Uzun ve sýcak yaz günlerinde oruç tutmak susuzlukla baþa çýkmayý zorlaþtýrýyor. Ramazanda Almanya’da yaþayan Türkler üzerinde yapýlan araþtýrmalarda; az ve yetersiz sývý tüketiminin böbrekleri yorarak, kanda üre, ürik asit ve kreatin gibi zararlý maddelerin artmasýna neden olduðunu gösteriliyor. Bunun sonucunda da ciddi baþ aðrýlarý, baþ dönmeleri, mide bulantýlarý, kalp çarpýntýlarýn ortaya çýkýyor. Oruç tutarken hem uzun süren açlýðýn psikolojik etkilerini önleyebilir hem de doðru sývý alýmý ile susuzluða da karþý koyabiliriz. Ýftar ve sahur arasýna eklenecek 2 ara öðün ve bu ara öðünlerde seçilecek besinler iþimizi kolaylaþtýracaktýr. Önerilere gelince; hem iftarda hem sahurda mutlaka çorba tüketin. Kültürümüzde geniþ yer kaplayan çayý ve kahveyi ise dengeli bir þekilde tüketmek gerekiyor. Çay içerken 5 - 6 bardaðý geçmeyecek þekilde açýk, limonlu siyah veya yeþil çayý tercih edilebilirsiniz. Kahveyi ise 2 fincandan fazla tüketmemek gerek. Çünkü çok fazla kahve tüketimi vücuttan su atýmýný hýzlandýrarak bir sonraki gün sizi susuz býrakacaktýr. Baklava yerine dondurma yiyin
Komposto sývý dengeleyici
Tuzlu, salamura, þarküteri ürünler ve turþu gibi tuzlu yiyeceklerin tüketimi de susuzluðu arttýracaðý için alým miktarý mümkün olduðunca sýnýrlandýrýlmalý. Su kaybýna engel olacak içecekler ise ayran, taze limonata, taze sýkýlmýþ meyve sularý ve doðal maden sularýdýr. Doðal maden sularýnýn asit içeriði nedeni ile aç karýna içilmemesi ve mide sorunlarý olanlar tarafýndan dikkatli tüketilmemesi gerekir.
Ýftar sonrasý karpuz yiyin
Taze limonataya, günlük boþ enerji alýmýný arttýrmamak adýna þeker eklenmemeli. Taze meyve sularýnýn su kadar etkili deðildir. Bu yüzden meyve suyu yerine taze meyveleri tüketmenin daha saðlýklý olduðunu unutmamalýyýz. Kuru meyveler içerdikleri yüksek þeker oraný nedeniyle sizi daha fazla susatabilir. Bu nedenle taze meyvelere yönelin. Özellikle yaz meyvesi olan karpuz yüksek su içeriði ile meyve seçimi için doðru bir tercih olacaktýr.