Sahurun altýn besini bal

Sahur öðünü mideyi yormayan, tokluk saðlayan ve besleyici deðeri yüksek besinlerden oluþmalýdýr. Bunlarýn baþýnda bal gelir. Ýki tatlý kaþýðý bal hem susuzluk hem de açlýðý engeller.

Ramazanýn ilk günlerinde uyarýda bulunmak adýna sahur öðününün öneminden ve sahurda yenilecek deðerli bir besin olan balýn gerekliliðinden bahsetmek istiyorum. Özellikle yazýn uzun günlerinde iftar ile sahur arasýnda çok fazla zamanýn olmamasý ve çalýþan kiþilerin erken uyumasý sebebiyle çoðu zaman sahur yapýlmadan oruca baþlanýlýr. Sahurun; güne zinde baþlamakta ve iftara kadar süren açlýðýn engellemesinde çok önemli olduðunu aklýmýzdan çýkarmamamýz gerekiyor.

500’e yakýn hastalýða deva oluyor

Sahur, iftar öðününde aþýrý yüklenmenin önüne geçen ve saðlýklý beslenmede kahvaltýnýn yerini alan deðerli bir öðün. Araþtýrmalar sahur yapan kiþilerin iftarda sahur yapmayan kiþilere göre yüzde 25 daha az yemek yediklerini ve Ramazan sorunda daha az kilo aldýklarýný gösteriyor. Ancak sahura kalkýlmasý kadar sahurda yiyeceklere de dikkat edilmesi diðer önemli bir konu. Sahur öðünü mideyi yormayan, tokluk saðlayan ve besleyici deðeri yüksek besinlerden oluþmalýdýr. Bunlarýn baþýnda bal gelir. Balýn ülser ve diðer mide hastalýklarý, kalp yetmezlikleri, çarpýntý, kemik hastalýklarý, öksürük, alerji, bronþit, kansýzlýk, sinir hastalýklarý, bazý cilt hastalýklarý gibi 500’e yakýn hastalýðýn tedavisinde olumlu etkileri saptanmýþtýr. Balýn kabýzlýðý giderdiði, vücuttaki kaný temizlediði, damarlarý geniþlettiði ve kan dolaþýmýný kolaylaþtýrdýðý, kalbi güçlendirdiði, yað hazmýný kolaylaþtýrdýðý, yara ve yanýklarý iyileþtirdiði de biliniyor. Sahurda 2 tatlý kaþýðý balý mutlaka yemek gerekiyor.

Balý çaya ekleyebilir böylece gün boyunca susuzluðu önleyebilir, kahvaltý sofrasý gibi peynir, yumurta yanýnda yiyebilir ve gün boyunca tokluðun artmasýný saðlayabilirsiniz. Ilýða yakýn suya 2 tatlý kaþýðý bal koyarak baðýrsak hareketlerini arttýrabilirsiniz.

Menemen yemek yaðlanmayý önlüyor

Sahurda diðer önemli besin ise yüksek kaliteli protein içeren yumurta. Yumurta kaliteli amino asit içeriði ile tok kalmayý saðlar. Eðer yumurtayý menemen gibi yaparsanýz yaðlanmayý önleyen bir saðlýklý yemek olarak doyumu saðlayabilirsiniz. Ayrýca süt gün boyu tok kalmayý saðlayacak farklý bir besin. Ýçerdiði laktoz sayesinde hazmý kolaylaþtýrýr. Peynir ile kepekli pide sahurda vazgeçmemeniz gereken dengeli karbonhidrat ve protein bulunduran diðer besinler.

SUSUZLUÐA KARÞI TARÇINLI BALLI LÝMONATA

Susuzluða karþý tarçýnlý ballý limonata içmenizi öneririm. Tarifi çok kolay. 5 adet limonu sýkýn ve bir kaba koyun. Üzerine 2-3 adet limon kabuðu 2 yemek kaþýðý bal ve 1 dal tarçýný beraberce 1 saat buzdolabýnda bekletin. Daha sonra üzerine 1 litre su ekleyin iyice karýþtýrýn. Sahurda bu lezzetli içeceði içebilirsiniz.