Sahurda hafif þeyler yiyerek tok kalmak istiyorsanýz yumurta ve yoðurtla daha keyifli hale gelecek sahur sofralarý. Yumurtayý piþirme tüyolarýndan yoðurtla tatlý lezzetlere birkaç önerim var. Mutlaka deneyin.
Elimde serbest dolaþan tavuðun 55-60 gramlýk yumurtalarý. Doðal ve tavuðu üzmeden dünyaya gelen bu küçük yumurtalarla çok mutluyum. Bir deðil iki kýrarým, iki yetmezse üç kýrarým. Yeter ki o kocaman 70-80 gramlýk yumurtalarý görmesin gözüm. Hücre hayatý yaþatýlan suçsuz tavuklarýn devasa yumurtalarýný tüketerek bu üretim þekline ortak olmamakta kararlýyým. Tereyaðýna atýlan çamurlarý da atanlara iade edelim. Onun lezzeti ve metabolizmaya olan olumlu etkisi cepte, þöyle güzel tereyaðlý bir sahanda yumurtayý sahur yemekleri listesinin en baþýna koyarak devam edelim...
Mideyi yormadan tok tutma özelliðine sahip protein bombasý yumurta sahur için en iyi tercihlerden. Birden fazla piþirme yöntemine uygun yapýsý, malzemeleri kavrayýþý ve geçimli karakteriyle de seçeneklerini rahatlýkla çoðaltabileceðiniz bir malzeme üstelik. Yumurtanýn basit ama olmazsa olmaz piþirme sýrlarý var... Hazýr mýsýnýz?
1. Peynirli ve sade sahanda yumurta / omlette köy tereyaðý kullan.
2. Otlu veya sebzeli sahanda yumurta / omlette sýzma zeytinyaðý kullan.
3. Sahanda piþen yumurtada beyazýný her zaman tam piþir, sarýsýný mümkünse sulu býrak.
4. Yumurtayý katý haþlarken bile gereðinden fazla suda kaynatma.
5. Eþit piþmesi için tüm yumurtalarý bir kaba kýr ve ayný anda sahana / tavaya aktar.
6. Her zaman istediðin kývamdan biraz daha az piþir çünkü tavadan tabaða yolculuk sýrasýnda tavanýn ýsýsýyla piþmeye devam edecektir.
MÝDEYÝ YOÐURTLA FERAHLAT
Sahurda vazgeçilmez bir lezzet ise yoðurt. Yoðurt gerçekten mucizevi bir besin. Sindirim sistemi üzerindeki rahatlatýcý etkisi onu sahur yemeklerinin baþtacý yapabilir. Ýçine eklenebilecek meyveler veya rendelenmiþ salatalýk farklý ve lezzetli tercihlerdir. Yaz sýcaðýna denk gelen bu seneki sahurda tuzsuz ve ekþimemiþ süzme yoðurda bal veya reçel de ekleyebilirsiniz. Böylelikle tatlý ihtiyacýnýzý daha az kaloriyle karþýlarsýnýz.
Küçük bir öneri; iftar yemeðinden sonra biraz labne peyniriyle çýrptýðýnýz süzme yoðurdu derin dondurucuya koyup sahurda dolaptan çýkarýn ve taze meyvelerle tüketin. Piþman olmayacaksýnýz!
PatateslÝ omlet (4-5 kiþilik)
Yedi adet patatesi soyup küp küp kesin. Zeytinyaðýnda kavurun veya bol yaðda kýzartýn. Derin bir kapta sekiz adet yumurtayý çýrpýn, yaðý tamamen süzülmüþ tavadaki patatesin içine boþaltýn. Kapaðýný kapatýn. Altý dakika sonra kontrol edin, eðer üzerinde çok sývý yumurta varsa biraz daha piþmesi için kapaðý tekrar kapatýn. Omleti çevirebilecek hale geldiðinde bir tabak yardýmýyla ters yüz edin. Diðer tarafý daha kýsa sürede piþecektir. Kiþi sayýsýna göre dilimleyip servis yapýn.
Meyveli kat kat yoðurt (4-5 kiþilik)
300 gram çileði yýkayýp blendýrdan geçirin.
Þeftali, ahududu gibi tüm sevdiðiniz meyvelerden kullanabilirsiniz. Þeker sorununuz yoksa içine biraz pudra þekeri veya bal da ilave edebilirsiniz. 200 ml çið kremayý çýrpýn. Yarým kilo buz gibi süzme yoðurtla çýrpýlmýþ kremayý karýþtýrýp kaselere ikiþer kaþýk paylaþtýrýn. Üzerine rondodan geçmiþ bisküvi kýrýntýlarý, çilek sosu koyup bir kaþýk daha yoðurtlu karýþýmdan ekleyin. Üzerini taze meyve, bisküvi kýrýntýlarý, dilediðiniz yemiþle süsleyin.
ZEYTÝNDE KÝM GALÝP GELDÝ?
Tekrar tekrar düþünüyorum, eviriyorum çeviriyorum aklým almýyor! Zeytin aðaçlarýnýn geleceðiyle ilgili hata yapma þansýmýz yok. Bugünkü deðeri 900 milyon dolar, 2023’teki hedefi 3.5 milyar dolar olan bir nimetten söz ediyoruz. Gözünüzü kapatýn, bir zeytinlik hayal edin, sonra o aðaçlarýn olmadýðý gri, tozlu ve dumanlý bir þantiye alaný düþünün. Allah’tan aklýselim vekiller sayesinde þimdilik kurtuldular. Tasarýnýn durmasýnda etkisi olan her bir akademisyene, zeytinciye, gazeteciye, sade vatandaþa ve milletvekiline binlerce teþekkür. Peki tehlike geçti mi? Hayýr. Herkesin konuya sahip çýkmasý, zeytinin geleceðini, kendi geleceðimiz olarak görüp uyanýk olmasý gerekiyor. Sivil toplum ve kampanyalar bunun için var.