Salla salla, vur duvara

Fikret Orman’la İbrahim Kızıl arasındaki “At Hırsızı” polemiği elbette hoş değil ama; ikisinden birini haklı çıkarmaya çalışırsak, acaba hangisi bunu hakeder?

Ortada haklı yok, “Al birini vur ötekine” durumu var. Bu tartışma, kulüp başkanları arasında birbirine karşı olması gereken (Hiç olmazsa asgari) saygı çerçevesini de aşmıştır. “At hırsızı” cümlesini söyleyen hata yapmıştır ama, bunu söyletene de bakacaksın.

Malum, olay Cenk Tosun’un transferi nedeniyle patlak verdi. Daha önce iki kez yazdım; bir kere daha tekrarlayalım da, beyinlere iyice kazınsın... FIFA, sözleşme bitimine 6 ay kala futbolcularla transfer görüşmesi yapılmasına izin veriyor. Ama kulübüne önceden haber verilmesini, yazılı “İcazetname” alınmasını şart koşuyor. Cenk Tosun olayında bunlar yapıldı. Yani Gaziantep’in hem haberi hem rızası var. Beşiktaş’ın futbolcuyla görüşüp anlaşması tamamen yasal...

Ama bazen yasal olan şey, etik olmuyor. İki gün sonra kendilerine karşı oynayacak olan Cenk’e Beşiktaş forması giydirilip; Orman’la göstermelik sözleşme imza fotoğrafı çektirilmesi ve medyaya servis edilmesi doğru değildi. Kimileri “Ne var bunda, iki taraf anlaşmışsa bir fotoğrafın ne önemi kalır?” dese bile, hareket yanlıştı.

Kız ve erkek amca çocuklarının birbirleriyle evlenmesinde yasal bir engel yok. Ama doğacak çocukların spastik ya da sakat olma oranı yüksek olacağı için, tıbben uygun değil. Ayrıca toplumun büyük bir kesimi bu evliliklere tepki gösteriyor. Dolayısıyla, yasal olan şey her koşulda mutlak doğruyu simgelemez.

Beşiktaş, Cenk Tosun’u transfer etmekte yasal bir hata yapmamıştır. Ama bunu topluma sunarken görgüsüzlük yapmıştır. Antep yönetiminin, kendi kulüp camiasına karşı zor durumda kalmasına neden olmuştur. Başkan İbrahim Kızıl’ın tepkisi; transfere değil bu transferin açıklanış biçimine karşıdır. Zaten haberleri, olurları ve imzaları vardı. Ama o fotoğraf içlerini acıttı.

Fikret Orman, “O fotoğrafı; Cenk’in babası bir aile fotoğrafı olarak çekti. Biz servis etmedik” açıklamasını yaptı. Bu söylem bile, fotoğrafın etik olmadığı mesajını içeren bir detayı barındırıyor. Açıkça “Evet çektik ve basına dağıttık, ne olmuş yani” diyemiyor. Bir başkan aile fotoğrafını çektirirken dahi, bunun olası sonuçlarını hesaba katarak temkinli olmak zorundadır. Cenk’e Beşiktaş forması giydirilmesi bile, başlı başına bir yanlış... Ama o anı baz alıp, öfkeyle “At hırsızı  gibi fotoğraf çektirmişler” demek densizliktir. Fikret Orman da, İbrahim Kızıl’ın pek de yakışıklı olmayan fiziksel yapısına bakıp tip eleştirisi yapması, hakaretten de ağır hasar yaratmıştır.

Söylenecek tek söz; “İkisini koy çuvala, salla salla vur duvara”dır...