Ýpek yolunda insanlýk tarihinin izinde bir yolculuk… Üç ilimiz sýnýrlarýný kapsayan Adapazarý, Bolu , Ankara arasýnda üç tane sakin þehir, Taraklý, Göynük, Mudurnu ve Nallýhan üzerinden Beypazarý’na uzanan sýnýrsýz bir keþfin, hayretle bakan gözlerin ruhunuza iyi gelecek dingin bir seyahatin rotasý. Ýçerisinde barýndýrdýðý tarihi ve kültürel miraslarý, coðrafi güzellikleri, yöresel tatlarý bir yana manevi iklimiyse diðer yana… Köþe bucak unutulmaz hafýzalara kazýnacak bir tatil planý sizleri bekliyor.
Ben bu hafta özellikle Allah’ýn herkese gitmeyi nasip etmesini caný gönülden isteyerek huzur, sessizlik, sükunet ve dinginlik hissettiðiniz Göynük’te Türbesi bulunan Akþemseddin Hz. hatýrlatmak istiyorum. Çünkü biliyor, inanýyor ve hissediyorum ki bir gün yolunuz Allah dostu Fatih Sultan Mehmet’in ise kara gün dostu Akþemseddin Hazretleri’nin Türbesiyle kesiþecek.
15.yy Sofilerinden olup, esas adý Þemddin Mehmet’tir. 1389 yýlýnda Þam’da doðmuþ olup, Suhreverdi neslinden Hz.Ebubekir’e dayanýr. 7 yaþýnda hýfsýný tamamlamýþ. Sonra Amasya’ya yerleþip, Arapça, Farsça ve týbba önem verip, mikroplarý ilk o tarif etmiþtir. Osmancýk’ta müderrislik yapmýþ. Sonra Hacý Bayramý Veli’ye intisab’ý düþünmüþ ise de vazgeçip Halep’e hareket etmiþ. Yolda rüyada boynuna zincir takýldýðýný Hacý Bayram-ý Veli’nin çektiðini bununla ona baðladýðýný tabir ederek geri döner. Sonradan “zorla davete icap eden konuðun, hali budur gönlümüze girdin” sözüyle müridliðe kabul edilir. II. Murat Ýstanbul’u almak emelimdir deðince Hacý Bayram-ý Veli Fatih’le Akþemseddin’i göstererek “ fesih bu çocukla bizim köseye nasip olacaktýr” der.
Fatih, Akþemddin’den ders alýr. Akþemddin daha sonra Göynük’e gelerek (1445) yerleþir. Fatih’le sabahlara kadar sohbet ederdi. Bir gün Ýstanbul’un zapt edileceði günü haber verir. Fetih günü Akþemseddin Secdeye kapanmýþ, Fatih ise günün geldiðini hala kalelerin düþmediðini görüp üzülür. Akþemseddin baþýný kaldýrýr “Elhamdülillah kale feth olundu” der. Artýk Ýstanbul feth olunmuþ Fatih ise memnundur. Fatih yaveri Ahmet Paþa’ya “Akþemseddin gibi bir zat-ý muhteremin devrinde bulunmasý fetihten duyduðum sevinçten daha büyüktür” demesi meþhurdur. Fatih Akþemseddin’in müridi olmayý arzuladýysa da Akþemseddin ona “sen benim halvetime girersen devlet iþlerini aksatýrsýn ben mesul oluru” diyerek vazgeçirir. Evliya Çelebi’nin rivayeti üzerine Fatih Akþemseddin’den Eyüp sultan Hz’lerinin kabrinin bulunmasýný rica eder. O da 77 Ehlullah ile kabri aramaya baþlarlar. Akþemseddin bir meþe ormanýna girerek 2 rekat namaz kýlar, bir secde daha yapar. Yapayalnýz olmadýðý halde kendinden geçer gibi olur kafasýný kaldýrýr. “Müjdeler olsun ki Hüda seccademizi Eyüp Sultan Kabri üzerine döþetmiþtir þurayý kazýn” deyince kazýlýr. Yeþil bir taþ üzerinde Haza Kabri Eyübü’l Ensari diye bir kitabe ve altýnda sarý kefene sarýlý ve sað elinde tunç bir mühür ve hiç bozulmamýþ cesedi görülür. Fatih Türbe ve imaretlerle Eyüp semtini kurar. Maddetül Hayat Hallü Müþkülat. Risaletün Nurriye kitaplarývardýr. 1459 yýlýnda vefat etmiþ türbesini Fatih yaptýrmýþtýr.
Kara gün dostu imiþ Fatih’in Akþemseddin ki yüzünden leman etti aný fethi Mübin, Nusratý çeþmi hakikatle görüp verdi haber. Böyle her karýn uzaktan görür erbabý yakýn.