýz zaman "Çalýþma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý Mevzuatlarý Danýþmanlýk Merkezi" veya "Çalýþma Bakanlýðý Ýþ Teftiþ Müdürlüðü" olarak santral açýlýyor, "Ýþ Müfettiþleri Derneðinin Ýþtirak Þirketi" olarak kendilerini tanýtýyorlar.

Bakanlýktaki müfettiþler için yardým adý altýnda para topladýklarý veya kitap-dergi satmaya çalýþtýklarý veya danýþmanlýk ve iþ takibi yapacaklarýný vs. belirterek parasal talepte bulunduklarý, þahýs firmasýndan resmi fatura kestikleri, faturalarýnda SGK ve Maliye Mevzuat Yayýnlarý Daðýtým Merkezi adýný kullandýklarý görülüyor.

Söz konusu sahte müfettiþler 5.000 TL, 10.000 TL ve 20.000 TL'lik kitap paketlerinden birini alanýnýn Bakanlýktaki iþlerinin takip edileceðini ve sorun yaþamamalarýný saðlayacaklarý vaadinde de bulunuyor.

Esasýnda telefonda kullandýklarý isim de, soy isim de çoðu zaman sahte, bakanlýk telefonu olarak verdikleri telefonlar da kendi þirket telefonlarý. Maalesef þirketlerin zaaflarýný iyi bilen bu tür dolandýrýcýlarýn sayýsý azalmadýðý gibi, bilakis her geçen gün daha da artýyor.

Ne Ýþ Müfettiþleri, ne SGK Müfettiþleri, ne Vergi Müfettiþleri veya ne de diðer kamu kurumlarýnýn müfettiþleri ya da memurlarýnýn bu þekilde bir kitap-dergi satmasý söz konusu deðildir.

Hele hele Ýþ Müfettiþleri Derneði veya SGK Müfettiþleri Derneðinin bir danýþmanlýk veya kitap satýþ iþtiraki olmadýðý gibi, saygýn meslektaþlarýmýzý da töhmet altýnda býrakan bu dolandýrýcýlar isim ve iletiþim bilgilerini ticaret odasý, internet veya sosyal medyadan bulduklarý üst düzey yöneticileri ismen arayarak sanki kamu kurumundan arýyormuþ intibaý verilerek ýsrarlý bir þekilde firmalardan menfaat temin etmeye çalýþýyor.

Bu tür dolandýrýcýlar kibar ve devlet dili kullanarak, büyük þirketlerin genel müdür veya yönetim kurulu baþkaný gibi üst yöneticileriyle üst perdeden konuþarak sanki devlet kurumundan arýyor intibaý veriyorlar.

Telefon numarasý ve isim býrakarak aranmalarýný, aksi halde sýkýntý yaþayacaklarýný ima ederek aba altýndan sopa gösteriyorlar.

Ýþverenlerden sahte müfettiþlerce dolandýrýcýlýk amaçlý bu tür konularda duyarlý olmasý, herhangi bir ödeme yapýlmamasý, söz konusu isim veya baþka bir ad altýnda bu ve benzeri bir yöntemle para istenilmesi durumunda kesinlikle bu kiþilere itibar edilmemesi ve konuyla ilgili Cumhuriyet Savcýlýðýna suç duyurusunda bulunulmasý ve yetkili makamlara þikâyette bulunulmasýný öneriyoruz.

2022 yýlýna gelmiþiz ama halen bu dolandýrýcýlara bir çözüm bulunamamýþ. Çünkü kaçmak kolay, ispatlamak zor ve en önemlisi cezalar caydýrýcý deðil.

Aylýk milyonlarca haksýz para kazanan bu güruha önlem alýnmasý çok elzemdir.