Sahurda ayran susuzluða bire bir

Aþýrý sýcaklar ve 17 saate varan oruç  süresi ramazanda sývý ve elektrolit kaybýný kaçýnýlmaz hale getiriyor.  Dehidrate olmuþ bir vücutta besinlerin tam olarak sindiriminin ve emiliminin gerçekleþmesi beklenemez.  Su kaybý ile birleþen elektrolit kaybý önemli saðlýk problemlerine yol açar. Baðýþýklýk sistemi düþer, enfeksiyonlara karþý direnç azalýr. Özellikle yaþlýlar su kaybý riskiyle en fazla karþý karþýya kalan gruptur. Çünkü yaþla birlikte susuzluk hissiyatý düþer.  Bu nedenle özellikle yaþlý bireyler iftar- sahur arasýnda bol bol su içmeye özen göstermeli. Yetiþkinler gün içersinde 2 ile 3 litre arasýnda suyu terleme, idrar ve solunum yoluyla kaybeder.  Bu yüzden iftar ve sahir arasýnda suyun yanýnda sývý ve elektrolit dengesini düzenleyen içecekleri de tüketmelisiniz.

Gün boyu zindelik veren içecekler

- Ayran: Özellikle yaz aylarýnýn en çok tüketilen içeceði olan ayraný dilerseniz maden suyu ile karýþtýrarak da tüketebilirsiniz.

- Maden suyu: Ýçeriðinde bulundurduðu mineraller sayesinde terlemeyle kaybedilen elektrolitlerin karþýlanmasýný saðlar.

- Soðuk veya sýcak çorba: Ýftarda tüketeceðiniz soðuk çorba hem hararetinizi alýr hem de vücuttaki sývý dengesinin ayarlanmasýna yardýmcý olur. Yarým kg. az yaðlý yoðurdu, 4 yemek kaþýðý haþlanmýþ buðday ve bol salatalýkla sulandýrarak çorba yapýn.

- Zencefilli limonata:  Dört limonun suyu, 3 yemek kaþýðý bal, isteðe göre 1 ceviz büyüklüðünde taze zencefil ve 1 litre su karýþýmýný 10 dakika buzdolabýnda bekletin. Taze nane yapraklarý, elma dilimleri ve taze üzümlerle servis edebilirsiniz.

- Meyve kompostolarý: Bir orta boy þeftali, 3 kayýsý ve 1 elmayý soymadan 4-5 parçaya böldükten sonra 1.5 litre suda kaynatýn. Sonrasýnda 3-4 karanfil,  2 yemek kaþýðý esmer þeker, 1 dal kabuklu tarçýn  ile karýþtýrýn. Soðuduktan sonra süzerek taze nane yapraklarý ekleyip buzlu olarak servis edebilirsiniz.