Samothraki’den Kalimera

Tatil yaklaşıryorken sıcaklar fena halde bunaltıyorsa, kalabalık içinde de olmak gelmiyorsa içinizden... O halde buyurun Samothraki’nin el değmemiş kıyılarına. Bölgenin doğası kadar mutfağının da cazibesine kapılacaksınız.

Saroz Körfezi’nden denize doğru bakın. Puslu ve kocaman bir tepe göreceksiniz. İşte bu tepe Samothraki adasının en yüksek tepesi ‘ay’ anlamına gelen Saos dağı. Bazı Yunan adalarında “Umrumda değil abi” ruh hali geçerlidir. Samothraki belki de en en umru değillerden. Yunanistan’da yer yerinden oynasa ne zaman haber alırlar emin değilim. Kimsenin ne haberle, ne giyim kuşamla ne teknolojiyle ilgisi var. Elinde tablet veya telefonda sosyal medya ile uğraşan kimseyi göremezsiniz. Adada kredi kartı kullanımı da neredeyse hiç yok.

Thasos’a gidenler için yolu kolay. İstanbul üzerinden Tekirdağ ve Malkara karayoluyla İpsala sınırından geçmeniz gerekiyor. Ya da uçağı tercih edebilirsiniz. Havayolu veya karayolu tercih sizin. Sonuçta Alexandrapoli’nin limanına ulaşmanız gerekiyor. Buradan günlük arabalı vapur seferleriyle adaya 80 dakikada ulaşılabiliyor.

Unutulmaması gereken kredi kartı kullanımı olmadığından adaya nakit para ile geçmeniz. Kiralık odalar, pansiyonve apart otellerde gecelik konaklama yerin niteliğine göre ortalama 20 ile 100 Euro arası. Kamp alanları ile bu rakamı daha da düşürebilmek mümkün. Bir de keçi sevmiyorsanız ayrı seviyorsanız ayrı yandınız çünkü adada her taşın arasından keçi çıkıyor.

Zengin balık çeşitliliği var

Liman köyü Kamariotissa pek sevimli olmasa da birkaç güzel cafeye sahip. Limana 6 km uzaklıkta yer alan Hora köyü adanın belki de en keyifli yeri. 1300-1400 yılları arasında adayı yöneten Gattilusi Ailesi döneminden kalma Ceneviz kalesi hala ayakta, gezebilmek mümkün. Buradaki sempatik ve estetik evler adanın başka bir köyünde yok. Termal bir tesis yer alan üçüncü önemli yerleşim alanı Therma köyü ise kampçıların ve üvinersiteli gençlerin buluşma noktası. Bu bölge bir hayli hareketli. Adanın en büyük (Bize göre büyük bir bakkal dükkanı) marketi de burada yer almakta.

Ada, volkanik olduğundan kıyıları yuvarlak taşlarla dolu. Kumlu tek sahili var. Adanın etrafını tamamen çevreleyen bir karayolu yok. Yolun her iki ucu da kumsalla bitiyor. Bu sebeple konaklamak için adanın ortalarda bir yer seçerseniz herhangi bir kumsala veya yemeğe gitmek için az yol kat edersiniz.

Su kaynakları bol. Yaklaşık bir saatlik bir yürüyüşle trakingçilerin mutlaka ziyaret ettiği Fonias deresinin şelalesine sık ormanlık bir yolun sonunda ulaşabilirsiniz. Suyunun bol olması sebebiyle de asırlık ağaçları, hayvan popilasyonu, doğası yeşilliği bu sebeple oldukça hareketli. Yerleşim yerleri birbirine uzak. Arabanız yoksa zorlanırsınız. El değmemiş, turistik olmayan bir yerdesiniz. Bu sebeple eğlence beklentiniz de olmasın.

Peki neden gidelim derseniz. Öncelikle sessizliği ve sadeliği sevenlere göre burası. Keyif almak için masmavi denizinin ve taptaze günlük balıkların keyfini çıkarabilirsiniz. Adada diğer Yunan adaları gibi kalamar ahtapot bolluğu yok. Diğer taraftan günlük balıklar, dolmalar, sulu yemek ve güveçler gerekten olağanüstü. Hesap, diğer adalardan az değil. Hatta biraz daha yüksek gelebilir ama porsiyonlar büyük ve hijyenik.

MUTLAKA TADIN

Adanın kuzey bölgesi

KARYDIES

Adada keçi eti ağırlıklı besleniliyor. Keçi etini en iyisini burada yiyebilirsiniz. Taş fırından çıkan taptaze ekmek ve pideleri, ev yemekleriyle asma altında serin ve tertemiz bir kır havasında yiyebilirsiniz.

NE YİYELİM? Biberiyeli Keçi eti ve güveçte iri kurufasulyeyi mutlaka deneyin.

Adanın orta bölgesi

1900 TAVERNA

Sahilden içeriye 3 km lik bir karayoluyla Hora köyüne gitmeniz gerekiyor. Asırlık çınarın serin gölgesinde ve muhteşem manzaraya kartal gözüyle bakan 1900’de beklentiniz lezzet konusunda çok yüksek değilse keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

NE YİYELİM? Enginar mevsimindeyse enginar dolmasını mutlaka deneyin.

Adanın güney bolgesi

PACHIA AMMOS PLAJI

Burası kumlu tek plaj. Büyük bir tesisin yer aldığı bu plajda işletmenin restoranın balıkları ve salataları tertemiz.

NE YİYELİM? Tüm günlük balıklar, midye ve salata.

AKROGIALI

Pachia plajına gelmeden aynı yol üzerinde Lakoma plajında yer alan Akrogiali bir aile işletmesi. Aynı zamanda bir kaç kiralık odası da mevcut. Yemekleri günlük ve çok lezzetli.

NE YİYELİM? Kurubörülceli ahtapot salatası, balık ve midyesi özellikle denenmesi gereken lezzetler.