Ýki senedir geleneksel hale gelen 9 kiþilik bu listeyi yemekle ilgilenen instagramcýlar merakla bekliyor. Yüzlerce hatta binlerce blok içinde sadece dokuz isim... Listemiz iyi iþlere vesile olsun...
Instagram yýldýzlarýný bulmak öyle kolay olmuyor. Her gün yeni bir hesap açýlýyor. Yüzlerce, binlerce hesap. Dürüstü var, sahtekarý var, iyisi kötüsü var. Kolaysa çýk iþin içinden. Listeyi hazýrlamak için bir ay evvel çalýþmaya baþlasan da olmaz. Son güne býrakýlacak iþ hiç deðil. Liste için 365 gün hesaplarýnýzý tarýyorum. Hangi kriterlere önem veriyorum? Elbette yemekle ilgisi olmalý ve hesap ‘düzgün’ olmalý. Bundan kastým sabah dokuz-on, akþam sekiz-on arasý düzenli post atmak deðil. Týklama, yorum, takipçi sayýlarý falan hiç deðil. Baksanýza artýk yorumlar bile satýn alýnýyormuþ! Türkiye’nin tek mega starý milyon sayýya ulaþamamýþken, yüzbinleri aþan hatta milyon takipçisi olan sýradan instagram hesaplarý size mantýklý geliyor mu? Bana gelmiyor. Ýþ paraya gelince, yalan dolan elbette instagramda da oluyor. Varsýn firmalar þaibeli rakamlara itibar etsin. Zaten sayfa ticaret koktuðunda sihir de bozuluyor.
Kýsaca oltama takýlma sebebiniz; samimiyetiniz ve kendi pencerenizden iyi bir kadrajla fotoðraf çekmeniz. Listeye geçmeden instagram’da yemek tarifi veren hesaplar için küçük bir uyarý yapmak istiyorum: Tariflerinizin kaynaðýný paylaþýn. Bu sizi daha güvenilir yapacaktýr. Bazý hesaplar ‘ilham’ almakla ‘intihal’ etmeyi karýþtýrýyor. Ayrýca ‘Tariften Tabaða’ isimli ticari bir þirket instagram’da da hesabý olan bazý blogerlara þef diyerek (gerçekte hangi yemek yazarýnýn veya þefin tarifi bilinmez) yaptýklarý tarifleri alýp müþterilerine pazarlayan ticari bir yapý oluþturmuþ durumda. Listelerindeki bazý blogerlarýn yaptýklarý iþleri gerçekten severim. Ama bu iþte bir terslik var gibi ne dersiniz?
HER DAÝM ÝZLENESÝ HESAPLAR
@aysemoztas
Derinlikli, özgün ve takdir edilesi
@mutfak21
Müthiþ fotoðraflar, nitelikli bir hesap
@midyeustuwasabi
EN ÇALIÞKAN
@foodiefoodbaker
‘Woody Wood Paker’ çizgi filmini benden çok seven biri! Hesap ismi beni etkiledi itiraf ediyorum! Seval Haným genç bir anne, Türkçesi çok kuvvetli. Anlatýmý, fotoðraflarýndan da fazla dikkat çekiyor. Ayrýca yurtdýþýndan plaketlerle dolu, baþarýlýrý profesyonel iþ hayatý var. Evlenince kariyerini býrakýp “Aþk benim temel direðim. Onun olduðu her þeyin baþýmýn üzerinde yeri var” demiþ. Seval Haným’ýn böylesi baþarýlý bir kariyerden sonra boþ oturmasý olamazdý sanýrým. Sayfasý cetvel gibi düzgün. Tarifler fotoðraf kareleriyle anlatýlýyor. Her tarifin kaynaðýný yazýyor. Ýnsanlarý sayfasýna ortak etmek belki de en önem verdiði þeylerden biri. Mutfaða korktuðu için giremeyenlere “Cesaret, hayatýn anahtarý” mesajýný veriyor.
EN TARZ
@agrobacter
“Bu minik kabaklarý nereden bulabilirim” diye bir mesaj düþtü hesabýma bir gün. Mesajý almadan iki gün önce bir video yayýnlamýþtým. Orada kullandýðým mankenlerden bahsediyordu. Bana yurt dýþýndan gelmiþlerdi, muhtemelen bulamayacaktý çünkü mevsimi bitmek üzereydi. Galerisini inceledikten sonra o balkabaklarýný paketleyip ona gönderdim. Saðlam bir galeri arýyorsanýz iþte size iyi bir fotoðraf arþivi. Tonlarý, kadrajý ve ýþýðý çok doðru kullanýyor Mert Can Doðan. Zaten bu iþte o kadar iyi ki, 2016 yýlýnda digital fotoðraf marketlerine fotoðraf çekmeye de baþlamýþ. Meðer balkabaklarýný da onun için istemiþ. Doðan’ýn farklý dünyasýný keþfe çýkmak isterseniz galerisini týklayýn.
TAKÝP EDÝLESÝ HESAPLAR
@sercancam_
@askvetereyagi
@senays_kitchen
@mutfaktamimarvar
@shootbright
@almostkitchen
@about myitchen
@sezen.enderoglu
@budakahmet
@mybeautifulcookbook
@bulutagaci
@iraokur
@asfoodco
@styeandberry
@bergüzarerdem
@zerrin giverrecipe
@mutfakpsikopatlari
EN DÝKKAT ÇEKÝCÝ
@_zuleyha_terzi
Züleyha Terzi, dikkat çeken fotoðraf ve videolarla nitelikli bir hesap yönetiyor. Instagramý ilk keþfettiðinde burasý tam bana göre demiþ ve tarifler paylaþmaya baþlamýþ. Bakmýþ ki istediði kaliteyi telefonla yakalayamýyor kendisine yarý profesyonel bir makine alarak, fotoðraf çekmeyi öðrenmiþ. “Yemek yapmak kadar fotoðraflamak da benim için bir tutku” diyor.
EN SPESÝFÝK
@fundacake
Pasta ve kek canavarý! Yaratýcý, samimi ve iç açýcý iþte Funda Asan’ýn galerisini tanýmlayan üç kelime! Yemek yapmaktan çok heykel yapar gibi þeker hamuru ile oynamak, þekillerle kendine bir dünya kurmak üzere bu iþlere giren bir bankacý Asan. Kurumsal bankacýlýðýn stresli ve çok yoðun tempolu olduðunu söyleyen Asan, biraz nefes almak için pastacýlýða baþladým diyor. “Sanýrým içimde bir yerlerde bu iþlere inanýlmaz bir potansiyel varmýþ, iþin içine girdikçe daha iyi þeyler yapmak için çalýþtým, çalýþýyorum. Beni çok mutlu ediyor” diyor. Monitor ekranýndan bile sizi harika hissettirecek enerjisiyle tanýþmak için sayfasýný ziyaret edebilirsiniz.
EN ÝYÝ EL BECERÝSÝ
@kucukceycey
Ýlginç bir isim deðil mi? Hesabýn adý annesinin Kübra Düzçekiç’e seslendiði lakabý. Düzkeçik, Endüstriyel ürünleri tasarýmý bölümü mezunu. Le Cordon Bleu’da bir sene pastacýlýk eðitimi almýþ. Ayrýca ciddi bir ekmek tutkunu, bu nedenle artizan ekmek denemelerine yer veriyor. Fotoðraflarý size sýradan gelebilir ama içerik oldukça özel. Hayali kendi atölyesini açmak. Farklý tatlara yöneliyor. Bu yüzden okuyor, araþtýrýyor ve denemeler yapýyor. Tüm bunlarý yaparken baþkalarýna da öðretmek amacýyla sosyal medya hesabýný açmýþ. Þu an 12 bin gerçek takipçisi var. 100 binin üzerinde sahte takipçilerle ilgilenenler bu hespta daha iyi þeyler bulacak o kesin,
EN ÝYÝ LIFESTYLE
@aylinsenceylan
Aylin Þen Ceylan, Ýngilizce öðretmeni ve akademisyen. Dikkatimi Ceylan’ýn baþarýlý galerisi çekiyor. Amatör fotoðrafçý olarak kendini konumluyor ancak oluþturduðu kompozisyonlar ve aldýðý kadrajlar fazla baþarýlý. Galeriyi açtýðýnýzda dikkati Audrey Hepburn’ü anýmsatan profil fotoðrafý çekiyor. Hoþ bir kadýn duruyor karþýnýzda. Çektiði fotoðraflara iyice baktýðýnýzda da kendinizi ‘iyi’ hissettiren karelere yoðunlaþýyorsunuz. Her bir fotoðraf sizi baþka bir dünyaya taþýyor, gerçekten izlenilesi bir galeri. Önümüzdeki günlerde bu yeteneðini life style çekimlerde profesyonel olarak kullanmasý çok olasý, tüm yayýncýlara þiddetle öneririm.
EN MASKÜLEN
@canxmete
Konya Meram'lý Can Mete, Gökçeada’da gastronomi bölümünü bitirmiþ ve Ýstanbul'da fotoðarfçýlýkla uðraþýyor.
Kýsa ve anlamlý cümlelerle buluþturduðu fotoðraflarý samimiyet yüklü. “Çoðu bloggerý samimi bulmadýðým için o dünyaya girmek istemedim. Yemek fotoðrafçýlýðýný üniversitede merak ettim ve meslek olarak seçtim. Klasik reklam fotoðraflarýndan çok, estetik olarak beni keyiflendirecek fotoðraflar, yemek çekimlerimleri yapýyorum.” diyor.
EN LEZZETLÝ
@bilokma
Hesabý týklayýp galerisini incelemeye baþladýðýnýzda acýkabilirsiniz. Hazal Benli, psikoloji mezunu. Keþfetmeyi ve paylaþmayý sevdiðini söylüyor; “Profesyonel deðilim, aþçýlýk eðitimim de yok. Ýçimden gelen deneyimlerimi sayfamda bulabilirsiniz” diyor. Geleneksel ve postmodern olarak tanýmladýðý tabaklarý, yemek yemeði özel bir yere koyanlarla paylaþýyor. Basit malzemeler kullanýyor, çarpýcý renklerle sunuyor. Onu “En lezzetli” yapan çeþitliliði.
EN TATLI
@blondychef
Çalýþkan ve güzel bir genç Ýzem Armaðan. Kolej eðitiminden sonra Oxford Kings College’da Ýngilizce eðitimi almýþ. Akademik eðitim için Viyanaya giderek ‘University of Wien’de Ýngiliz Dili ve Edebiyatý okumuþ. Üzerine bir hayali gerçekleþtirmek icin Londra’da Le Cordon Bleu’de ‘Diplome de Cuisine “Hospitality and Management” okumuþ, diplomalý bir þef. Blondiechef olarak sosyal medyada açtýðý hesabýnda estetik deðeri yüksek iþler yapýyor. Hazýrladýðý tabaklar sofistike ve yaratýcý. Fotoðraflarý Can Mete (Burada da @canxmete karþýma çýkýyor) veya kendisi çekiyor.