Size kitaplarýmdan seçme tariflerle bir sahur kolajý yaptým. Hepsinin ortak özelliði mideyi yormayacak ve susatmayacak olmasý. Sahurda yapmamýz gereken en önemli þey kan þekerini ve tansiyonu ani hareketlendirecek gýdalardan uzak durmak olmalý.
Artmazsa yetmez
Drumcuk böreði
Üç böreklik yufkayý önce dörde, daha sonra her dörtte bir parçayý da ikiye keserek, toplam 24 parça üçgen yufka elde edin.
250 gr eritilmiþ tereyaðýný bir fýrça ile yufkalarýn içe gelecek taraflarýna sürün.
Börek iç malzemesi için 200 gr Ýzmir tulumunu rendeleyin maydanoz, karabiber, yarým kilo çökelek peyniri ve bir yumurtayý karýþtýrýn. Malzemesinin tamamýný karýþtýrýn ve her bir yufkanýn geniþ tarafýna birer yemek kaþýðý dolusu yayýn. Sigara böreði gibi sarýp, ‘S’ harfi gibi kývýrýn. ‘S’ harfinin ortadaki kýsmýný alt ve üst yuvarlaklarla birleþtirerek böreðe kurabiye havasý verin. Hazýrlanan börekleri yaðlanmýþ veya piþirme kaðýdý ile kaplanmýþ fýrýn tepsiye dizin.
Artan tereyaðýný biraz ýsýtýn. Suyla inceltilen altý yemek kaþýðý süzme yoðurt, üç yemek kaþýðý tam buðday unu ilave ederek çatalla çýrpýn. Elde edilen sosun tamamýný fýrça yardýmýyla böreklere yedirin. Öncede 180°C’de ýsýtýlmýþ fýrýnda üzeri pembeleþene kadar, kurutmadan piþirin.
Mevsiminde Yemek
Yaz Sandviçi
Dilediðiniz peynirleri biraz labne peyniri ve ince kýyýlmýþ taze baharatlarla karýþtýrýn.
Minik sandviç ekmekleri yaðlý kâðýdýn içine sarýp, önceden ýsýtýlmýþ fýrýnda 5 dk ýsýtýn. Diklemesine kesin. Her bir sandviç ekmeðine iki tatlý kaþýðý peynirli karýþým koyup, iki taraftan ekmeði hafifçe kapatýn. Üzerine limon kekik dallarý koyup, yanýnda ýzgara domates ile birlikte servis yapýn.
Yemek Rehberi
Patates Çorbasý
Dört kiþi için dört patatesi haþlayýn. Bir adet soðaný piyazlýk doðrayýn ve dört su bardaðý et suyuyla bir tencere alýp soðanlar yumuþayana kadar kaynatýn. Maydanoz ve küp kesilmiþ haþlanmýþ patatesi ekleyip blenderdan geçirin. Kývamý yoðunsa bir bardak su ilave edin.
Tuzunu ve 50 ml krema ekleyip kuru nane ilave edin. Beþ dakika kadar karýþtýrýp ocaktan alýn.
Ramazan pidesi için süper fikir!
Ramazan pidesinin en güzel hali fýrýndan çýktýðý anda kenarýndan týrtýklamak. Onu yemeðe bandýra bandýra veya çayýn yanýnda köy tereyaðý, Erzincan tulumu, Ezine peyniri, zeytin eþliðinde yemek. Ýftar ve sahur derken sizin evde Ramazan pidesinin bayatlama þansý olur mu bilmem ama kazara kalýrsa bu süper önerileri deneyin.
Peynir sefasý
Dolapta kalmýþ ne çeþit peynir varsa kabulümüz. Ancak diðer peynir çeþitlerini etrafa savrulmadan eriyerek toparlamasý için labne tarzý veya kaþar peyniri gibi bir peynire ihtiyaç olacak. Karýþýk çeþitten peynir rendelerini ince kýyýlmýþ bolca taze kekik, kuru biberiye, taze nane, maydanoz ile karýþtýrýn. Pidenin üzerine mozerella peyniri dilimleri sýralayýp bu karýþýmý tepeleme koyun ve doðru fýrýna.
Aydanca bir þeyler!
Rondoda biraz zeytinyaðý, bir diþ sarýmsak, fýndýk veya çam fýstýðý ile çekilmiþ roka püresini pidenin üzerine sürün, geliþi güzel keçi peyniri ve domates sosu ekleyip fýrýna verin.
Patlýcan keyfi
Pidede patlýcaný közleyerek ya da benim gibi ýzgarasýný yaparak koyabileceðiniz gibi, kýzartmasýný da yapabilirsiniz. Þimdi gelelim tarife, pidenin üzerine rendelenmiþ gravyer peyniri koyun, üzerine hafifçe ýzgara edilmiþ patlýcan dilimlerini sýralayýn, biraz tuz serpin. Ezilmiþ sarýmsak, taze nane, zeytinyaðýný blenderdan geçirin ve üzerine bu sosu gezdirin, sonra doðru fýrýna, fýrýndan çýkýnca süzme yoðurtla servis etmenizi öneririm. Sonuçta patlýcan ya sarýmsaklý domates sosu ya yoðurtla servis edilmeli.
Ýftar ve sahurda dikkat edin!
Astým hastalarýnýn çoðunda reflü þikâyeti olduðunu söyleyen Ýstanbul Alerji Merkezi doktorlarýndan Prof. Dr. Ahmet Akçay, “Oruç döneminde þekerin düþmesiyle açlýk duygusunun fazla olmasý bu nedenle de iþtahýn çok artmasý söz konusudur. Ýþtah artýnca özellikle hýzlý gýda alýmý doyma hissinin daha geç olmasý nedeniyle fazla kilo almaya neden olacaktýr. Fazla kilo da astým için önemli bir risktir. Çünkü obezite astým hastalýðýnýn en önemli nedenlerinden birisidir” diyor.
Diyetisyen Selma Öztürk ise sahurda “Saðlýklý ve dengeli diyebileceðimiz bir sahur menüsünde dört besin grubundan (Süt grubu, et grubu, tahýl grubu ve sebze-meyve grubu) yeterli miktarda almamýz gerekir” diyor ve ekliyor: Sahurda çay içilmemelidir, çünkü her bitki çayýnýn idrar söktürücü etkisi vardýr.
Sývý tüketimi baþta su, süt, ayran, cacýk, þekersiz veya tatlandýrýcý ile yapýlmýþ komposto sularý veya asidi azalsýn diye bekletilmiþ madensuyu içerek sývý ihtiyacýmýzý ve ayný zamanda mineral ihtiyacýmýzý karþýlamýþ oluruz.
- Reflüyü artýran gýdalardan kaçýnýn
- Ýftarda ve sahurda bol su tüketin.
- Sahurdan sonra hemen yatmayýn, yemekten 1-2 saat sonra yatýn.
- Az tuzlu veya tam tuzsuz yemeli, þeker ve þeker içeren besinler, bal, pekmez vb. besinler kesinlikle yemeyin.
- Astým hastalýðý nedeniyle öksürükleriniz ve balgamýnýz varsa oruç tutmaya ara vermeniz uygun olur.
- Ýftarda hýzla yemek yememeli, kilo yapýcý gýdalardan sakýnýlmalýdýr.
- Yumurta tok tutar, her gün tüketin.
- Ýftardan iki saat sonra tatlý yiyin, mümkünse kuru meyvelerle tatlý ihtiyacýnýzý giderin.
- Ýftardan 30 dk sonra tempolu yürüyerek egzersiz yapýn.
- Orucunuzu su ve hurma veya zeytinle açýp, baþlangýç için çorba tercih edin.