Sözcü Gazetesi ‘Saraya cömert, öðrenciye cimri’ baþlýklý haberinde ‘Eðitim Bakanlýðý öðrenci baþýna yýllýk 7 lira temizlik parasý belirledi’ içeriðini seçimler yaklaþýrken Cumhurbaþkanlýðý Sarayý’na alýnan klozet parasý ile karþýlaþtýrýr. Bu durum eðitim üzerinden yapýlmak istenen algý operasyonunun boyutunu gözler önüne sermektedir. Anayasa kitapçýðýnýn fýrlatýlmasý ile bir gecede ülkenin en az 200 milyar TL kaybetmesinin hesabýný yapmaktan çekinen zihniyetin, 200 milyar TL ile kaç okul yapýlýr? Kaç öðretmen atanýr? Kaç saray yapýlýr? Kaç km uzunluðunda demiryolu veya karayolu yapýlýr? Hesabýný da yapmasý beklenmektedir.
‘85 yýldýr Ayasofya’da ilk kez Kuraný-ý Kerim okundu’ haberini Hýristiyanlarýn Paskalya Bayramý’na denk getirildi þeklinde sunan zihniyetin, birer ay ara ile ‘Genç Bilaller yarýþmasý’ ve ‘Bilal’in hedeflerine bir yýlda varýldý’ haberleri ile müezzinleri ve imam hatiplileri aþaðýlamasý devam etmektedir. Ýmam hatip okullarý Bilal Erdoðan istediði için açýlýyor yalanýna baþvurmak, topluma yabancý olmanýn ve toplumun deðerlerinin malum medya tarafýndan önemsenmediðinin göstergesidir.
Muhalif medya ve yazarlarýnýn sarýldýðý diðer bir algý aracý, YGS’ye ve KPSS’ye giren bireylerin sýnavlarda yaptýklarý netlerin düþük olmasýný yine AK Parti’nin getirdiði eðitim sisteminin çöküþü olarak yorumlamalarýdýr. Bu yorum, varsa yanlýþlýða dair fikir ortaya koyamamaktan kaynaklanan basit bir eleþtirinin ürünüdür.
Her yýl sýnavlara hazýrlanan insan sayýsýnýn artmasý ve bu insanlarýn geçen senelerde hazýrlanan sorularý görmeleri, sorularý hazýrlayan komisyonun eleme yapma adýna daha zor soru hazýrlamalarýna sebep olmaktadýr. Geliþmiþ ülkelerde üzerinden en az 3 yýl geçtikten sonra sorularýn kamuoyu ile paylaþýlmasýnýn getirdiði ayný güçlükte sýnavlar, bizde her geçen yýl güçlülük düzeyi artan sýnavlara yerini býrakmýþtýr. Anayasa Mahkemesi’nin sorularý yayýmlayýn kararýna sevinen çevrelerin hesap edemedikleri kýsým öðrencilerin her geçen yýl bir önceki sýnava göre daha zor bir sýnavla karþýlaþmalarýdýr.Özellikle KPSS’de çýkan tarih ve güncel konularla ilgili sorularý çokbilmiþliðini hakaret etmeye vardýran Ýlber Ortaylý ile ‘Biz Ýlberciyiz’ diyen Cem Yýlmaz’ýn bile yapamama ihtimali söz konusudur.
Ellerini açýp dua ederken çekilen asker fotoðrafýný ‘Yeni Türkiye’nin Askeri’ baþlýðýyla ti’ye alan vekilin yaný sýra ‘Baþörtüsünü Sümerlerde fahiþeler takardý’ diyen vekillerin toplumsal deðerlere saldýrýlarýný yalnýz býrakmayan bir iletiþimci, son zamanlarda kendini gösterir. Soyadýnýn anlamý gibi dökmen (yakýþýklý) cümleler kullanmaktan itina eden Sayýn Profesör, Ankara Ýl Milli Eðitim Müdürlüðü’nün deðerler konulu konferansýnda ‘Osmanlý Padiþahlarý ve Halifeleri alkolikti’ sözleri ile toplumun deðerlerine sahip çýkmasýný gerektirecek akýl dolu ifadeler kullanýr (!) Bu ifadelere‘Ýslamcý eðitim start aldý’ diyen Taraf gazetesinden ‘Laik ülkede mescitli okul’ manþetini atan Cumhuriyet gazetesine kadar destek veren bir medya toplumun deðerlerine saldýrdýðýný idrak edemeden(!) eðitimde yenilikleri eleþtirir.
Artan nüfus karþýsýnda sýnavlar nasýl yapýlmasý gerekir? Öðrenci yerleþtirmeleri nasýl olabilir? Öðretmen atamalarý nasýl gerçekleþtirilmelidir? Sorularýna herhangi bir görüþ veya çözüm önerisi koyamayan medya ve muhalefetin eðitim üzerinden hükümeti vurmaya çalýþýp seçim öncesi algý operasyonuna baþlamasý, biz iktidara gelirsek bu kadarýný bile yapamayacaðýz gerçeðinin davranýþa yansýmýþ halini gösterir.
Muhalefetlik yapmayý toplumsal deðerlere karþý saygýsýzlýk olarak algýlayan ‘dinci ve gerici eðitime hayýr’ söylemi ile saygýsýzlýðýný demokratik bir kýlýfa bürüdüðünü zanneden kesimin yanýlgýsý seçim atmosferinde kendini belirgin bir þekilde göstermektedir. Buradaki tek gerçek eðitim üzerinden toplumun deðerlerini sarsmaya yönelik bir çalýþmanýn gizlenmesidir. Bunun için parola bellidir; Saldýrýn MEB’e, çaktýrmadan deðerlere!
- Twitter: @bagcikram