Saltanat 1950’de kalkmýþtýr!

Devletler ve rejimler kendilerini öne çýkarmak için önceki devlet ve rejimleri karalamak, en azýndan küçüksemek gibi bir politika takip etmiþlerdir/ediyorlar. 

Uzaða gitmeye gerek yok. 

Osmanlý Selçuklu’ya, Cumhuriyet de Osmanlý’ya karþý ayný politikayý takip etmiþtir. 

Osmanlý tarihçileri Selçuklu’ya gereken ilgiyi göstermediði gibi cumhuriyet tarihçileri de Osmanlý’ya ayný muameleyi yapmýþtýr. 

***

Bugün hala dilimizden düþürmediðimiz Mevlana Celaleddin Rumi (1207-1273), Yunus Emre (1238-?) ve Hacý Bektaþý Veli (1209-1271) gibi cihana mal olmuþ deðerler unutmayalým ki Selçuklu döneminin yetiþtirdiði deðerlerdir

Cumhuriyet de rejimi güçlendirmek için Osmanlý’yý görmezden gelmiþtir. Bu gerçeði Gazi Mutafa Kemal, bir öz eleþtiri yaparak dile getirmekten çekinmemiþ, demiþtir ki: ‘Cumhuriyetiz dedik, rejimimizi tehlikeye düþürmemek için saltanat devrini kötüledik, kazanýlmýþ büyük zaferleri bile birkaç satýrla geçiþtirmeye baþladýk.’(Atatürk''ün Fikir kaynaklarý, Milliyet 15 Kasým 1974)

10 Kasým münasebetiyle yazýlan yazýlarda, yapýlan programlarda Gazi’nin gösterdiði bu öz eleþtiriyi gösteremeyenler tek parti dönemini Cumhuriyet diye göklere çýkarmakta ve tarih bilmeyenleri yanlýþ bilgilendirmektedirler. 

  

*** 

Saltanatýn kaldýrýlmasý, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Kasým 1922'de kabul ettiði 308 numaralý “Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, hukuku hâkimiyet ve hükümraninin mümessili hakikisi olduðuna dair” adlý kararnamesi ile gerçekleþmiþtir.  

Ama yerine milli iradenin hakim olduðu demokratik bir yönetim gelmemiþ adýna cumhuriyet denmiþ ama gerçekte 25 yýl sürecek CHP Saltanatý baþlamýþtýr. 

Gerçek manada demokratik cumhuriyete ilk adým 1950’de yapýlan serbest seçimlerle atýlmýþtýr. 

Milletin deðerleriyle barýþýk olan ve cumhuriyetin fabrika ayarlarýný oluþturan 1924 anayasasýný CHP iktidarý millete sorma ihtiyacý hissetmeden peyderpey deðiþtirmiþtir. 

CHP Cumhuriyetin fabrika ayarlarý yerine CHP ilkelerini dayatmýþ bir dizi devrim yapmýþ ama hiçbirini halka sormamýþtýr. 

Bu icraatlarý halk onaylamamýþ ve ilk serbest seçimlerde CHP’yi muhalefete mahkum etmiþtir. 

O gün bugün CHP halkýn deðerlerinden uzak sürdürdüðü politikalar sebebiyle de tek baþýna iktidar yüzü görmemiþtir böyle giderse görmesi de mümkün deðildir! 

***

Baþkan Erdoðan Pazar günü Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun düzenlediði törende objektif bir yaklaþýmla Cumhuriyete sahip çýktýðý gibi Osmanlýya da sahip çýkma erdemini en üst düzeyde göstermiþtir. 

Hoþ, ondan önce Gazi Mustafa Kemal de öz eleþtiri yapmýþ ama CHP iktidarý yanlýþtan dönmemiþtir. 

Gazi diyor ki: “Laikiz dedik, dinle iliþiðimizi devlet olarak kestik. Cumhuriyetiz dedik, rejimimizi tehlikeye düþürmemek için saltanat devrini kötüledik, kazanýlmýþ büyük zaferleri bile birkaç satýrla geçiþtirmeye baþladýk. Latin harflerini aldýk, yeni kuþaklarý binlerce yýllýk geçmiþinin hazinesinden yoksun býraktýk.” (Atatürk’ün Fikir kaynaklarý, Milliyet 15 Kasým 1974)

***

Gazi konusunda Ýslami camia yazarlarý bir þey yazýnca Atatürkçüler, ‘Onlar gazi düþmaný’ diye yazýlanlarý ne kadar delil sunarlarsa sunsunlar kabul etmiyorlar. Ýslami camia da Atatürkçülerin argümanlarýný taraflý diye kabul etmiyorlar. 

Ýki taraf da ipin ucunu kaçýrabiliyor! 

Gazi’yi objektif olarak öðrenmek isteyenlere ortada bir þahsiyet olan Taha Akyol’un kitaplarýný tavsiye ederim. 

Cumhuriyet’in Gazi döneminde fabrika ayarlarýndan nasýl uzaklaþýp devletin bir parti devletine dönüþtüðünü mesela ‘Atatürk’ün Ýhtilal Hukuku’ kitabýndan okuyabilirler!