Şaka değil maalesef...

Çocuklar Duymasın dizisinin televizyonlarda fırtına gibi estiği dönemdi. Bir sivil toplum örgütü dizideki rolü nedeniyle Pınar Altuğ’u yılın annesi seçmişti.Ne var bunda diyeceksiniz?Bir şey yok sadece Yılın Annesi seçildiğinde Pınar Altuğ’un çocuğu yoktu, hepsi o. 

Yani televizyon ile gerçek hayatı uzun zamandır birbirine karıştırmış durumdayız...

***

Bursa’da bir vatandaş Muhteşem Yüzyıl dizisinden fazlasıyla etkilenmiş, özellikle de Şehzade Mustafa’nın boğdurulmasından. Buraya kadar her şey normal ama devamı da var.

Ama vatandaşımız sadece etkilenmekle kalmamış...Savcılığa koşup, Şehzade Mustafa’nın itibarının iadesi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın padişahlığının geri alınması için dilekçe vermiş. Şaka olmasını çok isterdim ama değil maalesef...

***

 

Dizi ve film karakterleri tüm dünyada bir grup seyirciyi etkiler, rol model haline gelir. Ben daha doğmamıştım, James Dean’in efsane olan filmi Asi Gençlik Türkiye’de vizyona girdikten sonra ilk olan şey kırmızı deri ceketlerin satışında patlama olmuş. Kıyafet işin sadece bir yanı...Hatırlayın, Kuzey-Güney dizisinin ekranda olduğu dönemde bir sürü delikanlı cep telefonuyla Kuzey gibi konuşma çabasına girmiş, bir sürü telefon bu yüzden yere düşmüş kullanılamaz hale gelmişti. 

Yine hatırlayın, Polis Akademisi adlı seri filmde, Rambo’ya özenen bir karakter vardı. Yemen’e gittiğimde, rehberimiz, genç kızların Türk dizisindeki Gümüş karakteri gibi bir eş hayal etmeye başladıklarını anlatmıştı yıllar önce.

 Televizyondan sinemadan öykünme o kadar sık rastlanır bir durum ki zaman zaman başka filmlere konu olur. Evet bazen komiktir ama bazen de hiç istenmeyen sonuçları da olur televizyon dizisine ya da bir film karakterine öykünmenin...

***

Yıllar önce Kurtlar Vadisi Güneydoğu diye bir seri yayınlanacaktı büyük tartışma çıktı sonra da dizi yayınlanmadı.Tüm bu yaşadığımız örneklere bakınca doğru kararmış diyor insan... Ekrandaki kurgu ile gerçek arasındaki farkın azalması demek komik gibi dursa da aslında içinde bir sürü tehlike barındırır.

Senaryo yazanların, dizi çekenlerin ve yayın saatine karar verenlerin bu ayrıntılara dikkat etmesi umuduyla...